Δεν έπιασε τόπο η προτροπή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την αντιπολίτευση για προτάσεις αντί για κομματικές αντιπαραθέσεις, καθώς το πρόβλημα της ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου «δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρωτολογία του, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Αντίθετα, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μείνει στην επίθεση, δείχνοντας ότι έχει ξεμείνει από προτάσεις, τις οποίες ζήτησε ο πρωθυπουργός, έτοιμος να ενσωματώσει οποιαδήποτε καλή ιδέα στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ανασυγκρότηση και θωράκιση των παραπάνω περιοχών από ανάλογα φυσικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

«Αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών», είπε ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Κι ας είχε προηγηθεί η ενημέρωση για τον διπλασιασμό των κονδυλίων της κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές και για τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ώστε να θωρακιστεί η χώρα με ένα συνολικό σχέδιο απέναντι στην κλιματική επίθεση.

«Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο Σωκράτης Φάμμελος, εκτιμώντας ότι «σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν άκουσε το σχέδιο συμπερασμάτων για την ανασυγκρότηση στην οποία έχει προχωρήσει ειδική ομάδα Ολλανδών, καθώς, όπως είπε, «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. 'Αλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς».

Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».