Για νέες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιβολή κυρώσεων σε φοιτητές οι οποίοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις εντός των πανεπιστημίων μίλησε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.

Μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός έθεσε και η ίδια θέμα αποπομπής φοιτητών που βιαιοπραγούν στους χώρους των ΑΕΙ, διευκρινίζοντας πως «αυτό ήδη προβλέπεται από τον νόμο και θα το διευκολύνουμε περαιτέρω».

Η υπουργός παιδείας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να βελτιώσουμε όσο γίνεται διοικητικές πράξεις αλλά και ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο για παράδειγμα το κομμάτι των κυρώσεων σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι φοιτητής και συλλαμβάνεται να διαπράττει αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου. Eκεί λοιπόν θα διευκολύνουμε.

Πρέπει να αποπέμπεται, το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτό λοιπόν θα το διευκολύνουμε, ήδη το προβλέπει ο νόμος. Αν κάποιος διαβάσει τον υπάρχοντα νόμο θα δει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι η διαγραφή, αυτό λοιπόν εμείς θα το διευκολύνουμε. Αν τελικά το ζήτημα ήταν η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων θα τη διευκολύνουμε, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό και το κομμάτι των αστικών ευθυνών αυτού ο οποίος διαλύει δημόσια περιουσία πως εν τέλει μπορεί κιόλας να κληθεί να την πληρώσει αυτή τη δημόσια περιουσία την οποία διαλύει».

Τι είπε για την αξιολόγηση

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση στην εκπαίδευση, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «δεν είναι εκεί για να λειτουργεί ως μπαμπούλας, αλλά για να διαμορφώνει, να βελτιώνει και τελικά να ενισχύει την ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό δημόσιο σχολείο».

Για τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση η κ. Ζαχαράκη απάντησε τα εξής:

«Όταν αρνείσαι την αξιολόγηση αρνείσαι ένα πολύ βασικό κομμάτι της λειτουργίας και πρέπει να δούμε ποια είναι η σχέση της δημόσιας εκπαίδευσης με ανθρώπους οι οποίοι τίθενται απέναντι στην αξιολόγηση. Πρέπει να σας πω ότι μειώθηκαν πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι που δεν δέχτηκαν την αξιολόγηση, ήταν πάνω από 6.000 αυτοί που είχαν αρνηθεί και τώρα είναι περίπου στις 3-3500. Νομίζω ότι μπορεί να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία οι άνθρωποι αυτοί να δούνε ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν από αυτό αλλά ούτως ή άλλως οι κυρώσεις προβλέπονται γιατί είναι στα πειθαρχικά, είναι δηλαδή σε πειθαρχικά συμβούλια ήδη αυτοί οι άνθρωποι. Η αξιολόγηση δεν είναι εκεί για να είναι ένας μπαμπούλας αντιθέτως είναι εκεί για να διαμορφώνει, να βελτιώνει και εν τέλει να δημιουργεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης και στο ελληνικό δημόσιο σχολείο».