Σε ένα πρωτοφανές για τον κλάδο μπαράζ προκηρύξεων νέων διαγωνισμών ψηφιακών έργων πρέπει να προχωρήσει εφέτος το Δημόσιο, καθώς εντός της χρονιάς θα πρέπει να έχουν βγει στον αέρα διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των ψηφιακών έργων που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και πολλές δράσεις της “Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2025” με έμφαση στα δίκτυα 5G, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων του δημοσίου.

Μεταξύ των ψηφιακών έργων, περιλαμβάνονται μεγάλοι διαγωνισμοί όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ και η Αναβάθμιση και επέκταση των Συστημάτων Πληροφορικής του Τομέα Δικαιοσύνης (e-Justice), προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ αλλά και μικρότεροι διαγωνισμοί της τάξης των 5-10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να κλείσουν και πολλά “μέτωπα” που άνοιξαν φέτος, όπως ο διαγωνισμός -μαμούθ, συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ για να βρεθούν οι εταιρείες που θα υπογράψουν τη συμφωνία-πλαίσιο με την Κτηματολόγιο ΑΕ για τη ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων.

Αισιοδοξία και προβληματισμός

Όλα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στην αγορά της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που ετοιμάζεται για μια ακόμη χρυσή εποχή. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024 θα προσφέρει 50 δισ. ευρώ προστιθέμενη αξία στην Οικονομία δημιουργώντας παράλληλα και 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, θα ανεβάσει την αξία του κλάδου ΤΠΕ στα 7,8 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 6,8 δισ. που προβλεπόταν σε αντίστοιχη μελέτη που εκπονήθηκε από την Deloitte το 2019.

Η αύξηση θα συνεχιστεί εκθετικά, με το 2023 να εκτιμάται ότι η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει τα 9,1 δισ. και το 2024 τα 10,1 δισ., αν το 80% των κονδυλίων – δηλαδή 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια), έχει απορροφηθεί μέχρι τότε.

Σε αυτό το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας πάντως δεν λείπει και ο προβληματισμός με τα στελέχη της αγοράς να εντοπίζουν δύο βασικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να μην προχωρήσουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακυρώσεις έργων ειδικά όσων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δεύτερος είναι να υπάρξουν δικαστικές διεκδικήσεις και προσφυγές που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς.

Πηγή: capital