Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται επιπλέον ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις. Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Εξωτερικών τη Ε.Ε.
Προσκεκλημένοι στο γεύμα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκέντι Κακάι.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων και των Σκοπίων, καθώς και των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα.
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του»
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, προέβη σε γραπτή δήλωση απαντώντας στον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη δήλωσή του ο κ. Γεννηματάς αναφέρει τα παρακάτω:
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.»