Με επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη και την ενίσχυση της οικογένειας, ο πρωθυπουργός, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη ΔΕΘ, θα δώσει περιεχόμενο και ουσία στο κεντρικό μήνυμα της διακυβέρνησης της ΝΔ: «Η κάθε μέρα μετράει». Απαράβατος όρος για τις παροχές και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας για αυτό και τα μέτρα θα είναι πλήρως στοχευμένα και κοστολογημένα.

Στη δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός προσανατολισμός είναι η καθημερινότητα του πολίτη και μέτρα άμεσα συνδεδεμένα με την αύξηση των εισοδημάτων, με κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησης την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια.

Κομβικής σημασίας σταθμός στον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η αντιμετώπιση του Δημογραφικού με ταυτόχρονη στήριξη της οικογένειας, την ώρα που η ελληνική οικονομία παρουσίασε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στη λογική να  «μην πάει ούτε μέρα χαμένη» αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της κυβερννητικής θητείας του και να δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα έως το 2027.

Στήριξη του εργαζόμενου σε Δημόσιο, ιδιωτικό και αγροτικό τομέα

Υψηλού συμβολισμού η παροχή επιπλέον κινήτρων, που κυμαίνονται από 200 ως 600 ευρώ μηνιαίως, για την προσέλκυση ή την παραμονή ιατρών σε ακριτικές περιοχές, παρεμβάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εισοδηματικής ενίσχυσης των εργαζομένων στο ΕΣΥ και των ενστόλων, με αύξηση στις εφημερίες και ενίσχυση των νυχτερινών.

Επίσης, προβλέπεται «ξεπάγωμα» επιδομάτων στους ένστολους, αυξήσεις στο ΕΣΥ, κίνητρα αποδοτικότητας έως δύο μισθούς επιπλέον το χρόνο για πάνω από 30.000 υπαλλήλους βάσει στόχων που θα τους τεθούν από την αρχή του έτους, ενώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: θα δουν έμμεση αύξηση καθαρών αποδοχών με μείωση ασφαλιστικών κρατήσεων και θα μειωθούν και οι εισφορές των εργοδοτών για να διευκολυνθούν οι προσλήψεις.

Για τους αγρότες: ήδη ανακοινώθηκε η μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΦΚ πετρελαίου. Θα υπάρξουν και ειδικές πρόνοιες για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενώ αναμένονται εξελίξεις και για όσους χρωστούν δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Στις παρεμβάσεις για τη στέγαση περιλαμβάνονται σειρά προγραμμάτων, που θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα το άνοιγμα περίπου 700.000 ακινήτων που παραμένουν κλειστά, δίνοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες, με επικρατέστερο σενάριο την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος στις νέες μισθώσεις κατοικιών που είναι «άδειες».

Βασικοί αποδέκτες των παρεμβάσεων για τη στέγαση τα ζευγάρια, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι άστεγοι, οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ προβλέπεται επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι: διεύρυνση ηλικιακών κριτηρίων στα 50 έτη, διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων (16.000 € για τον άγαμο), επιτόκιο στο ήμισυ της αγοράς και μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Καθορίζονται περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά μόνο για κορεσμένες περιοχές και μόνο για νέες μισθώσεις, ενώ υιοθετείται η φοροαπαλλαγή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα τριετίας, σε εκείνους που έχουν ακίνητα που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τελικά θα επιλέξουν να περάσουν στη μακροχρόνια.

Βελτιώσεις έχουν προαναγγελθεί και για το το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», όπου εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από το 40% στο 60% και του ύψους της ενίσχυσης πάνω από τα 10.000 ευρώ, ενώ το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση.

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να τρέξει και ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή, παρέμβαση η οποία προβλέπει ότι ιδιώτες κατασκευαστές θα αναλάβουν την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται για κοινωνική στέγαση με προσιτό ενοίκιο.

Με πρόσημο τις φοροελαφρύνσεις για την αύξηση του εισοδήματος

Αναδιαμορφώνεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, με γνώμονα την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση συντάξεων, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.

Διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, που θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα στηριχθούν όσοι συνταξιούχοι δεν δουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανοίξει» η λίστα των δικαιούχων για χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες και να διαμορφωθεί ως εξής: 200 € για σύνταξη έως 700 €, 150 € για σύνταξη από 701-1.100€, 100€ για σύνταξη από 1.101-1.600 €, για άτομα με αναπηρία και για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος Παιδιού.

Ισχυρή στήριξη της οικογένειας

Βασικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η στήριξη της οικογένειας, μέσω μέτρων για το δημογραφικό, όπως εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής, καταβολή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα, αύξηση επιδόματος ανεργίας, αύξηση επιδόματος τέκνων και πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζονται φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν κάποια ενίσχυση στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά.