Οι επόμενες ημέρες στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή είναι φορτισμένες με πολλούς συμβολισμούς. Σε μερικές ημέρες αρχίζει η εορταστική περίοδος της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς και παράλληλα πλησιάζει η πρώτη επέτειος των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου. Οι συμβολισμοί αυτοί προσφέρονται ως αφορμές για περαιτέρω αύξηση της έντασης, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια μιας άμεσης χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στο Λίβανο.

Εντείνονται οι πληροφορίες περί της ενίσχυσης του Βορείου μετώπου. Όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα των χερσαίων Ισραηλινών δυνάμεων προς το έδαφος του Λιβάνου.

Αυτό επιβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να το παραδέχονται στον δημόσιο λόγο οι Ισραηλινοί.

Σχεδόν έναν χρόνο πίσω, 24ωρα πριν την χερσαία επέμβαση στη Γάζα, από το Τελ Αβιβ δεν είχαν γίνει αποδέκτες αυτές οι πληροφορίες, μέχρι που ο ίδιος ο Ισραηλινός Στρατός αποδέσμευσε εικόνες από τις πρώτες επιχειρήσεις στο έδαφος.

Αντιστοίχως ενδέχεται να λειτουργήσουν και πάλι οι Ισραηλινοί ώστε να εξασφαλίσουν το νότιο συνοριακό τομέα με τον Λίβανο, ενώ πιστοί παραμένουν στο αεροπορικό δόγμα των επιθέσεων ώστε να πληγούν θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, αποθήκες οπλισμού, μαχητές της Χεζμπολάχ. Έχει φανεί ότι στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά ο επιχειρησιακός βραχίονας της Σιιτικής οργάνωσης ο οποίος βεβαίως απαριθμεί χιλιάδες μελών τα οποία καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ηγεσίας, ύστερα από την εξουδετέρωση του Χασάν Νασράλα και μελών του στενού πυρήνα της οργάνωσης.

Ετοιμάζονται για χερσαία επέμβαση...

Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για την πιθανότητα μιας περιορισμένης χερσαίας εισβολής στο Λίβανο, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ τη νύχτα. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν ήδη στον Νότιο Λίβανο, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα η χερσαία επιχείρηση «να επίκειται από στιγμή σε στιγμή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον στόχο του να επιτρέψει στους περίπου 60.000 εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δεν θα αποδειχθεί αρκετός ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Οι New York Times αναφέρουν πως το Ισραήλ από το 2006 κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό μηχανισμό πληροφοριών που διείσδυσε βαθιά στην Χεζμπολάχ και έχει στείλει μυστικούς κομάντος «βαθιά στη χώρα» για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές πληροφοριών».

Το Ισραήλ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να «κυνηγά» την Χεζμπολάχ, ενώ την εντολή για την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο τον Νασράλα, είχε δώσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη Νέα Υόρκη. Το χτύπημα έγινε με διατρητικές βόμβες και ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ σχηματίστηκε κρατήρας 20 μέτρων.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με εκτόξευση ρουκετών, με το Ισραήλ να αναφέρει ότι δεν προκάλεσαν θύματα, γιατί οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν.