Επειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες που τελείωναν με... καταδρομές τα σαββατόβραδα στους δρόμους γύρω από τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις-σκούπα και στις δύο πόλεις, επιφέροντας σημαντικές «απώλειες» στα φλερτ των σκοτεινών κέντρων με τη βία, τις καταστροφές και τον κόσμο της παρανομίας. Οι πληροφορίες είναι σαφείς: Από εδώ και στο εξής, όταν η Αστυνομία διαπιστώνει έκνομες ενέργειες μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και στους γύρω δρόμους θα παρεμβαίνει αμέσως, χωρίς να μεσολαβούν ατέλειωτες συζητήσεις και ανταλλαγές πολύωρων ή και πολυήμερων απόψεων με τις πρυτανικές αρχές.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Αυτή φαίνεται να είναι –προς στιγμήν– η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα συνεχόμενα κρούσματα καταστροφών και εκτεταμένων παρανομιών που έχουν μετατρέψει τους χώρους των πανεπιστημίων σε άβατο. Αφού ξεψάχνισαν βουνά, ραχούλες και... campus, οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους το Σάββατο 16 Μαρτίου από τα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, μερικές ημέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησαν στη γύρω περιοχή οι γνωστοί... ένοικοι της παλιάς φοιτητικής εστίας. Ενας χώρος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σχεδόν στην... ιδιοκτησία διαφόρων ομάδων, στις οποίες συστεγάζονται πολλοί τύποι του υποκόσμου που λειτουργούν στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος μαζί με πολλές ομάδες που αυτοσυστήνονται ως «αντιεξουσιαστικός και αναρχικός χώρος».

Στην αστυνομική επιχείρηση του Σαββάτου συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά. Η είσοδος σε έναν από τους χώρους έγινε με πολιορκητικό κριό, ενώ όλες οι πόρτες των χώρων που θεωρητικά ανήκουν στο πανεπιστήμιο ήταν αμπαρωμένες με λουκέτα. Η συλλογή όσων αντικειμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ήταν πλούσια: 27 κενά μπουκάλια μπίρας, 11 ρόπαλα, 4 χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, 2 χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου, 5 κράνη-μάσκα, 2 κουκούλες τύπου full face, laptop, μικροκάμερα, μία καμένη ελληνική σημαία, ένα ζευγάρι γάντια, 3 πανό και πάρα πολλά πακέτα με χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Συνελήφθησαν μία 40χρονη από τη Σουηδία, ένας 35χρονος Αργεντινός με ιταλικό διαβατήριο και ένας 38χρονος Ελληνας, που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Και οι τρεις ουδεμία σχέση είχαν με τη φοιτητική ιδιότητα, ενώ ήταν γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είχαν «καπαρωθεί» από διάφορους άσχετους με το πανεπιστήμιο και χρησιμοποιούνταν ως «στρατηγεία» για διάφορες παράνομες δραστηριότητες, αλλά και ως καταλύματα διαφόρων παρακμιακών τύπων.

Η επέμβαση στο ΑΠΘ και τα λαβράκια

Τα ξημερώματα της Κυριακής της Αποκριάς, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επέμβαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έπειτα από πληροφορίες ότι μία μεγάλη ομάδα ατόμων προσπάθησε να αφαιρέσει και να κλέψει τις λαμαρίνες έξω από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στην πρώην κατάληψη του Βιολογικού. Οταν οι άνθρωποι αυτοί κατάλαβαν ότι είχε ειδοποιηθεί η Ελληνική Αστυνομία έτρεξαν να κρυφτούν (πού αλλού;) μέσα στο κτίριο του ΑΠΘ. Η ΕΛ.ΑΣ. επενέβη μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και προσήγαγε συνολικά 49 άτομα, τα οποία κατόπιν συνελήφθησαν, καθώς κατηγορήθηκαν για διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης περιουσίας και παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.

Τι βρέθηκε στην κατοχή των 49 για τους οποίους ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο κύμα συμπαράστασης για «τα ατομικά δικαιώματά τους», καθώς και διαμαρτυρίας για «την αυθαιρεσία του κράτους και της Αστυνομίας»; Ιδού: 22 ξύλινα κοντάρια, στις άκρες των οποίων ήταν προσαρμοσμένα τεμάχια υφάσματος, 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 11 πυροσβεστήρες γεμάτοι με μπογιά, 4 πυροτεχνικές κατασκευές (τύπου ναυτικός πυρσός), 1 μεταλλικός κόφτης σιδήρου, 2 μεταλλικοί τροχοί κοπής, 2 δίσκοι κοπής, 1 μεταλλικό κλειδί τροχού, 1 βαριοπούλα, 6 κράνη δικυκλιστή, 2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο), 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, είδη ρουχισμού (γάντια, μπαλακλάβες) και πλήθος λουκέτων και αλυσίδων θυρών.