Οι αγροτικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως ξυπνούν μνήμες... από το παρελθόν κι αποτελούν έτσι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν τα λαϊκίστικα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Δεν προξενεί έκπληξη λοιπόν στην ομήγυρη που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στα τρακτέρ των αγροτών της Ημαθίας, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους και στα αιτήματά τους. Η Νέα Δημοκρατία απάντησε άμεσα με ανακοίνωσή της πως «η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα» και μάλιστα δεν έχουν περάσει πράγματι παρά μόνο μερικοί μήνες όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στα τρακτέρ των αγροτών των Τρικάλων και εκφώνησε «αυτοσχέδια ομιλία», όπως μας ενημέρωσαν τότε τα ρεπορτάζ της εποχής.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Δεν αποκλείεται βέβαια το ίδιο να κάνει σύντομα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε έναν διαγωνισμό λαϊκισμού με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονταν ή ήλπιζαν ότι μπορεί να εκφράσει κάτι διαφορετικό και να καταστήσει έτσι το ΠΑΣΟΚ μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα μάτια των ψηφοφόρων. Διότι ο ίδιος δηλώνει από την περασμένη Παρασκευή με έμφαση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχα θυμήθηκε τους αγρότες μετά τις κινητοποιήσεις και τους έδωσε δίκιο κατόπιν εορτής, ωστόσο η παραδοσιακή σχέση που υπήρχε ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο και το ΠΑΣΟΚ και είχε στηριχθεί την εποχή της ευμάρειας στις προηγούμενες δεκαετίες στις επιδοτήσεις που έπεφταν... βροχή και δίχως κριτήρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχει διαταραχθεί προ πολλού.

Είναι αλήθεια άλλωστε ότι οι αγρότες αρχικά αναζήτησαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις τελευταίες εκλογές πίστεψαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία – γεγονός που αναγνώρισε μάλιστα με τον δικό της ιδιαίτερο και γλαφυρό τρόπο τις προάλλες η Θεοδώρα Τζάκρη, χρησιμοποιώντας αργκό πεζοδρομίου για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό κόσμο.

Οπως και να ’χει, η αμηχανία της αντιπολίτευσης μπροστά στις εξελίξεις εκφράζεται με μια παλιά, γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή όπως απέδειξε το... καβάλημα του τρακτέρ από τον Στέφανο Κασσελάκη: λαϊκισμός. Που ενίοτε προκαλεί δε και γέλιο, καθώς ο Παύλος Πολάκης δεν δίστασε να αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία με... σανό μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ, δηλώνοντας με στόμφο ότι οι Γάλλοι αγρότες δείχνουν το δρόμο, αλλά σύντομα υποχρεώθηκε να την κατεβάσει, διότι ήταν fake και δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης...

Μη κοστολογημένα μέτρα

Είναι όμως εξίσου εντυπωσιακό και ενδεικτικό της ροπής ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προς το λαϊκισμό το γεγονός ότι έσπευσαν άμεσα και από κοινού να απορρίψουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ανακούφιση των αγροτών, παρά το γεγονός ότι με παρρησία έσπευσε να αναγνωρίσει τα δίκαια πολλών αιτημάτων τους, αφού άλλωστε το ζήτημα αυτό απασχολεί τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο την Ελλάδα.

Μοναδικό ζητούμενο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι έτσι η στήριξη των κινητοποιήσεων απλώς για να αμαυρώνεται η εικόνα της κυβέρνησης και όχι για τον ουσιαστικό λόγο που είναι η πραγματική στήριξη του αγροτικού κόσμου. Τα δε μέτρα που προτείνουν από την πλευρά τους δεν είναι κοστολογημένα, αλλά ακριβώς αυτό είναι που ανήκει στον ορισμό του λαϊκισμού: ότι δηλαδή, ως αντιπολίτευση, μπορούν χωρίς πραγματικό και πολιτικό κόστος να προτείνουν οτιδήποτε σε αντίθεση με την (όποια) κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ζυγίζει κάθε της πρόταση.

Διόλου παράδοξο συνεπώς είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να μιμείται τον Αλέξη Τσίπρα και να ανεβαίνει στα τρακτέρ, τάζοντας τα πάντα και χωρίς κόπο και όριο στους αγρότες, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα μετρημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη στήριξή τους. Και η υπόσχεση που έδωσε ότι θα πάει και σε άλλα μπλόκα για να ανέβει και σε άλλα τρακτέρ δείχνει ακριβώς την ελαφρότητα και την πολιτική αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα, ελπίζοντας απλώς ότι θα καταφέρει να κερδίσει μια χούφτα ψήφους. Μόνο που οι πολίτες ήταν ακριβώς αυτοί που τιμώρησαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται εν όψει ευρωεκλογών να συμβεί το ίδιο, παρά τις προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη για το αντίθετο...