«Είμαστε κάθετα απέναντι από τον ναζισμό και φασισμό και οτιδήποτε εκπορεύεται από αυτές τις ξένες από εμας ιδεολογίες», επεσήμανε στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος το βράδυ των εκλογών ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη που συνέβαλε στην προβολή του κόμματός του, ενώ ο φυλακισμένος νεοναζί, από πλευράς του, χαιρόταν και περηφανευόταν από τον Δομοκό για την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή. 

Όπως είπε: «Εμείς οι Σπαρτιάτες καταφέραμε να μπούμε στην Βουλή παρά την σύντομη προεκλογική περίοδο και την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δήθεν είμαστε συνεχιστές ενός άλλου κόμματος. Κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Είμαστε κάθετα απέναντι από τον ναζισμό και φασισμό και οτιδήποτε εκπορεύεται από αυτές τις ξένες από εμας ιδεολογίες. Πορευόμαστε στην πολιτική ακολουθώντας τους προφήτες του ελληνικού εθνικισμού όπως είναι ο Παύλος Μελάς και ο Ιων Δραγούμης».

Στη αρχή της ομιλίας του είπε ότι «ο Σπαρτιάτες είναι κόμμα της αναγεννημένης, εθνικής, πατριωτικής δεξιάς που αγωνίζεται για την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών» και πρόσθεσε ότι «μας είπατε φασίστες και ναζιστές. Τι είναι φασισμός και τι είναι Δημοκρατία; Δημοκρατία είναι να λες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια με ένα νόμο και να κάνεις το αντίθετο; Να υπογράφει ένας πρωθυπουργός με το πιστόλι στο κρόταφο ένα νέο μνημόνιο; Είναι Δημοκρατία να γυρίζεις ανάποδα ένα δημοψήφισμα ή να υπογράφεις το ξεπούλημα της χώρας και της Μακεδονίας; Είναι Δημοκρατία να είσαι αρχηγός κόμματος με χρέη 300 εκατ ευρώ και μετά να αλλάζεις το ΑΦΜ;», χωρίς να εξηγεί, όμως, και τι είναι ο φασισμός.

Η αναφορά σε «μία νέα εθνική πατριωτική παράταξη»

«Προσβλέπουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, που κυριαρχούν οι αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Ευαγγελιζόμαστε την παλινόρθωση της Ευρώπης των εθνών και των λαών και όχι την Ευρώπη των ολιγαρχών. Επιθυμούμε να εκφράσουμε μια νέα εθνική πατριωτική παράταξη. Στεκόμαστε απέναντι στην κοσμοπολίτικη αριστερά και δεν συμφωνούμε με την παγκοσμιοποιημένη Δεξιά, αγγελιοφόρος της "Νέας Τάξης". Επιθυμούμε να εκφράσουμε τον αγνό, εθνικό, πατριωτικό χώρο» τόνισε, σε μία γενικότερη τοποθέτησή του για τις θέσεις του κόμματος.

Έπειτα, αναφορικά με τους βασικούς στόχους των «Σπαρτιατών» επεσήμανε τα εξής: «καλλιέργεια συνειδητοποιημένων πολιτών με σεβασμό στην θρησκεία και την παιδεία» ο«τερματισμός της ισλαμοποίησης, αλλά και των πλειστηριασμών», η «ανακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο», αλλά και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών, για τους οποίους ζήτησε από την κυβέρνηση να «σταματήσει να μοιράζει εύκολα άδειες παραμονής». Τέλος, μνεία έγινε και για την Υγεία, μιλώντας για τα τελευταία περιστατικά με την απουσία ή καθυστέρηση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε τρεις περιπτώσης, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτο σύστημα υγείας».