Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης που συγκαλεί ο Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε τις Βερσαλλίες ολοκληρώνοντας κατά τα 3/4 το γαλλικό εξάμηνο προεδρίας της ΕΕ. Μια αναδυόμενη Ευρώπη αναμένεται να δημιουργηθεί σε πολλά μέτωπα καθώς μαίνεται ο Ουκρανό-ρωσικός πόλεμος που απειλεί να φθάσει στο κέντρο της δυτικής Ευρώπης.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Η πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν ξεκίνησε προκειμένου να ανακοινώσει στους 26 ηγέτες συναδέλφους του την εκ νέου υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας. Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου  και ενώ έχουν προηγηθεί οι εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές στις 10 Απριλίου.

Κεντρικό θέμα φυσικά θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην οικονομία την ενέργεια και την πανδημία.

Ο Εμάνουελ Μακρόν έχει στόχο να συμπληρώσει τα κενά που άφησε η Άνγκελα Μέρκελ όταν πριν από δύο μήνες άφηνε στην Γαλλία τα σχέδια και τις προαναγγελίες της Γερμανικής προεδρίας που δεν έφθασαν ποτέ στις υπογραφές.

Την ευκαιρία δεν άφησε να χαθεί ο πρόεδρος Μακρόν.

Έτσι αφού είναι ο ηγέτης τον οποίο ο Πούτιν δέχεται ανά πάσα στιγμή ως διαπραγματευτή στις εξελίξεις του πολέμου, συγκαλεί τώρα στο έδαφος των μεγάλων πάλαι ποτέ αποφάσεων τις Βερσαλλίες μία Σύνοδο Κορυφής κρίσεων και αποφάσεων που θα έχουν ως κίνητρο την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών Λισαβόνας και Μάαστριχτ.

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα φέρει εφόσον υλοποιηθεί στην πλειοψηφία του την Ευρώπη που οι δημιουργοί τους από το 1954 και μετέπειτα είχαν ονειρευτεί για τούς λαούς της.

Οι άξονες στους οποίους κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος, ήταν η σύγκλιση απόψεων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Με την Μεγάλη Βρετανία στο παράθυρο και το ένα πόδι στο Brexit, αλλά έναν διαφορετικό Τζόνσον με κίνητρα τη νίκη στις προσεχείς δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

Πρώτα η συμφωνία με τον Μάριο Ντράγκι που φέρει υπογραφές σέ 60 σελίδες πολλών σημείων.

Μετά η εγκατάσταση της νέας τρικομματικής κυβέρνησης στην Γερμανία και την Μέρκελ στην συνταξιοδότηση.

Ο Σάντσεθ στην Ισπανία παρά τα εσωτερικά προβλήματα διατηρεί την εμπιστοσύνη ως μία οικονομική δύναμη και ένας πιστός σύμμαχος σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διατηρούν τις ισορροπίες και να διορθώνουν τα λάθη Επιτρόπων και απόδοσης στους βασικούς τομείς.

Ο Εμανουελ Μακρόν προσέρχεται στην Σύνοδο έτοιμος να σφραγίσει το εισιτήριο αποδοχής του διαδόχου ηγέτη της μετά Μέρκελ εποχής!

Θα πρόκειται για να επιτύχει στους στόχους του για «μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθήκων». Ητοι συμπλήρωση της συνθήκης της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ.

Tomanifesto.gr όπως και πριν από τέσσερις μήνες όταν παρουσίασε τις αλλαγές και όσα είχε στο πρόγραμμα της η Μέρκελ αλλά δεν ολοκλήρωσε, έτσι και σήμερα θα παρουσιάσει μέρος της “ατζέντας Μακρόν” που θα θέσει στον τραπέζι των Βερσαλλιών (αντί των Βρυξελλών) στους ηγέτες των άλλων 26 μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός φυσικά των συζητήσεων που είχε με Πούτιν, Μπάιντεν και άλλους συμμάχους για την κρίση στην Ουκρανία.

1) Δημιουργία Ταμείου Κρίσεων στα πρότυπα του Ταμείου ανάκαμψης, και φυσικά με ανάλογα ποσά. Πρόταση που ήδη έχουν αποδεχθεί Ιταλία και Γερμανία. Ενώ δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα ανάλογα του Ταμείου Ανάκαμψης από τους αποκαλούμενος “τσιγκούνηδες”. Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, κυρίως.

2) Ταμείο Υγείας προκειμένου να μην επαναληφθούν οι ατέλειες και καθυστερήσεις στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας.

3) Δημιουργία ενός υπερυπουργείου Οικονομίας προκειμένου να υπάρχουν ταχύτερες αποφάσεις στην διαχείριση των πόρων έως και μετά το 2027 όταν ολοκληρωθεί το σημερινό καθεστώς του Recovery Fund eu..

(Ορισμένοι προτιμούν να δημιουργηθεί το υπουργείο αυτό μετά το τέλος της σημερινής θητείας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ για λόγους ισορροπίας).

4) Πάγωμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας με επιμήκυνση εφαρμογής του σημερινού καθεστώτος έως το 2023-2024. Στο μεταξύ οι αρμόδιοι επίτροποι θα συντάσσουν και θα διαμορφώνουν το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η διαφορετικά όπως λεγότανε αρχικά Σύμφωνο Σώζει Κράτη….

Στην πολύ πιθανή εκδοχή των πιο πάνω ευνοείται η Ελλάδα και ορισμένες ακόμα χώρες προκειμένου να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις τους και τις διορθώσεις των προϋπολογισμών τους. Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έχει τακτική συνεργασία στον τομέα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Ειδικότερο όλων σε ανάλογα θέματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

5) Σύμφωνα με τους ρυθμούς που παρακολουθούμε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Υπολογίζεται ότι θα φθάσει μεταξύ 11 και 15 εκατομμύρια. Χωρίς να υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες από Αφρική και Ασία…

Ο Μακρόν θα τοποθετηθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια και θα τονίσει την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν. Μία συμφωνία που αντιμετώπιζε με πολλά προβλήματα και αντιξοότητες η Ευρώπη του Νότου μαζί και πρώτη η Ελλάδα χωρίς ποτέ να καμφθούν οι αντιστάσεις των βορείων. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε τώρα και όπως είναι φυσικό ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να φθάσει στην πηγή του.

6) Στο τραπέζι της Κομισιόν από αρκετό καιρό βρίσκονται αιτήματα με διαμαρτυρίες για την κακοποίηση ζώων κυρίως των κατοικίδιων.

Η Κομισιόν έχει κατ’ αρχήν αποδεχθεί το αίτημα οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη και πρόσφατα από την Ελλάδα. Έτσι στις γενικές αποφάσεις ενδέχεται να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα με σχετική Οδηγία της Κομισιόν. Από την επόμενη θητεία όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε υπάρχει υπό σκέψη η δημιουργία Επιτροπής “Προστασίας των ζώων και αντιμετώπισης κακοποίησης τους γενικότερα”.

Στις προθέσεις της Κομισιόν είναι η Επιτροπή αυτή να πάρει την θέση της σημερινής με τίτλο” Επιτροπή για τη προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”.

7) Είναι γεγονός ότι η σημερινή Ύπατη Αρμοστεία στην ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες αποστολές της καθώς συναντά πολλαπλά προβλήματα συνεργασίας και αντιμετώπισης από σημαντικό αριθμό κυβερνήσεων. Κυρίως τρίτων χωρών.

Έτσι ο Εμάνουελ Μακρόν χωρίς ακόμα να έχει εκφράσει την άποψη του αλλά παρακολουθώντας τον αργό Ρυθμό προώθησης κυρώσεων όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και τις Πολωνία Ουγγαρία για παράβαση του άρθρου 7 της Συνθήκης ΕΕ έχει ήδη συζητήσει το θέμα δημιουργίας υπουργείου εξωτερικών ανάλογης δυναμικής του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών!

Μία πρόταση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ευθύς αμέσως παρά μόνο στην νέα θητεία και αφού εγγραφεί στις αλλαγές της αναθεωρημένης Συνθήκης που σχεδιάζεται.

8) Τελευταία αλλαγή την οποία από μήνες προτείνει ο Μακρόν είναι το θέμα της ασφαλείας με την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού άμυνας και ασφαλείας των συνόρων την κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημερινό καθεστώς με το ΝΑΤΟ να έχει πλέον φθάσει ως απαραίτητος μονομάχος και τον νυν γ.γ Γενς Στόλτενμπεργκ να αποχωρεί τον προσεχή Σεπτέμβριο θεωρείται από τον Γάλλο πρόεδρο άμεσης προτεραιότητας η αλλαγή, η επιλογή και η δημιουργία μίας αμυντικής δύναμης αποκλειστικά της ΕΕ.

Ένας μόνιμος στρατός από όλες τις χώρες με υπηρεσίες για την ασφάλεια και άμυνα των πολιτών της ΕΕ.

Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Γαλλία δύσκολα θα επιτρέψουν στον Μακρόν να παρακολουθήσει και να προωθήσει με γρήγορους ρυθμούς τα σχέδια του. Όμως θα τα συζητήσει τόσο στις 10 Μαρτίου, όσο και στις προσεχείς Συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ευτυχώς για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Γαλλία το εξάμηνο της προεδρίας αναλαμβάνει η Ιταλία!

Ντράγκι Μακρόν και Σολτς είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τις παρατηρήσεις και προθέσεις των άλλων ηγετών της ΕΕ όπως μαθαίνουμε, έτσι ώστε η αλληλεγγύη, η ενότητα, η δύναμη και οι αξίες να ενσαρκώσουν μια Νέα Ευρώπη ισάξια των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σημερινή πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.