Στα 24 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας

30

Έτοιμη να νομοθετήσει πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης με κονδύλια ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ είναι η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Το πρόγραμμα θα αφορά στην ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων που θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο το επόμενο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, από σήμερα θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση δανείων με επιδότηση του επιτοκίου.

Το πρόγραμμα θα αφορά στην ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων που θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο το επόμενο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, από σήμερα θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση δανείων με επιδότηση του επιτοκίου.

Εργαζόμενος από τον οποίο θα ζητηθεί εργαστεί για τέσσερις ώρες την ημέρα έναντι 500 ευρώ αντί για 8 ώρες με μισθό 1000 ευρώ, θα εισπράττει μέρος ή και το σύνολο της διαφοράς των 500 ευρώ από το δημόσιο. Η προώθηση του προγράμματος επιδοτήσεων προϋποθέτει ότι θα υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ύψους 100 δις. ευρώ από το οποίο η Ελλάδα θα αντλήσει 1,5 δις. ευρώ.

Ο κίνδυνος φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που συνοδεύει την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απασχολεί την κυβέρνηση.

«Από εκεί που επιδοτούμε την ανεργία να επιδοτούμε την εργασία. Θα δούμε πώς αυτό θα αναρυθμιστεί σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες κινητροδοτήσεις» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Δάνεια σε επιχειρήσεις

Ενεργοποιείται σήμερα, για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος σε μεγάλη ύφεση, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε μνημόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 150 χιλιάδες επιστήμονες θα δουν την Πέμπτη στο λογαριασμό τους τα 600 ευρώ, ενώ την Τετάρτη και έως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση.

Άλλοι 600 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν στους λογαριασμούς τους 800 ευρώ, ενώ πάνω από 90.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα, καταβλήθηκαν σήμερα στο δεύτερο «κύμα» πληρωμών για 105.853 εργαζόμενους τα 800 ευρώ στο λογαριασμό τους, δαπάνη, ύψους 84.682.400 ευρώ» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Όπως αναφέρει, έχουν ήδη καταβληθεί τα 800 ευρώ σε 685.165 εργαζόμενους στο πρώτο «κύμα» πληρωμών, δαπάνη, ύψους 548.132.000 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει και τα 600 ευρώ σε περίπου 165.000 επιστήμονες, προσθέτοντας ότι, την επόμενη εβδομάδα, προετοιμάζεται η καταβολή των 800 ευρώ στους 160.000 εργαζόμενους στις ειδικές κατηγορίες, καθώς και το τρίτο και τελευταίο «κύμα» πληρωμών στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Στα 24 δις το πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας (video)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr