«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τουρκοχώρια»

by MANIFESTO

Εντονες αντιδράσεις για τις προσπάθειες εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία εκφράζουν οι Πομάκοι της Θράκης. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τουρκοχώρια, είμαστε Ελληνες που αγωνιστήκαμε για την πατρίδα μας και θέλουμε να μείνουμε έξω από τα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας», λένε στα «ΝΕΑ» και την Κατερίνα Ροββα, με αφορμή την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Οι Πομάκοι κάνουν λόγο για «πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία που υφίστανται από τους εγκάθετους της Τουρκίας», ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους έφτασε να χαρακτηρίσει τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στα Πομακοχώρια.

«Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και όμορφη χώρα και μπορεί οποιοσδήποτε να την επισκεφτεί. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να προσδιορίζει τη μουσουλμανική κοινότητά της ως τουρκική. Εμείς είμαστε Ελληνες, και μάλιστα το πιο αρχαίο ελληνικό φύλο της Θράκης», σημειώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης Εμινέ Μπουρουτζή. Αλλωστε, οι Πομάκοι συχνά αυτοαποκαλούνται Αγριάνες, από το όνομα της αρχαίας θρακικής φυλής που κατοικούσε στα άγονα μέρη του όρους Σκόμιο και στη Βορειοδυτική Ροδόπη, μιας φυλής που φημιζόταν ως επιδέξια στο ακόντιο και είχε πολεμήσει με τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Ακόμη και η πομακική γλώσσα, την οποία επικαλούνται, είναι μια γλώσσα πολυπολιτισμική. Επειδή δεν έχει γραπτή μορφή, χρησιμοποιούσε στοιχεία και από τα αραβικά και από τα ελληνικά και από τα αρχαία ελληνικά. Αυτή τη στιγμή στα Πομακοχώρια πολύ λίγοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετών ξέρουν να μιλούν τουρκικά. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε και θα είμαστε Ελληνες. Και θέλουμε να μείνουμε έξω από τα παιχνίδια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», προσθέτει.

Η ίδια παραπέμπει στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πομάκοι της Ξάνθης, στην οποία αναφέρεται: «Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων, ακόμα και ατομικά πολλές φορές, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε δηλαδή να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες! Αχούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες, χωρίς να τους πέφτει λόγος, να θέτουν ζητήματα “τουρκικής μειονότητας”. Η μειονότητα είναι μία και έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάννης, είναι μουσουλμανική καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο, τη θρησκεία! Γι’ αυτό λοιπόν σε όποιο από τα Πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί Πομακοχώρια λέγονται -, κύριε Τσαβούσογλου, δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Ελληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στη μεθεπόμενη επίσκεψή σας στη Θράκη – ακόμα και τότε Ελληνες Πομάκοι θα είμαστε! Οσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται κατά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας, όπως την αποκαλείτε, αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

Επιθετικές απέναντι στη στάση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ήταν και οι δηλώσεις του Αχμέτ Ιμάμ, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων. Απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε αναφέρει:

«Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ανεπιθύμητος. Εκφράζοντας την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν από τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους Οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των πομάκων ακτιβιστών, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής / τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: Είστε ανεπιθύμητος στα Γϊομακοχώρια».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφτείτε τα ηρωικά χωριά μας θα ήταν για να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας εις βάρος της φυλής μας […] Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα