Το μεγάλο «στοίχημα» για την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η σωστή αξιοποίηση του πρωτοφανούς όγκου δεδομένων που θα συγκεντρώνει από τη διασύνδεση ταμειακών με POS, από ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής και συναλλαγές σε πλατφόρμες του εξωτερικού.
Αμεσα θα δρομολογηθούν οι πρώτες μαζικές διασταυρώσεις –έχει προαναγγελθεί ο έλεγχος των δαπανών που πραγματοποιούν όσοι εμφανίζουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ–, ενώ με βάση τα ευρήματα θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο προσαρμογών στη φορολογική νομοθεσία ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα αποδίδουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα και δεν θα οδηγούν απλώς σε επιβολή προστίμων, τα οποία είτε δεν θα πληρώνονται είτε θα αμφισβητούνται επί χρόνια σε διαιτησίες και δικαστήρια.
Ολο το βάρος σε αυτή τη φάση έχει πέσει στο να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο συλλογής όλων των πληροφοριών για τις οικονομικές συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων. Κεντρικός στόχος, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές πληρωμές –η αξία τους ήδη έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση– ώστε να μένει «στίγμα» και δυνατότητα εντοπισμού από τις Αρχές.
Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και στο πλαίσιο των υποχρεωτικών πληρωμών ανάλογα με το εισόδημα αλλά και στο πλαίσιο των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει.
Πολλά τα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία αν και ο βασικός «πονοκέφαλος» συνίσταται στο πώς θα περιοριστούν οι «μαύρες» συναλλαγές ειδικά με ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσία μακριά από τα βλέμματα των ελεγκτών της εφορίας.