«Όραμα η Δυτική Μακεδονία να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα στην μεταλιγνητική εποχή», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης ο οποίος προανήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ, που αποτελείται από το μεγαλύτερο data center της Ευρώπης,. Παράλληλα υλοποιεί επενδύσεις 5,8 δισ. με προοπτική να φτάσει τα 12 δισ, ενώ δημιουργούνται 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Τέλος μερίδιο στις ΑΠΕ προβλέπεται για τους κατοίκους με την έκδοση ομολογιακού €5 εκατ. με εγγύηση της επιχείρησης.

Στην καρδιά του ενεργειακού συστήματος με επενδύσεις που μέσα στην επόμενη τριετία θα ανέλθουν στα 5,7 δισ. ευρώ με προοπτική να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα θα συνεχίζει να βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία. Από τον ΑΗΣ Καρδιάς που ηλεκτροδοτούσε από το 1975 έως το 2021 όλη την Ελλάδα ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της μεταλιγνιτικής εποχής που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας και με την ολοκλήρωση τους 2.000 θέσεις απασχόλησης.

Ο κ. Στάσσης μίλησε για την αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή λέγοντας ότι η επιχείρηση ήταν και θα είναι η δύναμη ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας με έργα πράσινης ενέργειας, αποθήκευσης και ψηφιακής τεχνολογίας ανακοινώνοντας την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα data center στην Ευρώπη που θα οδηγήσει την ψηφιακή μετάβαση της επιχείρησης αλλά και της χώρας, σύμφωνα με το newmoney του Πρώτου Θέματος. 

Ειδικότερα, η ζήτηση για data υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 GW παγκοσμίως και η περιοχή όπως τονίστηκε είναι ιδανική για το έργο (εκτάσεις, δίκτυο μεταφοράς, οπτική ίνα, εργατικό δυναμικό) απορροφώντας επένδυση 2,2 δισ. ευρώ.

Το έργο θα φιλοξενηθεί στην αυλή της μονάδας του Αγίου Δημητρίου ενώ στα σχέδια είναι σε δεύτερη φάση η ανάπτυξη ενός giga data center που υπολογίζεται να φτάσει το ύψος των 5,4 δισ. ευρώ για data center μετατρέποντας μια υποδομή που θα φτάσει το 1 GW.

Παράλληλα η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στον πράσινο μετασχηματισμό της επιχείρησης με την έκδοση ομολογιακού δανείου 5 εκατομμυρίων, το οποίο θα έχει την εγγύηση της ΔΕΗ και θα προσφέρει σταθερή απόδοση 8% στους μεριδιούχος με τιμή 100 ευρώ για κάθε ομολογία.

Εξηγώντας τους λόγους της ενεργειακής στροφής η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έχει γίνει εδώ και χρόνια απαγορευτική.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, λόγω των αυξημένων τιμών δικαιωμάτων ρύπων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής.

Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες καθίστανται μη ανταγωνιστικές και ουσιαστικά εκτός αγοράς. Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Από το 2010, οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται.

Ένας νέος κύκλος

Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη είπε ο κ. Στάσσης. Το στρατηγικό πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσει η ΔΕΗ στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή.

Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center. «Αλλάζουμε τις προοπτικές της περιοχής. Κατασκευάζουμε ξανά μαζί με τους επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας. Νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι, που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στους τεχνολογικούς κλάδους, θα έρθουν να ζήσουν εδώ. Η νέα γενιά της περιοχής δε θα χρειάζεται να φεύγει για να βρει δουλειά».

Η ΔΕΗ αλλάζει την εικόνα της περιοχής. Τη θέση του μαύρου του λιγνίτη παίρνει το πράσινο των αποκαταστάσεων και το μπλε των λιμνών. Αλλάζει τον αέρα της περιοχής. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν θα μηδενιστούν, ανέφερε.

Η νέα Πτολεμαΐδα 5

Η Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW.

Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW.

Οπως τονίστηκε η μονάδα έπρεπε να σταματήσει να καίει λιγνίτη αφενός γιατί λόγω των τιμών δικαιωμάτων ρύπων βρίσκεται εκτός αγοράς και αφετέρου γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα, όπως απαιτεί το σύγχρονο Ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο κυριαρχούν οι ΑΠΕ. Η Πτολεμαΐδα 5 λειτουργεί σήμερα σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το έργο των σύγχρονων πυκνωτών. Πρόκειται για το έργο μετατροπής των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Οι σύγχρονοι πυκνωτές είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο, ένα ας πούμε βαρίδι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ρύθμισης τάσης και συχνότητας του συστήματος. Η μετατροπή αυτή υποστηρίζει την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ . Είναι η βέλτιστη τεχνο-οικονομικά λύση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης. Η ΔΕΗ έχει ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου για την κατασκευή.

Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια

Η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δήλωσε ο κ. Στάσσης.

Στις περιοχές των ορυχείων δημιουργείται το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Δημήτριο, στην ευρύτερη περιοχή των ορυχείων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, κατασκευάζονται συνολικά 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών.

Το πρώτο είναι το πάρκο που ολοκληρώνεται στο πρώην Ορυχείο Πτολεμαΐδας, εκεί όπου γίνονταν οι εξορύξεις λιγνίτη. Έχει ισχύ 550 MW και αναμένεται να παράγει 880 GWh ενέργεια που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών που αντιστοιχεί στο το 1,8% της εγχώριας παραγωγής. Ταυτόχρονα, θα αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 440 χιλιάδων τόνων Διοξειδίου του Άνθρακα ετησίως. Στο έργο έχουν δουλέψει πάνω από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής, με το 90% να είναι ντόπιοι. Λίγο βορειότερα, στο Αμύνταιο, η ΔΕΗ μαζί με την RWE, χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο.

Mε ισχύ 940MW, το πάρκο που κατασκευάζει η κοινοπραξία μας ΜΕΤΩΝ, παράγει ενέργεια που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη.

Βρίσκεται στα παλιά ορυχεία λιγνίτη του Αμυνταίου, σε μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων και κατασκευάζεται αποκλειστικά από Έλληνες εργολάβους από 17 τοπικές εταιρείες που έδωσαν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή, σημείωσε.

Αντλησιοταμίευση

Έμφαση δίνει η ΔΕΗ και στα έργα της αντλησιοταμίευσης ανακοινώνοντας την κατασκευή δύο μεγάλων αντλησιοταμιευτικών που θα κάνουν ουσιαστική διαφορά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Επιλέξαμε είπε ο κ. Στάσσης κατά την ομιλία του να τα κατασκευάσουμε εδώ γιατί υπάρχουν ήδη σχεδόν έτοιμες οι κάτω λίμνες, στα ορύγματα των ορυχείων. Υπάρχει δηλαδή έτοιμη η μισή δουλειά.

Το πρώτο, θα βρίσκεται στο ορυχείο Καρδιάς. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί περίπου 100 μέτρα από εδώ που είμαστε σήμερα, εκεί που βρίσκονται οι πύργοι ψύξης των Μονάδων, οι οποίοι πρόκειται να κατεδαφιστούν εντός του 2026.

Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 600 θέσεις εργασίας. Το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό θα βρίσκεται στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί στο ανώτερο τμήμα του ορυχείου.Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ που και αυτή θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής 550 θέσεις εργασίας. Ο κύριος φτάσεις τόνισε ότι με το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, η περιοχή αλλάζει ύφος, γίνεται τεχνολογικός κόμβος και δημιουργείται ένα οικοσύστημα τεχνολογίας γύρω από το mega data center.

«Έρχονται και άλλες εταιρείες και το εργατικό δυναμικό της περιοχής εξειδικεύεται» Μίλησε για καλύτερες και ποιοτικότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και επιστροφή νέων ανθρώπων στην περιοχή αλλά και για ένα καθαρό περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη από τον τουρισμό μέχρι την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αλλαγή τοπίου

«Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όταν το βασικό παραγωγικό αγαθό έλειψε, αντί να προσπαθήσουν απλά να ανακάμψουν άλλαξαν το παιχνίδι και επανεφηύραν τον εαυτό τους Να αναφέρω μόνο την περίπτωση του Bilbao». Η πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο τη δεκαετία του 80 όταν η βασική της πλουτοπαραγωγική πηγή, το βιομηχανικό λιμάνι της, βρέθηκε σε παρακμή.

Το Bilbao επανεφηύρε τον εαυτό του και άλλαξε τελείως κατεύθυνση. Επένδυσε στις υποδομές και τον πολιτισμό. Καταλύτες της προσπάθειας ήταν έργα όπως το μετρό και το μουσείο Guggenheim.Σήμερα το Bilbao είναι μία πόλη σε άνθιση. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Όπως το Cardiff στην Ουαλία που από το κάρβουνο πέρασε στον πολιτισμό και τις υπηρεσίες.