«Η άμυνα της Ελλάδας έχει ισχυροποιηθεί σε τεράστιο βαθμό» τονίζει ο επίτημος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής και προσθέτει «οι θέσεις της Τουρκίας είναι πέρα από κάθε λογική».
«Η δήλωση της Τουρκίας ως απάντηση στον κύριο Δένδια ήταν προσβλητική για τον Έλληνα υπουργό και προσπάθησε επίσης να μεταφέρει το πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή, κατηγορώντας τον κ. Δένδια ότι δεν συνάδει με την εξαιρετική σχέση που έχει ο Ερντογάν με τον κύριο Μητσοτάκη. Βεβαίως, αυτό είναι πέρα από κάθε πέρα, από κάθε λογική», επισήμανε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην Κύπρο χθες, σήμερα και αύριο», μετά από δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος είπε «καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις φιέστες ντροπής».
Ενώ πρόσθεσε: «Είχα ακούσει τη δήλωση του κ. Δένδια και όταν διάβασα την δήλωση των Τούρκων νόμισα ότι αναφέρεται σε κάτι άλλο και ξαναδιάβασα δεύτερη φορά τη δήλωση του κ. Δένδια. Ορθότερη, επιεικής, ευγενική δήλωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει, η οποία περιέγραψε την αλήθεια με τον καλύτερο τρόπο. Βρισκόταν σε μια διηρημένη πόλη, η οποία είναι διηρημένη από μια κατάληψη παράνομη, καταχρηστική για πενήντα χρόνια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν περιέγραψε κάτι, ούτε ούτε κατηγόρησε κάποιον. Το αντίθετο».
Η απάντηση Δένδια είναι ουσιαστική και ρεαλιστική
Ο κ. Στεφανής πρόσθεσε, ακόμη: «Αυτά είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική. Όπως επίσης και οι θέσεις της Τουρκίας είναι πέρα από κάθε λογική. Και θεωρώ ότι η απάντηση του κ. Δένδια δεν είναι καθόλου ειρωνική. Είναι μια ουσιαστική και ρεαλιστική απάντηση (…) Και λέμε, δεν είναι επέτειος. Το αντίθετο. Επέτειος είναι όταν γιορτάζεις κάτι. Είναι η μέρα μιας κακιάς ανάμνησης. Η μέρα που θέλουμε όλοι γρήγορα να τελειώσει, να τη βάλουμε πίσω μας, να προχωρήσουμε μπροστά, να δούμε λύσεις. Και βεβαίως η Κύπρος και η ελληνική πλευρά είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Άλλο η στρατηγική και άλλο οι τακτικισμοί. Τώρα λοιπόν εδώ έχουμε τακτικισμούς. Παίρνουν ένα γεγονός, το διογκώνουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα. Η στρατηγική παραμένει η ίδια. Τη στρατηγική την εκφράζει η συνάντηση των δύο προέδρων του Έλληνα πρωθυπουργού και του κυρίου Ερντογάν.
(…) Δεν πρέπει όλοι να ξεχνάμε το μανιφέστο του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό με αυτό το μανιφέστο, όπως ονομάζεται. Τι κάνει η Τουρκία: Αλλάζει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα θέτοντας τις προδιαγραφές για ένα νέο πολίτη, ο οποίος αποκεφαλαιοποιείται και ο οποίος γίνεται εθνικόφρων, εθνικιστής, ισλαμιστής. Και η πολιτική αυτή διαπερνά όλο το μήκος και το εύρος της εκπαίδευσης και βασίζεται σε τρία πράγματα: Στην προβολή του Ισλάμ, στους ήρωες και στη σημαία.
Νούμερο ένα προτεραιότητά το Κυπριακό
Κομμάτι λοιπόν των ηρώων και της σημαίας θεωρούν οι Τούρκοι κάποια γεγονότα. Ένα γεγονός που θεωρούν είναι η καταστολή του πραξικοπήματος που έγινε το 2016. Δεύτερο γεγονός θεωρούν την προβολή των ενεργειών τους στην Κύπρο. Άρα λοιπόν βλέπω ότι αυτός ο τακτικισμός εντάσσεται μέσα στην προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τη φιλοσοφία του νέου, τον οποίο θέλει να τον κάνει ισλαμιστή εθνικιστή και μακριά από τον Κεμάλ».
Για το αν υπάρχει περιθώριο επανεκκίνησης των συνομιλιών για την Κύπρο, σημείωσε: «Όσο η Κύπρος παραμένει κάτω από αυτό το καθεστώς, είναι δεδομένο ότι θα συζητώνται από την πλευρά της Ελλάδος λύσεις. Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που συνεχίζεται τα τελευταία 50 χρόνια για την Ελλάδα θα αποτελεί την κόκκινη γραμμή της. Θα αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητά της. Θα αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο που χωρίς την επίλυση αυτού δεν μπορεί να επιλυθούν τα γενικότερα προβλήματα που έχει με την Τουρκία.
(…) Το θέμα είναι η επίλυση των θαλασσίων ζωνών. Επιλύοντας αυτό το θέμα μπορούμε να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα. Η Τουρκία είναι εκείνη η οποία βάζει 1.000 θέματα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Ανεξάρτητα όμως από το αν το θέμα είναι ένα για μας κυρίαρχο θέμα, για την ελληνική στρατηγική, για την ελληνική πολιτική, για την ελληνική εξωτερική πολιτική, για την ελληνική πραγματικότητα, είναι και η επίλυση του Κυπριακού.
Για το αν υπάρχουν κενά Άμυνας στην Ελλάδα, παρατήρησε: «Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από μια συνέντευξη που έδωσε ο κύριος πρωθυπουργός. Στη συνέντευξή του ανέλυσε τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας και στην υποστήριξή της και είπε ότι μετά από δύο χρόνια πολέμου είναι λογικό, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν έχουν στρέψει την την ενέργειά τους στη βοήθεια της Ουκρανίας να έχουν δημιουργηθεί κενά στην άμυνα της Ευρώπης (…)
Λογικά κάποιος θα πει αφού έχουν υπάρξει κενά στην άμυνα της Ευρώπης, πιθανόν να υπάρχουν κενά και στην άμυνα της Ελλάδος. Η Ελλάδα τι έκανε και τι βοήθεια προσέφερε: Ήτανε πρώτον σε ότι αφορά στα αποθέματά της και σε υλικά τα οποία δεν χρησιμοποιεί σε καμία περίπτωση. Με τις απειλές που έχουμε εμείς, με την απειλή τη μία, την κυρίαρχη, τη γνωστή, που είναι η Τουρκία και τις απειλές που διατυπώνει καθημερινά η Τουρκία εναντίον μας, εμείς να αποδυναμώσουμε την άμυνά μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν θα το δεχόταν. Η κυβέρνηση δεν θα το δεχόταν.
Δηλαδή έχουμε το εξής οξύμωρο: Από μία έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία μετά από δέκα χρόνια αποφασίζει το 2019 να ενισχύσει όλη την άμυνα της χώρας με χίλιες ενέργειες. Κι απ’ την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση αυτή κατηγορείται ότι μειώνει την άμυνα της χώρας. Όχι, αυτά τα δύο δεν συνάδει το ένα με το άλλο και σε καμία περίπτωση το δηλώνω ευθαρσώς και με απόλυτη γνώση. Δεν έχει μειωθεί η άμυνα της χώρας μας. Το αντίθετο. Έχει ισχυροποιηθεί και σε τεράστιο βαθμό μάλιστα».
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, υπογράμμισε: «Μια χώρα η οποία αν και δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε εμάς στην Ελλάδα, η υπογραφή της συμφωνίας, εντούτοις είμαστε κοντά της από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας την. Είμαστε ο σπόνσορας της Βόρειας Μακεδονίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θυμίζω ότι πριν αναλάβει το ΝΑΤΟ την υπεράσπιση του εναέριου χώρου, η Ελλάδα επί δύο χρόνια παρείχε αυτή την υποχρέωση και την παρέχει και τώρα με την Ιταλία. Άρα λοιπόν μας οφείλει – σε εισαγωγικά και εκτός εισαγωγικών. Κι επίσης θα πρέπει να θυμάται πως ό,τι κάνει είναι σε βάρος της. Διότι εμείς θα είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα τη βοηθήσουμε. Θα την ψηφίσουμε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο σε βάρος της είναι αυτό που κάνει».
Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά και από την απόπειρα δολοφονίας κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου διεκδικητή της προεδρίας, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε: «Εάν υπήρχε κάποια περίπτωση να γίνει ένας προεκλογικός αγώνας, του οποίου στο τέλος το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο, εκτιμώ ότι τώρα αυτό έχει αλλάξει δραματικά υπέρ του κ. Τραμπ, με τις επιπτώσεις και για την Ευρώπη. Ήδη ο κ. Τραμπ έχει γνωστές θέσεις και για το ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη στρατηγική του (…)».