Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο τολμηρή τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η Νέα Δημοκρατία με θέμα: «Ο δρόμος προς την Ανάκαμψη». Ο ίδιος είπε πως η θέση αυτή γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες που δεν περιμένουν. Και συνέχισε λέγοντας: « Θυμόμαστε -πιστεύω- όλοι ότι, μόλις πριν λίγα χρόνια, λίγοι ήταν εκείνοι που έβλεπαν να ευοδώνονται οι πρωτοβουλίες που ανέπτυσσε από κοινού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όμως. Ο στόχος εκείνος επετεύχθη. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έγινε πραγματικότητα.

Έδωσε ανάσα στις χώρες μας και τροφοδότησε την αισιοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών. Και αυτό που έγινε τότε είναι ανάγκη να μην αποτελεί μια παρένθεση, αλλά πρότυπο».Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέκτησε φωνή που λαμβάνεται υπόψη στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες μας ανοίγουν δρόμους για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι θέσεις μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν, να διεκδικούμε. Γιατί -πολύ απλά- η Ευρώπη δικαιούται και μπορεί πολύ περισσότερα.Αλλά και διότι οι Έλληνες είμαστε πιο ισχυροί σε μια ισχυρή Ευρώπη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι διασφαλίσαμε για την τρέχουσα περίοδο κοινοτικούς πόρους πρωτόγνωρης έκτασης, πάνω από 70 δις, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προπάντων γιατί αυτά που χρειάζονται σήμερα, τόσο στην Πατρίδα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να κατακτηθούν πιο άμεσα πιο εύκολα, όταν όλοι κινούμαστε μαζί».

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης, λαϊκής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια Ευρώπη ισχυρή και ανταγωνιστική σ΄έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Διασφαλίζουμε ταυτόχρονα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Πατρίδα μας. Εκφράζουμε την πρόοδο και αποδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία.

Τον προσεχή Ιούνιο, στις Ευρωεκλογές, τη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία για την ήπειρό μας, με συμμετοχή άνω των 400 εκατομμυρίων πολιτών, θα χαράξουμε μαζί την πορεία για την Ευρώπη που θέλουμε και μπορούμε με πρωταγωνιστή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δίνοντας τη μάχη σε μια κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τη νίκη της Παράταξής μας και ταυτόχρονα τη νίκη του ΕΛΚ. Για μια ισχυρή, ασφαλή, ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Για μια περήφανη και δυναμικά αναπτυσσόμενη Ελλάδα», υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Καλαφάτη:

«Κυρίες και Κύριοι,

Πάγια θέση της Παράταξής μας είναι μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο τολμηρή. Και η θέση αυτή γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες που δεν περιμένουν. Είναι μια θέση που δικαιώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, όταν -ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος- προχώρησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μια θέση που είναι ανάγκη να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.Θυμόμαστε -πιστεύω- όλοι ότι, μόλις πριν λίγα χρόνια, λίγοι ήταν εκείνοι που έβλεπαν να ευοδώνονται οι πρωτοβουλίες που ανέπτυσσε από κοινού με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όμως. Ο στόχος εκείνος επετεύχθη. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έγινε πραγματικότητα. Έδωσε ανάσα στις χώρες μας και τροφοδότησε την αισιοδοξία των Ευρωπαίων πολιτών. Και αυτό που έγινε τότε είναι ανάγκη να μην αποτελεί μια παρένθεση, αλλά πρότυπο.

Δανείζομαι κάτι απ΄ όσα δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στην πανδημία, το μεταναστευτικό, τη ρωσική επιθετικότητα, τις φυσικές καταστροφές, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι μαζί μπορούμε καλύτερα. Ότι ως σύνολο είμαστε ισχυρότεροι από το άθροισμα των μερών μας και ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, παρά τις οποίες αποκλίσεις, παρά τις καθυστερήσεις, παρά τους συμβιβασμούς, η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σήμερα διπλά αναγκαία. Είναι αναγκαία ως ένα δίχτυ ασφάλειας των πολιτών, αλλά και ως ένας κοινός δρόμος για την πρόοδο όλων των κρατών-μελών. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο διέβλεψε πολύ νωρίς η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, τοποθετώντας τη χώρα πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά στην Ευρώπη».Αναμφίβολα, από τότε που ο Ρομπέρ Σουμάν έριξε το σπόρο της συνεργασίας, της ειρήνης και της ενότητας, έγιναν στην ήπειρό μας πολλά και σημαντικά βήματα.

Οι καιροί ωστόσο απαιτούν περισσότερη -και όχι λιγότερη- Ευρώπη. Πιο πολιτική, πιο κοινωνική και πιο τολμηρή. Μια Ευρώπη που ακούει περισσότερο τους πολίτες της και κλείνει τους δρόμους του λαϊκισμού που απειλούν την πορεία της. Μια Ευρώπη που υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες που την οικοδόμησαν και συνδιαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.«Μαζί αποδείξαμε» όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τον περασμένο Σεπτέμβριο, «πως όταν η Ευρώπη τολμά, σημειώνει αποτελέσματα». Με τόλμη λοιπόν, οφείλουμε να συνεχίσουμε. Ακόμη πιο γρήγορα. Για ακόμη περισσότερα ζητήματα. Για κάθε πρόκληση και ευκαιρία που είναι μπροστά μας.Το διακύβευμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Ευρώπη είτε θα πάρει -όπως απαιτούν οι περιστάσεις- γενναίες αποφάσεις, είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Είτε θα ακούει ακόμη περισσότερο τους πολίτες της, είτε θα σκάβει το λάκκο της τροφοδοτώντας καιροσκόπους λαϊκιστές των άκρων.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέκτησε φωνή που λαμβάνεται υπόψη στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες μας ανοίγουν δρόμους για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι θέσεις μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν, να διεκδικούμε. Γιατί -πολύ απλά- η Ευρώπη δικαιούται και μπορεί πολύ περισσότερα. Αλλά και διότι οι Έλληνες είμαστε πιο ισχυροί σε μια ισχυρή Ευρώπη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι διασφαλίσαμε για την τρέχουσα περίοδο κοινοτικούς πόρους πρωτόγνωρης έκτασης, πάνω από 70 δις, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προπάντων γιατί αυτά που χρειάζονται σήμερα, τόσο στην Πατρίδα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να κατακτηθούν πιο άμεσα πιο εύκολα, όταν όλοι κινούμαστε μαζί.

Θέλουμε μια Ευρώπη που γίνεται πιο συνεκτική κοινωνικά, με αλληλεγγύη στις χώρες και τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν έκτακτες και εξωγενείς κρίσεις, με κοινές πολιτικές απέναντι στις κοινές προκλήσεις, με αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης σε όσα συμβαίνουν πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά μας αφορούν όλους.Θέλουμε ταυτόχρονα -και ήδη χτίζουμε- μια Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά. Αλλά και πιο συνεκτική κοινωνικά. Μια Ελλάδα που μετεξελίσσεται -με πυρήνα τη Βόρεια Ελλάδα- σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη. Που αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της και λειτουργεί ως πυρήνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, διευρύνει τις συμμαχίες της, φυλάττει αποτελεσματικά το σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια.

Θέλουμε -και ήδη πετυχαίνουμε να αναπτύσσεται η χώρα μας με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να αυξάνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να βελτιώνει τους μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προχωρήσαμε από την αρχή του έτους σε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, νέα αύξηση συντάξεων, σε αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αλλά και σε ξεπάγωμα των τριετιών για τον ιδιωτικό τομέα και σύντομα άλλη μια αύξηση του κατώτατου μισθού. Πετύχαμε ήδη δραστική μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% προσθέτοντας πάνω από 300 χιλ. νέες θέσεις δουλειάς. Διασφαλίζουμε λιγότερους φόρους, καλύτερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Θέλουμε -και αναπτύσσουμε γι΄αυτό τολμηρές μεταρρυθμίσεις και διορατικές παρεμβάσεις- ένα σύγχρονο και αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη. Με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Με αναβάθμιση του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των εξωτερικών Ιατρείων.Με έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων και τη Δια Βίου Μάθηση. Με αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά και άνοιγμα του δρόμου για μη κρατικά πανεπιστήμια. Με ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Με συνεχή άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Με ταχύτερη εξυπηρέτηση κάθε πολίτη όπου κι αν ζει. Με απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, τη χαρτούρα, την ταλαιπωρία. Με σταθερά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Κυρίες και κύριοι

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης, λαϊκής, δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια Ευρώπη ισχυρή και ανταγωνιστική σ΄έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Διασφαλίζουμε ταυτόχρονα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Πατρίδα μας. Εκφράζουμε την πρόοδο και αποδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία.

Τον προσεχή Ιούνιο, στις Ευρωεκλογές, τη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία για την ήπειρό μας, με συμμετοχή άνω των 400 εκατομμυρίων πολιτών, θα χαράξουμε μαζί την πορεία για την Ευρώπη που θέλουμε και μπορούμε με πρωταγωνιστή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δίνοντας τη μάχη σε μια κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τη νίκη της Παράταξής μας και ταυτόχρονα τη νίκη του ΕΛΚ. Για μια ισχυρή, ασφαλή, ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Για μια περήφανη και δυναμικά αναπτυσσόμενη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ».