Ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, αυξήσεις μισθών άνω του 12%, 11 δισ. Από το Ταμείο Ανάπτυξης, μεγάλη πτώση του χρέους.
Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Ενώ οι ξένοι οίκοι αποθεώνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και προοιωνίζονται την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το γάντι της σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, θέτοντας παράλληλα κεντρικό στόχο της δεύτερης θητείας του τους καλύτερους μισθούς.
Στόχος εφικτός μέσα από τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή επιτυγχάνεται και μάλιστα σε περιόδους κρίσεων που πλήττουν όχι μόνο την Ευρώπη και την Ευρωζώνη αλλά συνολικά τον διεθνή οικονομικό παράγοντα και χώρες-κολοσσοί.
Τα θετικά νέα για την Ελλάδα είναι όχι απλώς συνεχή, αλλά τείνουν να αποκτήσουν την εικόνα μιας… κανονικότητας που η χώρα είχε πολλά χρόνια να ζήσει, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πέραν των μνημονίων.
Η αρχή του νέου έτους βρήκε την Ελλάδα και την οικονομία της πρωταγωνιστή σε επίπεδο Ευρώπης και Ευρωζώνης αφού κατατάσσεται με κάθε επισημότητα μεταξύ αυτών που δεν θα αντιμετωπίσουν ζήτημα ύφεσης ενώ και η ανάπτυξη θα κινηθεί σε επίπεδα ιδιαιτέρως θετικά δεδομένων των συνθηκών.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Με την περίοδο 2019 – 2022 να έχει κλείσει, βάσει και των στοιχείων της Εργάνης, με αύξηση μισθών άνω του 12% (πάνω από τον πληθωρισμό δηλαδή) και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 11% (η ανεργία υποχωρεί με γεωμετρική πρόοδο, δείχνοντας τον δρόμο για μονοψήφια ποσοστά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεδαφίζει βήμα βήμα την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ
Και συνολικά ως προς την οικονομία και κυρίως το αφήγημα που κάνει λόγο για αποτελέσματα που αφορούν τους λίγους, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αρκεί να σημειωθεί ότι από το Ταμείο αυτό, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε η Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, έχουν ήδη έρθει πάνω από 11 δισ. ευρώ στη χώρα.
Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η δεύτερη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Αλλωστε η Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρωθυπουργός, «εξασφάλισε το μεγαλύτερο πακέτο πόρων στην Ευρώπη αναλογικά με το ΑΕΠ της, ενώ χάρη στην ταχεία υλοποίησή του είμαστε μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκταμιεύσει τα περισσότερα χρήματα έως σήμερα στην ΕΕ». Και τα χρήματα αυτά αφορούν όλους και όχι μόνο τους λίγους
Τα μέτρα «ρίχνουν» τον πληθωρισμό
Ταυτόχρονα, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός. Τον Δεκέμβριο έπεσε στο 7,2% και ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως εντός του τρέχοντος έτους θα φτάσει στο 3,7%. Μια αποκλιμάκωση που μόνο τυχαία δεν είναι δεδομένων και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη μισθών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρων που αντιγράφουν πλέον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως κάνει η Γαλλία με το καλάθι του νοικοκυριού.
Την ίδια στιγμή, μόλις πριν από περίπου μία εβδομάδα η Société Générale προέβλεψε πως οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, βάζοντας και ορόσημο την 21η Απριλίου όταν η S&P θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία. Η Fitch Ratings αναθεώρησε την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή τον Ιανουάριο, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τη βαθμολογία της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερή προοπτική τον Απρίλιο.
Στις 17 Μαρτίου αναμένεται η Moody’s, ο οίκος που έχει δώσει στην Ελλάδα τη χαμηλότερη βαθμολογία. Εν τούτοις προχώρησε σε θετική αποτίμηση ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.
Εύσημα για τη μείωση χρέους
Η Ελλάδα πήρε εύσημα για τη μείωση του χρέους, καθώς η πτώση ήταν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 και θα είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ ανέφερε στην έκθεσή του ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού ήταν ισχυρή.
Αν και, λόγω των εξωγενών παραγόντων που προκάλεσε η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022), μιλά για μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και βλέπει συνέχεια στην αύξηση της απασχόλησης.
Εκτιμά επίσης πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 163,6% το 2024 από 175,1% το 2022, χάρη στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η διάχυση της ανάπτυξης
Τι σημαίνουν αυτά και πολύ περισσότερα, όπως για παράδειγμα τα άλματα στον τομέα των επενδύσεων; Οτι –εν αντιθέσει με τις Κασσάνδρες της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ– δεν έρχεται χειμώνας-κόλαση. Αντιθέτως:
- Εχουν γίνει πάνω από 50 μειώσεις φόρων περιορίζοντας την επιβάρυνση των εισοδημάτων από εργασία και αυξάνοντας το εισόδημα μέσα από τις μειώσεις ασφαλιστικών και άλλων εισφορών.
- Αυξάνονται οι μισθοί, με μέση μηνιαία αύξηση άνω του 12,5%.
- Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (νέα αύξηση, η τρίτη συνεχής από την 1η Απριλίου).
- Αυξάνονται για πρώτη φορά, έπειτα από 12 χρόνια, οι συντάξεις.
- Στηρίζονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή και το Market pass, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά επιδομάτων στήριξης εν μέσω των διαδοχικών κρίσεων).
- Στηρίζονται επιχειρήσεις και νέοι επιχειρηματίες.
- Στηρίζονται οικονομικά νέοι και νέες για την απόκτηση φθηνής στέγης.
Με απλά λόγια: η ανάπτυξη, οι επενδύσεις τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν συνθήκες που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, συνταξιούχων και εργαζομένων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με απτά αποτελέσματα.