Για την αποσυμφόρηση της Ρόδου στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες μετανάστες μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Όσοι βρίσκονται στη Ρόδο, μεταφέρονται, αλλά αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη, δεν αφορά μόνο έναν ή δύο. Αυτή τη στιγμή, εδώ και δύο-τρεις ημέρες περίπου, είμαστε σε συνεργασία και με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και σε επίπεδο επιτελικών αρχηγών, για να οργανώσουμε καλύτερα αυτή την αποσυμφόρηση της Ρόδου. Τι έχουμε τώρα; Μας είπε ο πρόεδρος των αστυνομικών εκεί ότι είναι περίπου 700. Αυτή είναι μία εκτίμηση και ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη γιατί είναι ακατάγραφοι και επίσης δεν κρατούνται κάπου. Θα σας πω ποιοι έχουν φύγει σίγουρα. Έχει γίνει μετακίνηση 100 ατόμων την Τετάρτη για τα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Άλλοι 200 που ξεκίνησαν για Χίο, αλλά κρίθηκε προτιμότερο να αποβιβαστούν στη Σάμο, να διανυκτερεύσουν εκεί, και σήμερα εντός της ημέρας να μεταφερθούν και αυτοί στον Πειραιά για να πάνε στη Μαλακάσα. Προϋπόθεση βέβαια η λύση της απεργίας της ΠΝΟ γιατί έχουμε κι αυτή την παράμετρο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει μέσα στην ημέρα, οπότε θα αποπλεύσει καράβι από τον Πειραιά, θα πιάσει στη Σάμο, και θα τους φέρει πίσω στη στεριά. Άλλοι 150 φεύγουν σήμερα για Λέρο. Το πλάνο είναι λίγο-πολύ σταθερό. Όσο φεύγει κόσμος από Κω και Λέρο, τόσο πηγαίνει από τα υπόλοιπα νησιά όπου δεν υπάρχουν δομές. Και η διαδικασία αυτή είναι αργή γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι. Πρέπει να βρεθούν πλωτά μέσα, με απεργία ΠΝΟ δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και βέβαια πρέπει να βρεθούν και μεταφορικά μέσα άπαξ και πιάσουν στεριά. Είτε με μεταφορικά της αστυνομίας, όταν έχουμε να κάνουμε με μεταγωγή. Δεν γίνεται αλλιώς για κρατούμενους δεν μπορούν να μπουν στο τουριστικό λεωφορείο ή στο ταξί, είτε με εμπορικά τουριστικά πούλμαν, τα οποία στο τριήμερο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν» είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.
Για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία προσωρινού χώρου φύλαξης στη Ρόδο, ο Νικος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Λέτε "να φροντίσει η πολιτεία". Ωραία ακούγεται αυτό και φυσικά έτσι πρέπει να γίνεται. Σήμερα, πιθανότατα να έχουμε κι άλλες αφίξεις ή αύριο ή μεθαύριο. Δεν ξέρω. Γιατί αυτό σημαίνει σταθερές ροές. Άρα ούτως ή άλλως γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να αποσυμφορηθούν οι δομές, να αποσυμφορηθεί η Ρόδος όσο γίνεται αυτό με τα μέσα που σας είπα κι από κει και πέρα να δούμε τι άλλο μπορούν να κάνουμε. Έχουμε κάποιες προτάσεις, έχουμε κάποια πράγματα υπόψη μας. Νομίζω ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλοι μηχανισμοί της ελληνικής πολιτείας, θα το δούμε κι αυτό τις επόμενες μέρες. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Οι ροές, όπως σας είπα, είναι αυξημένες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το σημείο πίεσης που έχουμε εντοπίσει ότι είναι το Νότιο Αιγαίο. Η Ρόδος, αλλά όχι μόνο η Ρόδος και η Σύμη και η Τήλος και άλλα νησιά. Η προσπάθεια γίνεται. Προχθές, κατασχέθηκαν, αν δεν κάνω λάθος τρία μεγάλα σκάφη με δύο τεράστιες εξωλέμβιες. Και συνελήφθησαν αυτοί που τα οδηγούσαν ως διακινητές. Η προσπάθεια του Λιμενικού γίνεται και να μην αδικούμε την προσπάθεια του κάθε φορέα. Θεωρώ όμως ότι για τη Ρόδο, μία που εκεί εντοπίζουμε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, υπάρχει και κάτι άλλο. Και αναμένω αυτό να γίνει και με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Γιατί τώρα είναι η ώρα. Όλο το καλοκαίρι έγιναν δύο ή τρεις επισκέψεις του γενικού γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Ρόδο για να συζητήσει με τοπικούς παράγοντες εκεί τη δυνατότητα δημιουργίας, όχι δομής hotspot σημείου κράτησης- καταγραφής -ταυτοποίησης, αλλά ενός προσωρινού χώρου φύλαξης περιφραγμένου με προδιαγραφές ασφαλείας, με αστυνομική φύλαξη, εκεί όπου είναι δυνατό. Κάποιες πρόχειρες σκηνές, κάποιες χημικές τουαλέτες, οργανωμένη κατάσταση όμως με δυνατότητα να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό έλεγχο κι όχι ανεξέλεγκτοι στους δρόμους, μέχρις ότου να προωθηθούν προς καταγραφή σε δομή νησιού ή στην ενδοχώρα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε μία φάση έκτακτων καταστάσεων που απαιτούν και έκτακτες λύσεις».
Για τον σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα σχετικά με τη Ρόδο, ο υπουργός απάντησε: «Η καταγραφή αυτή τη στιγμή, νομίζω, ότι θα πάψει να είναι η προτεραιότητα. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση, αλλά θα πρέπει αυτό να το συνεννοηθούμε όλοι και να το κάνουμε. Ο κόσμος αυξάνεται από το τέλος του 2023, έχουμε μεγάλη αύξηση των ροών. Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ελέγξουμε το πρόβλημα. Δεν λέω να το λύσουμε, γιατί οι ροές δεν θα λυθούν έτσι εύκολα, ούτε με μέριμνα της ελληνικής κυβερνήσεως, όταν υπάρχει αυτό που υπάρχει στην περιοχή μας, θα συνεχίσουν οι ροές αλλά πρέπει να τις ελέγξουμε. Από τότε που έσκασε σαν βόμβα το μεταναστευτικό στη χώρα μας, λίγο πολύ έχουμε εξοικειωθεί με την ιδέα ότι αυτές οι ροές θα είναι δεδομένες. Κάποια στιγμή θα παρουσιάζουν μια έκρηξη αυξητική, αλλά θα πρέπει να το διαχειριστούμε και ως ένα σημείο νομίζω ότι το διαχειριζόμαστε, εντείνοντας τις προσπάθειες. Αν συνεννοηθούμε τις επόμενες μέρες, προβλέπω ότι θα γίνει μία συνάντηση με όλους χωρίς τη Ρόδο, ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο προσωρινός χώρος φύλαξης και κράτησης αυτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, τότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε και αυτές τις πολύ δυσάρεστες εικόνες. Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα καταγραφής. Δεν θα καταγράφονται αυτοί εκεί ούτε θα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρατούνται φυλασσόμενοι, ελεγχόμενοι μακριά από πλατείες και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προωθηθούν. Αυτή είναι η πρόθεσή μας σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που τώρα νομίζω είναι πιο έτοιμη να το ακούσει αυτό. Πρέπει να το κάνουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν αυτά και παράλληλα να δούμε πώς θα αυξήσουμε την αποτρεπτική μας παρουσία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο με περισσότερα μέσα, με περισσότερο κόσμο, περισσότερους συνοριοφύλακες που είναι δρομολογημένο να προσληφθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περισσότερα μέσα του Λιμενικού. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να σκεφτούμε και όπως κάποτε εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κάτι που έπρεπε να το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας για λόγους αποτρεπτικής παρουσίας. Αυτά θα συζητηθούν από τους συναρμόδιους».
Για το ενδεχόμενο επιστροφών μεταναστών από άλλες χώρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Την Τετάρτη έρχεται εδώ, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο κ. Στάϊνμαιερ, και μεταξύ αυτών που θα κάνει είναι να επισκεφθεί και μία δομή εδώ, στην περιοχή, για να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση. Δεν νομίζω να συζητήσει επιστροφές γιατί δεν είναι παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας της Γερμανίας, δεν είναι κυβέρνηση. Η συζήτηση για τις επιστροφές έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, με βάση αυτά που γίνονται στη Γερμανία. Επιστροφές όμως δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν και έχουμε εξηγήσει γιατί. Σε κάθε περίπτωση και εμείς έχουμε απορρίψει μαζικές επιστροφές, με όλα αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να αναλάβει ακόμα περισσότερη πίεση και από τα δυτικά, με τα δεδομένα αυτά που αντιμετωπίζει».