Νέα προβλήματα φαίνεται πως έχει το κόμμα των «Σπαρτιατών», καθώς τρεις ενστάσεις κατατέθηκαν εναντίον τους στο Εκλογοδικείο, το οποίο θα πρέπει να τις εξετάσει το επόμενο διάστημα. Η πρώτη ένσταση έχει γίνει από δύο πολίτες που στρέφονται κατά της εκλογής του «Σπαρτιάτη» βουλευτή στη Β΄ Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το σκέλος που αφορά την ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών.

Η δεύτερη έχει κατατεθεί, επίσης, από πολίτη που στρέφεται κατά τριών στελεχών των «Σπαρτιατών» και συγκεκριμένα, κατά του Βασίλη Στίγκα, εκλεγμένος στον Νότιο Τομέα Αθηνών και πρόεδρος του κόμματος, του Πέτρου Δημητριάδη, εκλεγμένος στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και κατά της Ακριβής Πετροπούλου, η οποία ήταν υποψήφια με τους «Σπαρτιάτες», αλλά δεν εξελέγη, όμως βάσει ψηφοδελτίων είναι αναπληρωματική. 

Τέλος, η τρίτη ένσταση, κατατιθέμενη ξανά από πολίτη, αν και δεν αφορά την εκλογή βουλευτών, ωστόσο στρέφεται κατά της χρήσης του ονόματος και του εμβλήματος των «Σπαρτιατών». 

Πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία υποβολής ενστάσεων έχει κλείσει ήδη από το καλοκαίρι, καθώς η προθεσμία που δίδεται σε όποιον επιθυμεί να προσφύγει στο Εκλογοδικείο για ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα βάσει του εκλογικού νόμου είναι πολύ σύντομη. Παρόλα αυτά η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία θα προεδρεύει και στο Εκλογοδικείο, θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες και τους εισηγητές.

Βέβαια, αυτές οι ενστάσεις δεν αναμένεται να εξεταστούν αμέσως, λόγω κενών που υφίστανται στη σύνθεση του Εκλογοδικείου, λόγω αποχωρήσεων ή προαγωγής κάποιων εκ των ανώτατων δικαστών που το απαρτίζουν. Τα κενά, ανάλογα με το πότε θα γίνει ο προσδιορισμός της εκδίκασης, είτε θα καλυφθούν από αναπληρωματικά μέλη που έχουν κληρωθεί ή θα πρέπει να γίνει νέα κλήρωση για όλα τα μέλη του Εκλογοδικείου, καθώς η θητεία των ήδη κληρωθέντων μελών λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα το κόμμα των «Σπαρτιατών» είχε αντιμετωπίσει πάλι προβλήματα με την ύπαρξή του στη Βουλή, καθώς είχαν πραγματοποιηθεί διαγραφές βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, οι οποίες, όμως, πάρθηκαν πίσω τελικά.

Ο Βασίλης Στίγκας, όταν ανακοίνωνε τη διαγραφή τους από το βήμα της Βουλής, είχε αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές «είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα», τα οποία «παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε», αφήνοντας υπόνοιες για επαφές με τον φυλακισμένο ναζί εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη. Αυτές οι δηλώσεις είχαν τραβήξει την προσοχή και του Άρειου Πάγου, με τον Στίγκα να καλείται να καταθέσει για τη λειτουργία του κόμματος. Λίγο πριν την παρουσία του στον Άρειο Πάγο πήρε πίσω και τις διαγραφές.