Σκηνικό νέας διάσπασης στήνεται στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με κείμενο που υπέγραψαν 87 βουλευτές και στελέχη του κόμματος ζητούν να συγκληθεί «άμεσα και επί διημέρου» η κεντρική επιτροπή, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη «συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν». Όμως ο πραγματικός λόγος βρίσκεται αλλου: λίγο παρακάτω στο κειμενό τους, τα 87 στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος», ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «τραυματίζει τον χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό που θα πρέπει να κρατήσει κανείς, είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο κείμενο το συνυπογράφει η Ζανέτ Τσίπρα, ο Γιώργος Τσίπρας, αλλά όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

Το παρασκήνιο με τον Αλέξη Τσίπρα

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βάζει τη δική του υπογραφή, προκειμένου να τηρήσει τα προσχήματα. Οι σχέσεις Αλέξη Τσίπρα - Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ τεταμένες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποκινεί στελέχη της επιρροής του, προκειμένου να φθείρει γρήγορα τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτως ώστε να τον ανατρέψει. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται, από τον Γιώργο Τσίπρα, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, κρύβεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι δεν είναι τυχαία και η δημοσκόπηση της GPO, η οποία εμφανίζει ως επικρατέστερο ηγέτη του «Κεντροαριστερού πόλου» τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο επιδίωξε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα «δηλωσία»: του ζήτησε να κάνει δημοσίως μια δήλωση, η οποία να λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό (δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη), με τον οποίο θα πορευθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές». Παράλληλα, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει τηλέφωνο τον Χρήστο Σπίρτζη και να του ζητήσει να σταματήσει τις επιθέσεις. Και στα δυο αιτήματα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης «διάβασε» τη συγκεκριμένη άρνηση ως επιβεβαίωση των υποψιών του, ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ήδη κινείται μεθοδικά εναντίον του και τον απείλησε, ότι σε περίπτωση που δεν σταματήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, τότε θα τον «ξεμπροστιάσει» βγάζοντας στη δημοσιότητα διάφορα πράγματα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί του «δικού του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα πάρει μαύρα χρήματα», αφήνοντας έτσι σαφέστατη αιχμή, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα πήρε μαύρα χρήματα». Μάλιστα, ως «άσσο στο μανίκι» κρατάει και άλλες οικονομικές ατασθαλίες, προκειμένου να βγάλει μια πιο ολοκληρωμένη ανακοίνωση, η οποία θα αφορά τα οικονομικά του κόμματος εν γένει.  

Τι θα γίνει στην κεντρική επιτροπή

Είναι σαφές ότι το κλίμα σύγκρουσης στήνεται ήδη, ασχέτως αν το κείμενο των 87 δεν ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρό. Προφανώς, ο κάπως πιο μετριοπαθής τόνος, καθώς και το γεγονός ότι δόθηκε περισσότερη βαρύτητα στην «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς» -τη στιγμή που δεν έχει καν προηγηθεί το καταστατικό συνέδριο-, γίνεται προκειμένου να «πιάσουν στον ύπνο» τον Στέφανο Κασσελάκη και να τον «κολλήσουν στον τοίχο» κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης πάει στην κεντρική επιτροπή με «άγριες διαθέσεις», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει νέα διάσπαση, προτού καν το κόμμα φτάσει στο καταστατικό συνέδριο. Και αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι προκειμένου να καταφέρει να ηγηθεί της «συγχώνευσης» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει πρώτα να έχει «ξεμπερδέψει» εκείνος με τον Στέφανο Κασσελάκη, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Ειδάλλως χάνει το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας, γεγονός που θα τον φέρει σε μειονεκτική θέση, στο «τραπέζι των διαβουλεύσεων» με το ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελήξεις!