Παρηγοριά, συντροφιά, χαρά και σημαντική συμβολή στη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ ή κατάθλιψη προσφέρει η επαφή με τα κατοικίδια. Πρόκειται για τη λεγόμενη θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (pet therapy).

Το κλειδί στη διαδικασία αυτή υποβοηθούμενης θεραπείας είναι ότι η παρουσία των ζώων συνδέεται από τους πάσχοντες με κάτι καλό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και έτσι ενεργοποιεί έστω και προσωρινά τη μνήμη τους.

Η εμπειρία που μεταφέρει η ειδική εκπαιδεύτρια Μαρίνα Λυμπεροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την επαφή των ζώων με τους ηλικιωμένους στο «Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο» προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα.

«Πρέπει κάποιος να κατανοήσει ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ειπωθεί κάτι αλλά μετά από ένα λεπτό να το έχουν ξεχάσει. Τα σκυλιά όμως δεν τα ξεχνούν, θυμούνται την παρουσία τους γιατί τα έχουν συνδέσει με κάτι καλό. Η θεραπεία αυτή δεν κάνει κάτι σε βάθος χρόνου, τους προσφέρει κάτι προσωρινό, ωστόσο μετρήσεις που έχουμε κάνει μέσω των περιστατικών που έχουμε συναντήσει δείχνουν ότι υπάρχει μία σταδιακή βελτίωση στη συμπεριφορά. Ο σκύλος, η γάτα, όλα τα ζώα δεν σκέφτονται το αύριο, δεν κοιτάζουν την εμφάνιση, δεν τους ενδιαφέρει πώς είσαι, πώς μοιάζεις. Ο άνθρωπος αυτό ενστικτωδώς το ξέρει, είτε έχει Αλτσχάιμερ είτε άνοια, οπότε η παρουσία τους μόνο κάτι θετικό μπορεί να σημαίνει», εξηγεί η κ. Λυμπεροπούλου.

Η θεραπεία μέσω των ζώων τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος προσφέροντας θετικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικότερα την ψυχική, των ανθρώπων.

Σκυλιά, γάτες, ωδικά πουλιά, κουνέλια, είναι μερικά από τα ζώα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «pet therapy». Βασική προϋπόθεση όμως είναι να είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και να μπορούν να δεχθούν μία στοιχειώδη εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ