Πρέπει να προσαρµόσουµε τα σπίτια στις ανάγκες των ΑμεΑ συνανθρώπων μας, επισημαίνει η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη αναφορικά με το πρόγραµµα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και επαγγελµατικών χώρων.
Ειδικότερα, το νέο πρόγραµµα, που στόχο έχει τη βελτίωση της προσβασιµότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, επαγγελµατικούς χώρους και δηµόσια κτίρια για άτοµα µε κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, µέσω οικονοµικής ενίσχυσης για συγκεκριµένες παρεµβάσεις, φέρνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σεβόµενο τις ανάγκες για µια ευκολότερη καθηµερινότητα των ατόµων που βρίσκονται σε ανάγκη, σύμφωνα με το parapolitika.gr.
Ήδη σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση µε νόµο που πέρασε για τον εκσυγχρονισµό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νοµοθεσίας, προέβλεψε µια σειρά από διατάξεις για την προσβασιµότητα χωρίς φραγµούς για τα άτοµα µε αναπηρία.
Τί προβλέπεται;
Μεταξύ άλλων, έγινε υποχρεωτική σε όλα τα νέα κτίρια η οριζόντια και κατακόρυφη, αυτόνοµη και ασφαλής προσπέλαση και η εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Επιβάλλεται, επίσης, η πρόβλεψη και δηµιουργία προσβάσιµων χώρων υγιεινής σε ποσοστό 5% των συνολικών χώρων υγιεινής για χρήση κοινού.
Οµοίως, εφόσον διαθέτουν και χώρους στάθµευσης, τότε το ποσοστό 5% αυτών ή τουλάχιστον ένας θα διαµορφώνεται κατάλληλα για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων.
Ειδικά για τα κτίρια αµιγούς κατοικίας επιβάλλεται αυστηρά να εξασφαλίζεται η αυτόνοµη και ασφαλής, οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από άτοµα µε αναπηρία σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας.
Με το νέο αυτό πρόγραµµα, συνολικού ύψους 23.955.841,10 ευρώ, το οποίο χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, πρόκειται να βελτιωθεί η προσβασιµότητα σε 3.292 κτίρια (2.800 ιδιωτικές κατοικίες, 490 ιδιωτικούς χώρους εργασίας και 2 δηµόσια κτίρια) για άτοµα µε αναπηρίες, ώστε να διευκολυνθεί η καθηµερινότητά τους.
Πρόκειται να εφαρµοστεί σε κτίρια τα οποία διαθέτουν οικοδοµική άδεια, άλλο νοµιµοποιητικό έγγραφο και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, τα οποία χρησιµοποιούνται είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα κατοικία από άτοµα µε αναπηρίες τα οποία θα είναι δικαιούχοι του προγράµµατος.
Προτεραιότητα στη χρηµατοδότηση έχουν οι κύριες κατοικίες, ενώ οι δευτερεύουσες θα είναι επιλέξιµες προς χρηµατοδότηση σε περίπτωση ύπαρξης διαθέσιµου προϋπολογισµού.
Θα εφαρµοστεί, ακόµα, σε χώρους εργασίας αυτοαπασχολούµενων ατόµων µε αναπηρίες, ενώ θα συµβάλει στην ενίσχυση προσβασιµότητας σε τουλάχιστον δύο δηµόσια κτίρια επιλογής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι παρεµβάσεις και οι απαραίτητες διαµορφώσεις πρόκειται να γίνουν σε υφιστάµενα κτίρια, ώστε να γίνουν λειτουργικοί οι χώροι τους και να είναι προσπελάσιµοι από άτοµα µε αναπηρία ή εµποδιζόµενα άτοµα. Πρόκειται για ήπιες διαµορφώσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδοµικής άδειας από την οικεία Πολεοδοµία του ακινήτου.
∆ικαιούχοι του προγράµµατος είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι ιδιωτικών κατοικιών που πληρούν συγκεκριµένα εισοδηµατικά και οικονοµικά κριτήρια και έχουν κινητική ή/και αισθητηριακή (τύφλωση/µειωµένη όραση, κώφωση/βαρηκοΐα) αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω, καθώς και ιδιοκτήτες ή ένοικοι χώρων εργασίας οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούµενοι και έχουν κινητική ή/και αισθητηριακή (τύφλωση/µειωµένη όραση, κώφωση/βαρηκοΐα) αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τους δικαιούχους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα αξιολογηθούν και τα αποτελέσµατα θα κοινοποιηθούν στους ωφελουµένους.
Το ποσό της οικονοµικής ενίσχυσης για κάθε παρέµβαση καλύπτεται από το πρόγραµµα προς τον τελικό δικαιούχο κατά 100%.
Πρέπει να προσαρµόσουµε τα σπίτια στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων
H υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, µιλώντας στα «Π», έκανε λόγο για αλλαγή λογικής όσον αφορά τις κατασκευαστικές προδιαγραφές στα ιδιόκτητα ακίνητα.
«Στον δηµόσιο χώρο είναι ευκολότερο συνήθως να εντοπίσουµε και να διορθώσουµε τις τεράστιες “ανορθογραφίες” στην προσβασιµότητα των ατόµων µε αναπηρία. Όµως, πολλές φορές ανυπέρβλητες δυσκολίες προκαλούν τα ίδια τα σπίτια. Σπίτια που κατασκευάζονται συνολικότερα µε προδιαγραφές ώστε να κατοικήσουν για πάντα νέοι και για πάντα υγιείς ένοικοι. Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει και η αλλαγή αυτή είναι τµήµα της ανθεκτικότητας που καλούµαστε να χτίσουµε ως κοινωνία», τόνισε η κ. Ζαχαράκη και συνέχισε, κάνοντας αναφορά σε ένα πρόγραµµα ανακαινίσεων.
«Επειδή η κατάκτηση της αυτονοµίας και της αξιοπρέπειας για τα άτοµα µε αναπηρία ξεκινάει από το άµεσο περιβάλλον τους, το σπίτι και τη δουλειά τους, θέτουµε σε εφαρµογή αυτό το ευρύ πρόγραµµα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και επαγγελµατικών χώρων. Πρέπει να προσαρµόσουµε τα σπίτια στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αλλά και να προσαρµόσουµε συλλογικά την οπτική µας».