Έχοντας ήδη προχωρήσει σε  50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και σε δραστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων η κυβέρνηση συνεχίζει και το 2023 την εφαρμογή των πολιτικών που συμβάλλουν στην  διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στη βελτίωση του εισοδήματος με ταυτόχρονη τόνωση της απασχόλησης με τη μείωση της ανεργίας να συνεχίζεται σε σταθερή βάση.

Η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με την συνέχισε των πολιτικών που ήδη εφαρμόσθηκαν και με παρεμβάσεις που δύναται να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα αποτρέψουν την επιστροφή στο παρελθόν. Αρκεί να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει φόρους και εισφορές βελτιώνοντας τα εισοδήματα όλων εν μέσω διεθνών κρίσεων και παράλληλα έχει αυξήσει με απίστευτους ρυθμούς τις επενδύσεις στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι διεθνείς και ευρωπαικοί οργανισμού αναγνωρίζουν στην Ελλάδα όχι μόνο ότι στάθηκε στις κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας αλλά και ότι θα είναι μεταξύ εκείνων των λίγων χωρών που δεν θα αντιμετωπίσουν το 2023 ζήτημα ύφεσης με την ανάπτυξη να είναι μεν αισθητά μειωμένη δεν θα κινείται όμως ουτε σε μηδενικα ούτε σε αρνητικά πρόσημα.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα χρονιά ξεκινά με σημαντικές για τους πολίτες και το εισόδημά τους, παρεμβάσεις:

  1. Αυξάνονται οι συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 12 χρόνια που θα είναι της τάξεως του 7,75%. Αύξησης που θα δουν στους λογαριασμούς τους πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι
  2. Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους
  3. Τίθεται σε εφαρμογή το market pass που προβλέπει την επιστροφή του 10%  για τις αγορές βασικών αγαθών
  4. Συνεχί.ζεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με διπλασιασμός του ποσού που αγγίζει τα 840 εκατομμύρια καλύπτοντας το 100% των αυξήσεων για τους δικαιούχους κοινωνικών τιμολογίων  και ποσοστό που αγγίζει το 90% για  τα 9  στα 10 νοικοκυριά όπως και για τους 9 στους 10 αγρότες
  5. Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  6. Αναμορφώνεται το ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με μεσοσταθμική αύξηση κατά 10%.
  7. Προωθούνται μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  8. Αυξάνεται εκ νέου (τρίτη φορά) ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου.
  9. Τίθεται σε εφαρμογή η ΄νέα στεγαστική πολιτική που προβλέπει χαμηλότοκα ) δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, καθώς και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.
  10. Συνεχίζεται και εντός του 2023 η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Τέλος επεκτείνεται η αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

Οι έντεκα αυτές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η κυβέρνηση αναδεικνύουν αφενός την πρόθεσή της να στηρίξει την κοινωνία αφετέρου να διαμορφώσει τις συνθήκες που απαιτούνται για την όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της στο σύνολό της

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι ανάλογοι με αυτούς του παρελθόντος. Κίνδυνοι που καθίστανται υπαρκτοί στην περίπτωση εφαρμογής των μέτρων που προτείνει τόσο η αξιωματικής αντιπολίτευση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, αδιαφορώντας για την πορεία της χώρας και κοιτώντας μόνο το μικροκομματικό συμφέρον μέσα από υποσχέσεις εύηχες μεν ανεφάρμοστες δέ, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του ΦΠΑ και οι συγκρίσεις με την Ισπανία.