Στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αναταραχής βρίσκεται η Γαλλία, μετά την παρουσίαση ενός φιλόδοξου αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου σχεδίου από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού δημόσιου χρέους, το οποίο πλέον υπερβαίνει τα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Με τη χώρα να βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά το ύψος του χρέους, ο Μπαϊρού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «θανάσιμο κίνδυνο για τη χώρα», τονίζοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία στάση πριν την άβυσσο και τη συντριβή».
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει σειρά δραστικών παρεμβάσεων, με στόχο τη συμμόρφωση της Γαλλίας με το κοινοτικό όριο ελλείμματος 3% έως το 2029. Στο μεσοδιάστημα, ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 4,6% το 2026, ενώ συνολικά επιδιώκεται εξοικονόμηση 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και των δεσμεύσεων της Γαλλίας έναντι του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο περιλαμβάνει περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και περιορισμό των νέων προσλήψεων, αξιοποιώντας τη φυσική αποχώρηση υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης.
Επιπλέον, δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας, με επανεξέταση των δαπανών για συντάξεις, ανεργία και κοινωνικά επιδόματα, ενώ στο στόχαστρο τίθεται και η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών.
Η πρόταση που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική ένταση αφορά την κατάργηση δύο επίσημων αργιών, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα. Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τη Δευτέρα του Πάσχα, την οποία χαρακτήρισε «χωρίς θρησκευτική σημασία», καθώς και την 8η Μαΐου, ημέρα της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. «Είμαι ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας τις ευαισθησίες που εγείρονται.
Η αναφορά στην 8η Μαΐου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του Rassemblement National, καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της πρότασης, την οποία χαρακτήρισε «άμεσο χτύπημα κατά της γαλλικής ιστορίας», προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του δεν θα δώσει καμία ψήφο στήριξης στο σχέδιο.
Το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται εξαιρετικά ρευστό, καθώς ενισχύεται το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας δοκιμάζεται, ενώ μια συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρντ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ότι «η πρώτη αντίδραση ήταν αρνητική», αλλά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «ειλικρινή διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο ενδέχεται να κρίνει την τύχη του σχεδίου.
Η κρίση στη Γαλλία είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα: θεσμικό, κοινωνικό και πολιτικό. Το στοίχημα για τον Φρανσουά Μπαϊρού είναι αν θα μπορέσει να μετατρέψει το σχέδιο δημοσιονομικής σωτηρίας σε εθνική υπόθεση ή αν οι αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης του.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle και AFP