Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συμμετείχε στις εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, δίνοντας ηχηρό στίγμα υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της διεθνούς νομιμότητας. Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας», ο κ. Τασούλας τόνισε πως η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην Ουκρανία αποτελεί ένα ρεαλιστικό πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ΠτΔ επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εφόσον παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την κυρίαρχη βούληση του ουκρανικού λαού. Παράλληλα, εξήρε την πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας και τη σημασία της έμπρακτης ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία, ως ζήτημα αρχής αλλά και ουσίας για τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στον ευρύτερο ρόλο της Ελλάδας, επισημαίνοντας τη στήριξη της χώρας στην ενταξιακή πορεία Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο στην άμυνά της, διατηρώντας ταυτόχρονα τον σεβασμό στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και δεσμούς.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και της Ευρώπης

Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη σταθερή της στήριξη προς την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και η προώθηση της ειρήνης αποτελούν θεμέλια για τη σταθερότητα της Ευρώπης. Παράλληλα, υποστηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ουσιαστικό βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ανάγκη για ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία και συλλογική ανθεκτικότητα

Ο Πρόεδρος Τασούλας τόνισε την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της, μέσα από την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, πάντα σε στενή συνεργασία με τους ευρωατλαντικούς εταίρους. Σημείωσε, ωστόσο, πως η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων δεν αρκεί από μόνη της για την πλήρη διασφάλιση της ασφάλειας, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές που απαιτούν ολοκληρωμένες και αποφασιστικές δράσεις.

Η δημοκρατική ανθεκτικότητα ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής σταθερότητας

Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας απέναντι στις υβριδικές απειλές, όπως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης και η παραπληροφόρηση, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η προστασία της διαφάνειας στις εκλογικές διαδικασίες και η εκπαίδευση των πολιτών στην κριτική αξιολόγηση των πληροφοριών είναι κρίσιμες για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Ευρώπη.