Στο χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, θα φιλοξενηθεί από τις 14 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2024, η ατομική έκθεση του Ανδρέα Νικολαΐδη με τίτλο «Σκιές Φωτιάς», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Γατσά. 

d.jpg

Ο Ανδρέας Νικολαΐδης διακρίνεται για τη μοναδική του τεχνική και τον τρόπο που ενσωματώνει τη φωτιά στη δημιουργική διαδικασία του. Συνεπής και σταθερός στη χάραξη του προσωπικού εικαστικού του ιδιώματος, εμβαθύνει όλο και πιο πυρετωδώς σε μια τεχνική η οποία ανατρέπει τη συμβατική και αισθητική πραγματικότητα, αναζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του κόσμου μέσα από μια εκ νέου προσέγγιση.

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης. Με κάθε κίνηση της φλόγας, αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας εικόνες - σκιές συναισθημάτων και εμπειριών που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν και το παρόν αναζητώντας τη σχέση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του αυθεντικού και του τεχνητού, του ρητού και του σιωπηλού. 

andreas-nikolaidis-ola-allazoyn-fotia-se-kharti-71x132.jpg

Η φωτιά και ο χρόνος δίνουν προοπτική, επιτρέποντας στην αλλαγή να ξεδιπλωθεί, αποκαλύπτοντας τη ζωή καθώς μετακινείται από τη σκιά στο φως, δημιουργώντας νέες διαστάσεις στην αντίληψη του χώρου και της εμπειρίας. Αυτές οι σκιές της φωτιάς αντιπροσωπεύουν την πορεία της ζωής, την εξέλιξη και την ανάδειξη των μνημονευμένων στοιχείων στη σύγχρονη πραγματικότητα.

 «Με αυτές τις εικόνες, στοχεύω να προκαλέσω μια αίσθηση νοσταλγίας και εσωτερικής ανασκόπησης σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων. Κάθε έργο μου είναι μια πύλη προς το παρελθόν, μια αφήγηση και μια πρόκληση στο πλούσιο ταξίδι της ανθρώπινης παράδοσης και μνήμης», αναφέρει ο καλλιτέχνης.

andreas-nikolaidis.jpg


Βιογραφικά στοιχεία Ανδρέα Νικολαΐδη:

Ο Ανδρέας Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1988 στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 2007 έως το 2012, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άγγελου Αντωνόπουλου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε επίσης εργαστήρια γλυπτικής και φωτογραφίας, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του και τις δεξιότητές του σε διάφορους τομείς της τέχνης. Από το 2008, ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική, διδάσκοντας μαθητές και σπουδαστές. Ενεργά συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις από το 2007 και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία. Μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν:

2017: Συμμετοχή σε Ομαδική Έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλος με τίτλο: «Πέρα από τη φύση».

2021: Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο: «1821, Οπτική μιας Επανάστασης» σε διοργάνωση GRCOLLECTORS.

2022: Πρώτη ατομική έκθεση στη γκαλερί 7, με τίτλο «Ίχνη φωτιάς», σε επιμέλεια του Ανδρέα Ιωαννίδη.

2023: Διατομική έκθεση με την Ευγενία Γαλανοπούλου, στο χώρο τέχνης Imagine Visual Arts σε επιμέλεια της Ελένης Γατσά.


Πληροφορίες για την Έκθεση:

Διάρκεια: 14 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια: Τρίτη 14 Μαΐου, ώρα 17:00 -20:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 8:00-19:00 (Δευτέρα,Τετάρτη-Κυριακή),13:00-19:00 (Τρίτη)

Επιμέλεια: Ελένη Γατσά, Ιστορικός Τέχνης 

Διοργάνωση: Αιμιλία Κουγιά

Πληροφορίες: www.namuseum.gr, ; τηλ. 6944417606