Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές παραλίες στην Οδησσό άνοιξαν για το κοινό αν και το κολύμπι θα απαγορεύεται όταν θα υπάρχει συναγερμός για αεροπορική επιδρομή. 

Η Οδησσός, το μεγαλύτερο λιμάνι και ναυτική βάση της Ουκρανίας, δέχεται τακτικά επιθέσεις με πυραύλους και drones και η θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με εκατοντάδες θαλάσσιες νάρκες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Έτσι, με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και μετά από αρκετά περιστατικά έκρηξης ναρκών σε παραλίες, οι ακτές έκλεισαν για τους πολίτες.

Όπως, όμως, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι, οι παραλίες ανοίγουν ξανά για το κοινό, με την απόφαση να λαμβάνεται από κοινού από τις πολιτικές και στρατιωτικές διοικήσεις της πόλης, δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, διευκρινίζοντας ότι οι παραλίες θα είναι προσβάσιμες για τους πολίτες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ο Ολεξάντρ, ένας ναυαγοσώστης και πρώην δύτης, που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, είπε ότι έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό δίχτυ ανάμεσα σε δύο προβλήτες για την ασφάλεια των κολυμβητών από νάρκες σε ρηχά νερά.

Το άνοιγμα των παραλιών ήταν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από τον πόλεμο για τους ανθρώπους που κολυμπούν και κάνουν ηλιοθεραπεία.

«Ονειρευόμουν να πάω στην παραλία και να εισπνεύσω θαλασσινό αεράκι. Μας έχει λείψει πολύ. Αλλά η ασφάλεια είναι η ύψιστη προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σβετλάνα, κάτοικος της Οδησσού.