Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Τρίτη ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για να «επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους» και να «τερματιστεί ο πόλεμος » στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ πολλαπλασίασε τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο κ. Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια «στους αμάχους απ’ άκρου σ’ άκρο» του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ «θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση» όσον αφορά «την επιστροφή των ομήρων» που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο Γιαχία Σινουάρ, που χαρακτηριζόταν ο εγκέφαλος της εφόδου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο, σκοτώθηκε τη 16η Οκτωβρίου από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τη Χαμάς, που το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει.

Το Ισραήλ «επιβεβαίωσε» εξάλλου χθες βράδυ τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολάx.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ελπίζει πως θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Χθες βράδυ, έγιναν τουλάχιστον επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους τους, έναν μήνα αφότου ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου πλέον ο απολογισμός έχει ξεπεράσει τους χίλιους πεντακόσιους νεκρούς.