Με έμφαση στη σημασία της δημοσιονομικής ευστάθειας ως θεμέλιο αξιοπιστίας, ανθεκτικότητας και ανάπτυξης για την Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία. Όπως τόνισε, η χώρα που βίωσε βαθιές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες την προηγούμενη δεκαετία, οφείλει να παραμένει προσηλωμένη σε ένα ανθεκτικό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης που απαντά στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η νέα μεταρρύθμισηέρχεται να ενισχύσει το πλαίσιο που θεμελιώθηκε με τον Νόμο 4270/2014, ο οποίος αποτέλεσε πυλώνα σταθερότητας, ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων και αγορών και βελτίωσε τη διαφάνεια και την παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών. «Η Ελλάδα δεν αρκείται στο να ακολουθεί, αλλά συμμετέχει ισότιμα και διαμορφώνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο ανήκει», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δημοσιονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας.
«H δημοσιονομική ευστάθεια είναι θεμέλιο αξιοπιστίας, ανθεκτικότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε επώδυνες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για περίπου μία δεκαετία λόγω της κρίσης», ανέφερε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία.
«Το σχέδιο νόμου δεν αφορά απλώς τροποποιήσεις σε τεχνικά δημοσιονομικά ζητήματα αλλά στη διαρκή στρατηγική πορεία της χώρας σε ένα ανθεκτικό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, το οποίο ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και αυριανές προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι η σημερινή πρόταση μεταρρύθμισης έρχεται να επικαιροποιήσει και να ενισχύσει το υπάρχον πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τον Νόμο 4270 του 2014, που «αποτέλεσε πυλώνα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας». Αυτό γιατί, όπως είπε, μέσω αυτού, επετεύχθη η αναβάθμιση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων και αγορών, η βελτίωση της παρακολούθησης των δαπανών και εσόδων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η ενίσχυση της δημοσιονομικής ευστάθειας, και εν τέλει η προσέγγιση των αγορών με σοβαρότητα.
«Το Σχέδιο Νόμου δεν αποτελεί μία τυπική εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά καταδεικνύει την υπεύθυνη στάση της χώρας που πλέον σχεδιάζει σοβαρά και μεσοπρόθεσμα, με την κοινωνική πολιτική και τη δημοσιονομική πειθαρχία να είναι έννοιες συμπληρωματικές όταν υπάρχει σχέδιο, διαφάνεια και λογοδοσία ενώ, παράλληλα, στέλνει το μήνυμα πως η χώρα δεν αρκείται στο να ακολουθεί, αλλά συμμετέχει ισότιμα και διαμορφώνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο ανήκει», είπε ο κ. Σταϊκούρας.