Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών και την προώθηση της αποϊδρυματοποίησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης που θα εξασφαλίζει στα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ασφαλή περιβάλλοντα διαβίωσης και φροντίδας.
Έμφαση στην αναδοχή και τις υιοθεσίες
Στην Ελλάδα σήμερα, 1.206 παιδιά παραμένουν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα. Η Υπουργός τόνισε τη σημασία της αναδοχής και υιοθεσίας, σημειώνοντας ότι το κράτος έχει ενισχύσει τα κίνητρα με αυξημένα επιδόματα. Από τον Οκτώβριο του 2024, το μηνιαίο επίδομα αναδοχής για παιδιά τυπικής ανάπτυξης αυξήθηκε από 325 ευρώ σε 525 ευρώ, ενώ για παιδιά με αναπηρία διπλασιάστηκε στα 750 ευρώ.
Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής
Για πρώτη φορά υλοποιείται στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με υψηλό ποσοστό αναπηρίας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει το κενό σύνδεσης παιδιών με αναπηρία με οικογένειες. Ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ανάδοχοι λαμβάνουν αποζημίωση 1.850 ευρώ μεικτά μηνιαίως για να παρέχουν στοχευμένη φροντίδα.
Ημιαυτόνομη διαβίωση για παιδιά άνω των 14 ετών
Ένα νέο πρόγραμμα που επιτρέπει σε εφήβους άνω των 14 ετών να ζουν σε διαμερίσματα, με τη στήριξη επιστημονικών ομάδων, στοχεύει να τους προσφέρει ομαλή μετάβαση στην ανεξαρτησία. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα διαμονής, καθημερινή φροντίδα, και επαγγελματική καθοδήγηση, ενώ παρέχεται μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2025, τουλάχιστον 200 παιδιά θα επωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία.
Στήριξη ατόμων με αναπηρία
Η υποστηριζόμενη διαβίωση για άτομα με αναπηρία ενισχύεται με 117 στέγες να λειτουργούν ήδη στη χώρα, φιλοξενώντας 522 άτομα. Το Υπουργείο εξετάζει την αύξηση των τροφείων, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία περισσότερων δομών για τη στήριξη των ανασφάλιστων ατόμων.
Ενδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών
Στους μελλοντικούς στόχους περιλαμβάνεται η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών.
Αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κακοποίησης
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η παιδική προστασία στηρίζεται σε αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ ο ρόλος του Υπουργείου είναι να συνεργάζεται με κοινωνικές υπηρεσίες και εισαγγελείς για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων. «Η ασφάλεια των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως η απομάκρυνση σχεδόν 1.000 παιδιών από ιδρύματα από το 2019, η πολιτική του υπουργείου αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστική πρόοδο στην παιδική προστασία.