Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του κ. Τασούλα στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη συγκίνηση και την τιμή του για το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Τασούλα πραγματοποιείται στην Κύπρο. Τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή δεν έχει όχι μόνο ισχυρό συμβολισμό, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, αντανακλώντας τις αναβαθμισμένες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το 2023, υπογραμμίζοντας ότι πλέον καλύπτονται σημαντικοί τομείς εσωτερικής διακυβέρνησης, στους οποίους επί σειρά ετών δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίσκεψη ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από το Κυπριακό ζήτημα.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως παρά την καταγραφή της κινητικότητας, η Κύπρος δεν υποτιμά, ούτε παραβλέπει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Υπογράμμισε όμως πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, εξήγησε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιανουαρίου του 2026 θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Mια εθνική αποστολή για την οποία προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε να φέρουμε πρωτίστως πιο κοντά τις χώρες της περιοχής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή να τρέξουμε ακόμη περισσότερο την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα να έρθουμε πιο κοντά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση».
Τασούλας: Αυτή η επίσκεψη έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα
Απαντώντας και αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρόσκληση, ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε πως «πράγματι, αυτή η επίσκεψη έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα».
Καταδεικνύει, ανέφερε, «κάθε φορά την άρρηκτη σχέση η οποία συνδέει τις δύο χώρες μας, τώρα τελευταία και σε περισσότερα θέματα εκτός του εθνικού ζητήματος. Και αυτό έχει νόημα γιατί προφανώς υπάρχουν και περισσότερα ζητήματα για τα οποία θα συζητήσουμε».
Ο κ. Τάσουλας είπε πως είναι μια στιγμή σημασίας για το κυπριακό ζήτημα: «πράγματι, μετά από επτά χρόνια σιωπής, ακινησίας, το θέμα ξανακινείται και ξανακινείται από τους πλέον αρμόδιους, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για μια λύση εντός του πλαισίου και των ορισμών των Ηνωμένων Εθνών».
«Τώρα που είμαστε 51 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στο νησί, τώρα έχει αξία να δυναμώσουμε ακόμη τη σχέση μας, να τη συσφίξουμε ακόμη περισσότερο ενόψει του κοινού σκοπού. Προφανώς δεν είμαστε ούτε ρομαντικοί αλλά ούτε και κυνικοί εν σχέσει με τους στόχους αυτής της επανεκκίνησης του διαλόγου. Είναι όμως μια εξέλιξη που αν τη συγκρίνεις με την επταετή σιωπή, με την επταετή ακινησία, δικαιούται κανείς να είναι αισιόδοξος βλέποντας το πώς χειρίζεται και η Ελλάδα και η Κύπρος το ζήτημα.
Το ζήτημα το χειρίζονται εντός του πλαισίου, επαναλαμβάνω, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εντός του πλαισίου της μη παραδοχής των τετελεσμένων και εντός του πλαισίου μιας φιλοδοξίας η Κύπρος να επανενωθεί υπό τις συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να το απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι της, ασχέτως θρησκεύματος, ασχέτως οποιασδήποτε άλλης διακρίσεως» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.