Το ζαμπόν ήταν εξαιρετικό, πίσω από τις παρακολουθήσεις θα μπορούσε να βρίσκεται το Μαρόκο, δεν ήλθαμε εδώ για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το θέμα της ανεξαρτησίας, δεν είδαμε τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό αλλά η επίσκεψή μας συνέπεσε με μια αργία και μια συζήτηση πρότασης μομφής, θα μπορούσαμε να κάνουμε τις συναντήσεις μας την επομένη αλλά είχαμε προγραμματίσει την αναχώρησή μας, το θέμα είναι αρκετά σοβαρό αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο εσωτερικά σε κάθε χώρα, ζητήσαμε από την Europol να συμμετάσχει στις έρευνες.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Όσοι παρακολούθησαν την συμπεριφορά της επιτροπής Pega, που διερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Πήγασος, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα έτριβαν τα μάτια τους αν παρακολουθούσαν την κοινή συνέντευξη των μελών της στη Μαδρίτη.

Ως γνωστόν, στην Ισπανία δεν συνάντησαν κανένα κυβερνητικό στέλεχος πλην του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Συνάντησαν μόνο τον πρόεδρο της Καταλονίας και άλλα στελέχη του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, όπου η εισηγήτρια της επιτροπής Σοφί Ιντβέλτ αυτονομήθηκε και έδωσε μόνη της συνέντευξη Τύπου εξαπολύοντας μύδρους κατά της ελληνικής κυβέρνησης – με αποτέλεσμα να την «αδειάσει» εκ των υστέρων ο πρόεδρος της Επιτροπής Γερούν Λενάερς, αλλά χωρίς να την εμποδίσει – αυτή τη φορά Λενάερς και Ινβέλτ εμφανίστηκαν μαζί, ήταν ήπιοι στον λόγο τους και απέφυγαν κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας.

Μελιστάλακτη και όλο κατανόηση η Σοφί

Ο προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επικεφαλής της Επιτροπής Ολλανδός Γερούν Λενάερς περιορίστηκε να πει πως «αν και δεν είναι σαφές ποιος κατασκόπευε την ισπανική κυβέρνηση, οι ενδείξεις οδηγούν σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου», προσθέτοντας πως η έλλειψη οριστικών αποδεικτικών στοιχείων καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση.

Και η επίσης Ολλανδή, προερχόμενη από την κοινοβουλευτική ομάδα «Renew», όπου ανήκει το κόμμα της «Δημοκράτες 66», Σοφί Ιντβέλτ ήταν μελιστάλακτη! Σε αντίθεση με το επιθετικό και καταγγελτικό ύφος της όταν βρέθηκε στην Ελλάδα, ξαφνικά θυμήθηκε πως το «αρκετά ανησυχητικό» αυτό θέμα «πρέπει να διερευνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο εσωτερικά σε κάθε χώρα». Και οι δύο είπαν ότι ζήτησαν από την Europol να συμμετάσχει στις έρευνες.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι ο διακηρυγμένος στόχος της επίσκεψής τους ήταν «να κατανοήσουμε καλύτερα τους ελέγχους και τις ισορροπίες που ισχύουν σε αυτή τη χώρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε χρήση παράνομου λογιστικού».

Καταλάβατε; Στην Ισπανία ήθελαν να «κατανοήσουν»! Στην Ελλάδα ήλθαν προκατειλημμένοι και έτοιμοι να καταγγείλουν. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Πέρε Αραγκόνες και υψηλόβαθμα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης υπήρξαν πολύ σκληροί στις εκφράσεις τους απέναντι στην ισπανική κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως απαξίωσε να απαντήσει στα ερωτήματά τους.

Ωστόσο, η αποτελούμενη από δέκα ευρωβουλευτές αποστολή υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική. Ο Λενάερς πολύ ευγενικά προέτρεψε την ισπανική κυβέρνηση να συνεργαστεί περισσότερο στενά με την Δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσει το θέμα με περισσότερη διαφάνεια. Και η λαλίστατη, όταν αναφέρεται στην Ελλάδα, Σοφί Ιντβέλτ μίλησε γενικά, εκφράζοντας την ανησυχία της για τα λογισμικά αυτά και υπενθυμίζοντας (επίσης γενικά) στις κυβερνήσεις ότι τέτοια λογισμικά «θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει ένας πολύ σαφής και άμεσος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

Πολύ προσεκτικά, η Σοφί πρόσθεσε πως «η εθνική ασφάλεια είναι τόσο ευρεία που μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο». Και μόλις που ακούμπησε, εμμέσως βέβαια, το θέμα της Καταλονίας. Όπως είπε «οι ιδέες, όσο τρελές και αν ακούγονται, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας για εθνική ασφάλεια».

Τόσο γλυκά, τόσο προσεκτικά!

Χαιρέτισαν «βήματα προς την σωστή κατεύθυνση»…

Δικαιολόγησαν με όλους τους δυνατούς τρόπους το γεγονός ότι δεν συναντήθηκαν ούτε με τον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό, ούτε με τους υπουργούς που έπεσαν θύματα παρακολούθησης. Διέψευσαν μάλιστα ότι η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε να εμποδίσει το έργο τους. Και όταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πασκουάλ Ναβάρο αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο νομοθετικής μεταρρύθμισης με σκοπό την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά στάνταρντς, η Pega χαιρέτισε τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις ως «βήματα προς την σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τις ισπανικές γενικές εκλογές – μόνο σ’ αυτό συνέπεσαν με όσα είπαν για την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη θέση μας για το κίνημα ανεξαρτησίας», είπε ο Λέναερς, προτού ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της επιτροπής ήταν να μιλήσει με όσους κατασκοπεύονταν και να βεβαιωθεί ότι η Ισπανία συμμορφώνεται με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι διαπίστωσαν πως μόνο σε 18 υποθέσεις παρακολούθησης Καταλανών ηγετών υπήρχε εισαγγελική άδεια – σκεφθείτε τι θα γινόταν αν διαπίστωναν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα – παρά το γεγονός ότι το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ισπανία σοβεί από το 2015 χωρίς να έχει ακόμη αποφανθεί η ισπανική Δικαιοσύνη και παρά το γεγονός ότι σε 47 υποθέσεις δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση, η κυρία Ιντβέλτ ήταν πάλι πολύ προσεκτική.

Όπως είπε «δυσκολευόμαστε να πούμε τι συνέβη λόγω πολύ μικρής ή ανύπαρκτης επίσημης πληροφόρησης». Και μετά το γύρισε πάλι στο γενικό, λέγοντας πως η ελλιπής πληροφόρηση οφείλεται στο γεγονός ότι «τα κράτη ισχυρίζονται ότι πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες»!

Πού οι εντολές που έδωσε στην Ελλάδα η αγαπητή Σοφί, η οποία έφθασε στο σημείο να ζητά από την χώρα μας να καταργήσει νόμους, να εφαρμόζει οδηγίες για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα και άλλα τέτοια προς μεγάλη ικανοποίηση Ελλήνων ευρωβουλευτών της αριστεράς και του Renew.

Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής διακήρυξε την ικανοποίησή του ότι «εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας».

Με χιούμορ και συμπάθεια

Αντίθετα, στην περίπτωση της Ισπανίας, δεν είδαν κανέναν, θα ήθελαν να συναντήσουν τον υπουργό Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνος, αλλά «κατανοούν ότι οι μέρες που επιλέχθηκαν δεν ήταν οι καταλληλότερες», διότι «χθες ήταν αργία στη Μαδρίτη και σήμερα υπήρχε η πρόταση δυσπιστίας».

Το θέμα το αντιμετώπισαν με μπόλικο χιούμορ, με τον Λενάερς να περιγράφει πώς βρέθηκαν σε μια αίθουσα να παρακολουθούν από κλειστό κύκλωμα την συζήτηση στη Βουλή – μετά γαστριμαργικών απολαύσεων.

«Πήγαμε εκεί, το ζαμπόν ήταν πολύ καλό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε. Μας πρότειναν να το κάνουμε την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, αλλά είχαμε ήδη οργανώσει την επιστροφή. Θα συναντηθούμε σύντομα διαδικτυακά».

Συγγνώμη, αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα ήταν γνωστό πριν καν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, γνώριζαν ότι δεν θα δουν κανέναν, θα μπορούσαν να πάνε μια δυο μέρες μετά και, επιτέλους, τι θα πει «είχαμε ήδη οργανώσει την επιστροφή μας»;

Στην Ελλάδα, όμως, μια άλλη καταγγελτική επιτροπή, η Libe, ήλθε (ασεβώς) μέσα στην οδύνη λόγω του τραγικού δυστυχήματος!

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί στην Ισπανία η συμπεριφορά της Σοφί και λοιπών είναι διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα;

Εκεί οι ευρωβουλευτές προστατεύουν τη χώρα τους

Η απάντηση δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στο γεγονός ότι οι Ισπανοί ευρωβουλευτές και τα ισπανικά κόμματα δεν καταγγέλλουν την χώρα τους – αντίθετα την υπερασπίζονται και ορθώνουν τείχος προστασίας της.

Όταν, κατά την συνάντηση με τον Καταλανό ηγέτη, ο Αραγκόνες επιτέθηκε κατά της ισπανικής κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργός των Εσωτερικών Χουάν Ιγκνάθιο Θοϊντο, έβαλε τις φωνές:

«Στην Ισπανία ουδείς διώκεται για τις ιδέες του», είπε ο αντίπαλος του Σάντσεθ και των Podemos. Υπενθύμισε στον Αραγκόνες ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να ερευνούν πρόσωπα και οργανώσεις που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε επαφές με την Ρωσία την περίοδο της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Στην Ισπανία όλες οι ιδεολογίες επιτρέπονται», είπε. «Αυτό που δεν επιτρέπεται, όπως σε όλες τις Δημοκρατίες, είναι η διάπραξη εγκληματικών πράξεων».

Ο Θοϊντο υπερασπίζεται σταθερά την πατρίδα του από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το θέμα. Σε μια άλλη περίπτωση είπε ότι η έρευνα για το Πήγασος έχει εξελιχθεί σε «τσίρκο» των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, διακηρύσσοντας ότι «στην Ισπανία είμαστε δεσμευμένοι στο Κράτος Δικαίου και όταν χρησιμοποιείται το Πήγασος, αυτό γίνεται απόλυτα νόμιμα, με εισαγγελική άδεια και αιτιολογημένες αποφάσεις».

Το πρόβλημα με τους Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Renew είναι πως δεν μπορούν να ομολογήσουν ότι σωστά στην Ισπανία παρακολουθούσαν τους Καταλανούς. Γι’ αυτό και απλά κάνουν την προπαγάνδα τους στο εσωτερικό της Pega και χρησιμοποιούν τους συναδέλφους τους για μικροκομματικούς λόγους.

Δεν το κάνουν αυτό οι Ισπανοί ευρωβουλευτές. Δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια, αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και για τα μέλη της Pega και την επιθετική Σοφί… το ζαμπόν ήταν εξαιρετικό!

*Η Σοφία βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης