Στη στιγμή έντασης που σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή αναμέσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη αναφέρθηκε, με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, καθώς κατά τη διάρκεια της έντασης έγινε αναφορά και στο όνομά του. 

Ο κ. Κοντονής, αρχικά δήλωσε πως επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα και ακούστηκαν και σήμερα στη Βουλή σχετικά με την ψήφιση νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: «Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέγνωσε παλαιότερες δηλώσεις μου σχετικά με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής, τον Ιούνιο του 2019. Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνω και σήμερα».

Κοντονής: Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν καλύτερα τις ομιλίες μου ή να σιωπούν 

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για την αναφορά του κ. Πολάκη, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα, επικαλούμενος το «φακελάκι» που δίνεται για να «τρέξει» πιο γρήγορα μια νόμιμη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής δήλωσε πως σκόπιμα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε κομμάτι της σχετικής ομιλίας του.

«Εντύπωση όμως μου προκάλεσε η αναφορά από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του τελευταίου εδαφίου της ομιλίας μου, με την οποία ζητούσα να γίνουν αλλαγές σε επίμαχα άρθρα για τα οποία είχε ήδη υπάρξει σφοδρότατη αντίδραση, ακόμη και από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως παρέλειψε να αναφέρει ότι στην ομιλία μου είχα ζητήσει να μην ισχύσουν άμεσα οι νέοι κώδικες, γιατί θα επιβεβαιώνονταν οι κατηγορίες που ακούγονταν εις βάρος της κυβέρνησης. Ζήτησα να ισχύσουν μετά από δύο μήνες, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. Δυστυχώς ούτε τη δωδεκάτη δεν εισακούστηκα, με τα γνωστά αποτελέσματα», εξήγησε ο κ. Κοντονής.

Στο τέλος της δήλωσής του κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε να διαβάζουν ολόκληρες τις ομιλίες τους, είτε να σιωπούν, τονίζοντας πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ολέθρια πορεία που ακολουθεί το κόμμα: «Θα παρακαλούσα λοιπόν ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή να διαβάζουν ολόκληρες τις ομιλίες μου ή να σιωπούν. Μετά από πέντε χρόνια, δυστυχώς για αυτούς, όλοι έχουν καταλάβει γιατί ψηφίστηκε ο νέος ΠΚ χωρίς τις αλλαγές που ζητούσα και γιατί ίσχυσε αμέσως. Φαίνεται ότι τίποτα δεν έχουν καταλάβει από την πορεία ολέθρου που ακολουθούν».