Για τον νέο δικαστικό χάρτη, «μια αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια», όπως είπε ο ίδιος χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα μιλήσει το απόγευμα, στις 18:00, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναμένεται να εστιαστεί στη μεγάλη τομή που αυτό συνιστά για την απονομή της δικαιοσύνης, καθώς στόχο έχει την επιτάχυνση του χρόνου έως και 30% έως το 2027. «Αύριο η ολομέλεια της Βουλής συζητά ένα πολύ σημαντικό ν/σ, το νέο δικαστικό χάρτη, μια αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία και αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί τώρα η κυβέρνηση με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% ως το 2027», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες.

Τον ίδιο στόχο, όπως υπογράμμισε, εξυπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις που αφορούν το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντική ανάπτυξης αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου.

Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκανε λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ και 113 χρόνια αλλά δεν ευδοκίμησε». «Ο δικαστικός χάρτης έχει ως βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του, αυτό που επιδιώκουμε επί 113 χρόνια. Την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Και αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 1000 ειρηνοδίκες εισέρχονται στο βαθμό του πρωτοδίκη σε μία παράλληλη επετηρίδα και δικάζουν τις υποθέσεις που καθορίζει το σημερινό σχέδιο νόμου. Μπαίνουν κυριολεκτικά στη μάχη της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης 1000 δικαστές», τόνισε.