Το μέλλον των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα φαίνεται να εξαρτάται πλέον από τον νέο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς. Πρόκειται για τον Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Σινουάρ από ισραηλινή επιχείρηση.
Την πληροφορία επιβεβαιώνουν πηγές μυστικών υπηρεσιών της Μέσης Ανατολής και τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι Άμυνας, όπως μετέδωσαν οι New York Times.
Την αλλαγή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Έφι Ντεφρίν.
Σκληροπυρηνικός και κάθετα αρνητικός σε παραχωρήσεις
Ο αλ-Χαντάντ, περίπου 50 ετών, συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως σκληροπυρηνικός, με σαφώς λιγότερη διάθεση για συμβιβασμούς από τον προκάτοχό του.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Μιλστάιν, πρώην Ισραηλινό αξιωματικό πληροφοριών με ειδίκευση στα παλαιστινιακά θέματα, ο νέος ηγέτης έχει παρόμοιες “κόκκινες γραμμές” με τους προηγούμενους διοικητές της οργάνωσης.
Η Χαμάς, σύμφωνα με τον νέο ηγέτη της, δεν πρόκειται να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα, πριν την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ διαμηνύει ότι στόχος του παραμένει η ολοκληρωτική εξουδετέρωση των στρατιωτικών δομών της Χαμάς και η εκδίωξή της από την εξουσία στη Γάζα.
Όπως ανέφεραν οι New York Times, ο αλ-Χαντάντ φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του πως «είτε θα επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία με το Ισραήλ, είτε η Χαμάς θα δώσει έναν πόλεμο απελευθέρωσης ή μαρτυρίου».
Σχέδιο αποκλιμάκωσης στο τραπέζι
Στο επίκεντρο των τρεχουσών διαβουλεύσεων βρίσκεται πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, η οποία περιλαμβάνει:
- Απελευθέρωση 10 ομήρων
- Επιστροφή των σορών 18 Ισραηλινών ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα
- Σταδιακή αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων έως τη γραμμή Μοράγκ, που διασχίζει νότια τη Λωρίδα της Γάζας
- Απελευθέρωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων, εκ των οποίων 100 εκτίουν ισόβια κάθειρξη
- Αποστολή δεκάδων χιλιάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας