Τουλάχιστον 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) συνδέονται με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και περίπου το 10% του συνόλου του προσωπικού της στη Γάζα διατηρούσε σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που φέρνει στο φως η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, έξι εργαζόμενοι της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, στην πιο φονική επίθεση κατά των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τον φάκελο των μυστικών υπηρεσιών.

Δύο βοήθησαν στην απαγωγή Ισραηλινών, ενώ δύο άλλοι εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες όπου δεκάδες ισραηλινοί πολίτες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν. Άλλοι συντόνισαν την υλικοτεχνική υποδομή της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι περίπου το 50% των υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν τουλάχιστον έναν στενό συγγενή με δεσμούς με τις τρομοκρατικές ομάδες.

Παράλληλα, το Associated Press μετέδωσε ότι ισραηλινό έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι τουλάχιστον 190 εργαζόμενοι της UNRWA ήταν πράκτορες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, χωρίς να παρέχει ωστόσο αποδείξεις.

Είπε ότι από τους 12 εργαζόμενους, οι εννέα ήταν δάσκαλοι και ένας ήταν κοινωνικός λειτουργός. Επτά από τους εργαζόμενους κατηγορήθηκαν ότι πέρασαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από αυτούς, ένας κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε απαγωγή, ένας άλλος ότι βοήθησε στην απαγωγή ενός νεκρού στρατιώτη και άλλοι τρεις ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Ένας κατηγορήθηκε ότι έφερε πάνω του αντιαρματικό πύραυλο τη νύχτα πριν από την επίθεση, ενώ το έγγραφο ισχυρίζεται ότι ένας άλλος τράβηξε φωτογραφίες μιας γυναίκας ομήρου. Δέκα αναφέρονταν ως έχοντες δεσμούς με τη Χαμάς και ένας με την Ισλαμική Τζιχάντ.

Δύο από τους 12 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν προηγουμένως ότι ένας υπάλληλος ακόμη δεν είχε ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ καταγγέλλει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας για την αποθήκευση όπλων και την εξαπόλυση επιθέσεων.

Νετανιάχου: 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να επιβεβαιώνει πως το Ισραήλ κυκλοφόρησε φάκελο των υπηρεσιών πληροφοριών όπου αναφέρεται ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και χαρακτήρισε την υπηρεσία αρωγής«διάτρητη από τη Χαμάς».

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν 13 εργαζόμενοι της UNRWA που πραγματικά συμμετείχαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε στην εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου TalkTV.

«Στα σχολεία της UNRWA διδάσκουν τα δόγματα της εξόντωσης του Ισραήλ - τα δόγματα της τρομοκρατίας, επαίνους στην τρομοκρατία, εξύμνηση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ακύρωσε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και τον κάλεσε να παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ φέρεται να εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Μόλις ακύρωσα τις συναντήσεις του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

«Εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε. «Ο Λαζαρινί θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να παραιτηθεί. Οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.