Σε μία εντυπωσιακή κίνηση, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων επέκρινε ανοιχτά την Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από το υπουργικό αξίωμα, κατηγόρησε την ηγεσία της χώρας για αναποτελεσματικότητα και λάθη στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, έκανε σαφές ότι η χρήση οποιουδήποτε άλλου ονόματος για τη χώρα πέρα από τη συνταγματική ονομασία αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια δηλώσεων, ο Οσμάνι ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη ως προς τη χρήση του ονόματος της χώρας και ότι το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, παρείχε «δωρεάν συμβουλές» προς τη νέα κυβέρνηση υπό το δεξιό VMRO, τονίζοντας ότι, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις τους προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή αποτελεί πλέον μέρος της συνταγματικής τάξης της χώρας και πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της νέας προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, και του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, οι οποίοι παρά το ότι δηλώνουν ότι σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE και με συνεργασία τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει», αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να αναλάβει τα καθήκοντά της, θέτοντας τέλος στη μακροχρόνια συμμετοχή του αλβανικού κόμματος DUI στις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τις εσωτερικές τριβές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, σε μία περίοδο κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.