Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη (15/7) με καθυστέρηση τριών μηνών λόγω της πανδημίας, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 380 άτομα. Ακριβώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τον κορωνοϊό, οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις κάλπες, αλλά παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της πανδημίας με τα καθημερινά κρούσματα να κινούνται πάνω από 100 μετά την 1 η Ιουνίου.

Οπως ήταν αναμενόμενο η πανδημία σε αυτή τη χώρα των 2 εκατομμυρίων και οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της αποτέλεσαν το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Την ίδια ώρα, η ζέστη έχει κάνει πολλούς κατοίκους των πόλεων να αναζητήσουν ανάσες δροσιάς, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για τη συμμετοχή στις κάλπες, καθώς μάλιστα αυτές οι εκλογές δεν έχουν τη φόρτιση του παρελθόντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικές για το μέλλον της χώρας.

Η γενική αίσθηση, που υποστηρίζεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι η μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό του Ζόραν Ζάεφ (που έχει παραμείνει πρωθυπουργός λόγω της αναβολής των εκλογών) και το δεξιό VMRO-DPMNE του Χριστιάν Μικόσκι είναι αμφίρροπη, με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο που αναμένεται να παίξει ο αλβανικός παράγοντας. Το κόμμα των αλβανόφωνων που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού, η Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι είναι και η μεγάλη έκπληξη αυτής της κατά τα άλλα, βαρετής, προεκλογικής περιόδου.

Ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα ανακυκλώνουν παλιές υποσχέσεις για οικονομική ανάκαμψη, κοινωνικά μέτρα και ευρω-ατλαντική πρόοδο, το DUI εισήλθε στην εκλογική μάχη με ένα αναπάντεχο αίτημα για τον πρώτο πρωθυπουργό αλβανικής καταγωγής, με το σύνθημα: «Γιατί όχι». Επιμένοντας ότι έφτασε η ώρα να καταπέσει το «τελευταίο εναπομείναν εθνικό ταμπού», το κόμμα της αλβανικής μειονότητας ουσιαστικά ανέστησε έναν πολιτικό που είχε αποσυρθεί και τον προτείνει για τον πρωθυπουργικό θώκο. Επιμένει ότι εάν τα δυο βασικά πολιτικά κόμματα δεν αποδεχθούν τον Νασέρ Ζιμπέρι ως νέο πρωθυπουργό, το DUI δεν πρόκειται καν να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης – οι οποίες θα είναι καθοριστικές μια και κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

TO DUI συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας στη Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία 18 χρόνια, όμως τώρα θέλει να ηγηθεί των εξελίξεων. Το 2001 η αλβανική μειονότητα είχε άρει τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης και οι εξάμηνες συγκρούσεις έληξαν με τη μεσολάβηση της Δύσης και μια συμφωνία που τους παραχώρησε περισσότερα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του όρου να γίνουν τα αλβανικά η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν απορρίψει την πρόταση του DUI για πρωθυπουργό από την αλβανική μειονότητα, γεγονός που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί αδιέξοδο στην πολιτική ζωή της χώρας το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Υπάρχουν αρκετά μικρότερα κόμματα όπως το Levica (Αριστερά) και το εθνικιστικό Integra, καθώς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να εισέλθουν στη Βουλή των 120 εδρών. Οι εκλογές θεωρούνται ως μεγάλη δοκιμασία για τη φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική του Ζάεφ. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Σοσιαλδημοκράτες περηφανεύονταν για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ έπειτα από χρόνια αναμονής και το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. To VMRO επέκρινε το κυβερνών κόμμα για τα λάθη του και υποσχέθηκε την «ανοικοδόμηση» της χώρας με το φιλόδοξο πλάνο των 1.000 έργων. Λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Της Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα