Φορολογική απάτη-μαμούθ φέρονται να διέπραξαν δύο εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε βάρος του Δημοσίου με εταιρείες δορυφόρους και επιστροφές ΦΠΑ με αποτέλεσμα να δεσμευθούν οι λογαριασμοί μελών των διοικητικών συμβουλίων αλλά και νομικών προσώπων.

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών αυτών θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές που θα τις ερευνήσουν με βάση τα πορίσματα της Αρχής για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φορολογικής απάτης.

Πρόκειται για μια εταιρεία τεχνολογίας (εμπορία εξαρτημάτων κ.λπ.) στην Αθήνα και μια εταιρεία εμπορίας αγροτικών και οικοδομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με βάση τα πορίσματα που συντάχθηκαν με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ. Χαρ. Βουρλιώτη, είχαν κάνει «τέχνη» τη φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Στην περίπτωση της αθηναϊκής εταιρείας τεχνολογίας δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί 6 μελών του ΔΣ καθώς και ακίνητα με αφορμή τον εντοπισμό εικονικών τιμολογίων και συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες που είχαν συστήσει προκειμένου ακόμα και να συμψηφίσουν ΦΠΑ και να εισπράττουν επιστροφές πολλών χιλιάδων ευρώ. Εν συνεχεία προχωρούσαν στη διαδικασία ξεπλύματος αυτών των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ζημία του Δημοσίου φτάνει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην περίπτωση της εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ενασχόλησή της αφορά εμπορία τυροκομικών, αγροτικών, οικοδομικών υλικών. Μάλιστα η εταιρεία είχε στήσει και ένα πλέγμα 5 - 6 δορυφορικών εταιρειών προκειμένου να μπορεί να κάνει εικονικές συναλλαγές ακόμα και με τη Βόρεια Μακεδονία. Ηδη δεσμεύθηκαν ακίνητα και λογαριασμοί 15 φυσικών προσώπων και 5-6 νομικών προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση, η οποία αφορά φορολογική απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα φέρονται να εντοπίστηκαν και πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές φόρων και να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Κι εδώ τα υπό έρευνα αδικήματα είναι ξέπλυμα και φορολογική απάτη. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.