Τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις» που έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια. 

Με δεδομένο ότι στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία τα κόμματα που έχουν χαρακτηριστεί «εγκληματικές οργανώσεις» είναι το γνωστό ένα, δηλαδή η Χρυσή Αυγή, γίνεται σαφές ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη βάζει στο σημάδι τους Σπαρτιάτες και τον άνθρωπο που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από αυτούς, τον κρατούμενο στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη

Η παραδοχή Στίγκα 

Αλλωστε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, το παραδέχτηκε εμμέσως όταν μίλησε για «Δον Κορλεόνε» και «βουλευτές που πηγαίνουν στον Δομοκό για να υποβάλλουν τα σέβη τους». Το ότι ο σπαρτιατικός εμφύλιος έληξε ξαφνικά όταν ο Αρειος Πάγος κάλεσε τον Βασίλη Στίγκα για εξηγήσεις, δείχνει ότι η καθόλου αμελητέα κρατική χρηματοδότηση είναι μια παντοδύναμη συγκολλητική ουσία που επιβάλλει να μπουν οι σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη κάτω από το χαλί. 

Η τροπολογία που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη προβλέπει την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 6 του ΠΔ 15/2022 ως εξής: «Σε περίπτωση καταδίκης σε οποιονδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου (1/5) των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση ύστερα από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών». 

Στην αιτιολογική έκθεση, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η υπάρχουσα ρύθμιση «χρήζει συμπλήρωσης σύμφωνα με τη ratio της, ώστε η εφαρμογή της να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης διοχέτευσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτήν την τροπολογία που στοχεύει ευθέως τους Σπαρτιάτες, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει πλαγίως στον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, τον αποκλεισμό του οποίου από τις δημοτικές εκλογές είχε επιδιώξει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Η προσχηματική πρόταση νόμου «για τον αποκλεισμό εκλογιμότητας συνδυασμών στις εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στις 21 Αυγούστου ανέφερε ότι «ο εκλογικός νομοθέτης μπορεί να θεσπίσει αποκλεισμό εκλογιμότητας ορισμένων συνδυασμών υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως το έχει ήδη πράξει για τις βουλευτικές εκλογές, για λόγους προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση και για λόγους προστασίας του κύρους των Αρχών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εάν ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης των συνδυασμών αυτών ή ο πραγματικός επικεφαλής τους έχει καταδικασθεί για εγκλήματα με ιδιαίτερη πολιτική απαξία». 

Επιδιώκει εξοβελισμό 

Η πρόταση αυτή δεν έλαβε υπόψη ότι το υφιστάμενο Δίκαιο δεν επιτρέπει σε κατάδικο να λάβει οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό αξίωμα και χρησιμοποιήθηκε για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σηκώνει το λάβαρο και επιδιώκει τον εξοβελισμό του Κασιδιάρη από τον πολιτικό στίβο, σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί αμέτοχη της εξελίξεις. 

Οπως είχε εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στα τέλη Ιουλίου «στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον β΄ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα». 

Τουλάχιστον εκείνη η πρόταση νόμου ήταν συνεπής με την κοινοβουλευτική στάση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία τον περασμένο Απρίλιο ψήφισε μόνη από ολόκληρη την αντιπολίτευση την τροπολογία που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές.