Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, όποτε ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή και δη στο θέμα της Συρίας η θέση της Αθήνας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες στο εσωτερικό της. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επίσκεψή του στον Λίβανο, καθώς ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης, που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ. Επίσης θα τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Στη σκιά του Τραμπ

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος γίνεται στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς λίγο πριν την επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα προσπαθήσουν «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Οι 27 ηγέτες -με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα μεταβεί στη Μαγιότ- θα υποδεχθούν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα επαναλάβουν «την ακλόνητη υποστήριξή τους» προς την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Τη Δευτέρα δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το οποίο προσθέτει ότι δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.