Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη, χθες, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στη Media Day της άσκησης του ΝΑΤΟ «Trojan Footprint», στο Λευκαντί Ευβοίας.

Με ανάρτηση στο Χ, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε «με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ». «Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των συμμάχων μας»,
επισήμανε. «Η συνεργασία μας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελής για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία των κρατών μας», κατέληξε στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.

Η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «Trojan Footprint», εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender-24».

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν επίσης προσωπικό και μέσα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο.  

Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρωση παραστρατιωτικής οργάνωσης και τη σύλληψη του επικεφαλής της.

Για την επίτευξη του στόχου, αρχικά ζεύγος ελικοπτέρων OH-58 Kiowa Warrior, σε συνεργασία με στοιχείο Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller - JTAC) προσέβαλαν από αέρος στόχους, όπου ήταν αγκυροβολημένο το πλοίο της παραστρατιωτικής οργάνωσης με τον επικεφαλής της.

Την ίδια ώρα, ομάδα εφόδου πραγματοποίησε καταρρίχηση με τη μέθοδο fast rope στο κατάστρωμα του αγκυροβολημένου πλοίου από ελικόπτερο NH-90, ενώ προσέγγισαν και 2 ταχύπλοα σκάφη τύπου Viking που αποβιβάζουν ετέρα ομάδα εφόδου, προβαίνοντας σε εξουδετέρωση της εχθρικής απειλής.

Ωστόσο, τότε ενεργοποιήθηκε η εχθρική δύναμη ταχείας αντίδρασης. Προς αντιμετώπισή της έσπευσε προς εμπλοκή φίλια εφεδρεία με οχήματα Polaris MRZR, η οποία αποβιβάσθηκε από ελικόπτερο CH-47D Chinook.

Παράλληλα, η φίλια εφεδρεία ενισχύθηκε με οχήματα Hummer και Polaris MRZR.

Ακολούθησε εκκαθάριση της εγκατάστασης από ομάδα εφόδου και εύρεση του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την περιοχή με χρήση συσκευής αερομεταφερόμενης πλατφόρμας τακτικής εκκένωσης από αέρος (Airborne Tactical Extraction Platform) με ελικόπτερο CH-47D Chinook.

Η «Trojan Footprint» διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2024 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.