Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους εκπροσώπους της επιτροπής των μπλόκων των αγροτών, οι οποίοι λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος, στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο», σημειώνοντας ωστόσο πως ο τόπος αυτός θα συνυπολογίζει ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα». «Κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους εκπροσώπους και τόνισε ότι πρόθεσή του είναι αρχικά να τους ακούσει όλους και στη συνέχεια να τους παρουσιάσει κάποιες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συνάντησης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.

Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».

Οι αγρότες από την πλευρά τους ζήτησαν λύσεις για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα.

Εκ μέρους της επιτροπής ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε συγκεκριμένα: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση.

Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα δει το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Προηγούμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε την αισιοδοξία του ότι η συζήτηση θα έχει θετική έκβαση. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους» δήλωσε συγκεκριμένα. «Για εμάς όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», συμπλήρωσε.

Ενώ το μέλος του συντονιστικού οργάνου από το Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Εμείς πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων».