Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ δίνει στο κομμουνιστικό καθεστώς άνευ προηγουμένου δικαστικές εξουσίες επί της πρώην βρετανικής αποικίας. Στο μεταξύ η ΕΕ καλεί την Κίνα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από νομικής άποψης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ ο Καναδάς προειδοποιεί τους υπηκόους τους στο Χονγκ Κονγκ για τον κίνδυνο «αυθαίρετης σύλληψης».
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ χθες και θεωρείται ως κατάφωρη προσβολή των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως «Ειδική Διοικητική Περιοχή», που διέπεται από ειδικό καθεστώς μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Η νομοθεσία θεσπίσθηκε από το Πεκίνο σε απάντηση των τεράστιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο το Χονγκ Κονγκ κατά της αυξανόμενης επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί των υποθέσεων του σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.
…έως ισόβια
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια (ή για την κρατική ασφάλεια), αφού ο όρος είναι ταυτόσημος στην κινεζική γλώσσα, τιμωρεί τέσσερα είδη παραβάσεων: αποσχιστική δράση, ανατρεπτική δράση, τρομοκρατία και συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις.
Οι δράστες σοβαρών παραβάσεων τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 10 ετών έως και ισόβια.
Στο κεφάλαιο της τρομοκρατίας περιλαμβάνονται αδικήματα όπως το σαμποτάζ σε μέσα συγκοινωνίας.
Ο κινεζικός Τύπος χρησιμοποίησε πέρυσι τον όρο «τρομοκρατία» ή «τρομοκρατικές» για να περιγράψει ενέργειες των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έθεσαν επανειλημμένως στο στόχαστρο το μετρό του Χονγκ Κονγκ.
Στην κατηγορία «συνωμοσία με εξωτερικές ή ξένες δυνάμεις» διώκονται πράξεις «υποκίνησης μίσους κατά της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ή της Κίνας» ή ακόμη «η εκλογική λαθροχειρία ή σαμποτάζ».
Οποιος οργανώνει ή συμμετέχει σε αποσχιστικές ή ανατρεπτικές ενέργειες δύναται να διωχθεί, είτε έχει προσφύγει είτε όχι στην βία ή στην απειλή χρήσης βίας.
Οσοι καταδικασθούν, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, ούτε να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα.
Εισάγεται η αρμοδιότητα των κινεζικών δικαστηρίων
Το άρθρο 55 του νόμου (που περιλαμβάνει 66) ορίζει ότι υποθέσεις μπορούν να μεταβιβασθούν στην δικαιοσύνη της ηπειρωτικής Κίνας, ανοίγοντας έτσι ένα ρήγμα στην δικαστική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ.
Οι υποθέσεις που μπορούν να μεταβιβασθούν στην ηπειρωτική Κίνα είναι όσες αφορούν «ξένη χώρα ή εξωτερικά στοιχεία», πολύ σοβαρή κατάσταση» ή «σοβαρή και άμεση απειλή» για την ασφάλεια του Κράτους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας θα έχει την αρμοδιότητα να ορίζει το δικαστήριο που θα εκδικάσει τις υποθέσεις εφαρμόζοντας την κινεζική ποινική δικονομία.
Το κινεζικό δικαστικό σύστημα λάμπει δια της αδιαφάνειάς του – μυστική κράτηση, κακοποίηση.. – και διακρίνεται για ποσοστό καταδικών που φθάνει το 99%!
Δίκες κεκλεισμένων των θυρών
Σύμφωνα με το άρθρο 46, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δύναται να ορίζει διεξαγωγή δίκης κεκλεισμένων των θυρών σε υποθέσεις που αφορούν κρατικά μυστικά. Οι υποθέσεις αυτές κρίνονται από τρεις δικαστές και χωρίς ενόρκους.
Σε μία πρόβλεψη κατάφωρης παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, η εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ θα ορίζει απευθείας τους δικαστές που θα χειρίζονται υποθέσεις που άπτονται τις εθνικής (κρατικής) ασφάλειας. Αλλωστε, η Κάρι Λαμ, η σημερινή κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ, θεωρείται μαριονέτα του Πεκίνου.
Γραφείο εθνικής (κρατικής) ασφάλειας
Το Πεκίνο δύναται να εγκαταστήσει στο Χονγκ Κονγκ «Γραφείο Υπεράσπισης της Εθνικής Ασφάλειας», το οποίο θα εξαρτάται απευθείας από το καθεστώς του Πεκίνου.
«Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει αρμοδιότητα (επί του οργανισμού αυτού) ούτε επί των μελών του προσωπικού του στην άσκηση των καθηκόντων τους», ορίζει το άρθρο 60.
Το νέο γραφείο θα έχει ως αποστολή «την συγκέντρωση και ανάλυση Πληροφοριών» και την «ενασχόληση» με τις παραβάσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Παρακολούθηση ξένων οργανισμών και μέσων ενημέρωσης
Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες θα λαμβάνουν «τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πλαισίωσης (…) των ξένων ή εξωτερικών μη κυβερνητικών οργανισμών και των οργάνων ενημέρωσης», ορίζει το άρθρο 54.
Η ρύθμιση αυτή είναι ανησυχητική για τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν το άρθρο 4 «εγγυάται» «την «ελευθερία της έκφρασης», του Τύπου, της δημοσίευσης, του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης, της πορείας και της διαδήλωσης».
Ομως, εγγυήσεις για τις ελευθερίες αυτές παρέχει και το Σύνταγμα της Κίνας, γεγονός που δεν την εμποδίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις ελευθερίες, ανάμεσά τους και η ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
ΕΕ: Οι ελευθερίες πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα «σημαντική» την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, μέσω δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτά τα δικαιώματα είναι «η ελευθερία λόγου, του Τύπου, του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της διαδήλωσης», δήλωσε ο Μπορέλ, την ώρα που έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στην πρώην βρετανική αποικία αναφορικά με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο.
«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει σημαντικό τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να είναι απολύτως προστατευμένα», έγραψε ο Μπορέλ.
Η ΕΕ «καλεί την Κίνα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από νομικής άποψης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ΕΕ «αξιολογεί τις επιπτώσεις» του νέου νόμου και «θα συνεχίσει να εκφράζει την ανησυχία της στον διάλογο με την Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στον όρο ‘κυρώσεις’ στη δήλωσή του.
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τουλάχιστον 180 άτομα, εκ των οποίων επτά για παραβίαση του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για την επέτειο της μετάβασης της πόλης σε κινεζική κυριαρχία.
Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν «για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια, για διατάραξη της δημόσιας τάξης, κατοχή επιθετικών όπλων και άλλα σχετικά αδικήματα», ανέφερε η αστυνομία στο λογαριασμό της στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι επτά εξ αυτών έγιναν «για φερόμενη παραβίαση του νόμου της εθνικής ασφάλειας».
Προειδοποιεί τους υπηκόους του ο Καναδάς
Ο Καναδάς προειδοποίησε σήμερα τους υπηκόους τους στο Χονγκ Κονγκ για τον κίνδυνο «αυθαίρετης σύλληψης» και έκδοσής τους στην ηπειρωτική Κίνα, ύστερα από την υιοθέτηση του νόμου από το Πεκίνο. «Μπορεί να εκτεθείτε σε αυξημένο κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς και σε πιθανή έκδοση στην ηπειρωτική Κίνα», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση στην επίσημη ιστοσελίδα της με οδηγίες για τους ταξιδιώτες.
Η ανακοίνωση αυτή αποτυπώνει τις αυξανόμενες ανησυχίες των χωρών της Δύσης για τους πολίτες τους ύστερα από την ενεργοποίηση χθες αυτού του νέου νόμου, που καταδικάστηκε από 27 χώρες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Ως απάντηση, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες του Καναδά είναι «απολύτως παράλογες». «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, καμία ξένη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν.