Η Ολυμπιακή Αεροπορία και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» -συνέχεια της ΟΑ- είναι δύο από τις εταιρείες -τα νομικά πρόσωπα- που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ με ονόματα 10.168 φυσικών και 16.839 νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-ΕΦΚΑ ποσά που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι ο «Kostas Chris Γεω», ο οποίος χρωστάει πάνω από 1,033 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, συνολικά 60 χρωστούν, με τις προσαυξήσεις, 14,81 δισ. ευρώ, ενώ ο καθένας χρωστάει από 108 εκ. έως και 1 δισ. ευρώ. 

Επίσης, σχετικά με τα νομικά πρόσωπα, οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 28,7 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη λίστα γίνεται λόγος για επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει και άλλες που... αντέχουν.

Βέβαια, στην κορυφή της λίστας παρατηρούνται εταιρείες που είναι γνωστό ότι έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή (πάνω από 13 δισ. ευρώ οφειλές), η Ολυμπιακή (σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ χρέη), ενώ οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» οφείλουν 512 εκ. ευρώ. Άλλες «διάσημες» χρεοκοπημένες εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα είναι το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Εγνατία Ασφαλιστική και η Τράπεζα Κρήτης.

Πώς μπορεί να αρθεί ή να διορθωθεί η δημοσιοποίηση

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να διευκρινισθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, ανά είδος οφειλής από τον:

*Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο,

*Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

Όπως αναφέρεται, οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 02/08/2022, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 02/08/2023. Οι οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 07/2022 και προγενέστερα.

Η άντληση των στοιχείων για τις οφειλές προς το Δημόσιο, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICISnet όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ.,Ελεγκτικά Κέντρα/Τελωνεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική ΠΟΛ.1158/2017.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICISnet από τις Δ.Ο.Υ.,Ελεγκτικά Κέντρα/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.