Έναν εκ των πρωταγωνιστών του σεναρίου για τη σκευωρία Novartis, τον περίφημο «Μάξιμο Σαράφη» εξετάζει, στη ΓΑΔΑ, η προανακριτική επιτροπή, ενώ περίπου στις οκτώ και μισή αναμένεται και η «Αικατερίνη Κελέση».

Στη ΓΑΔΑ έχουν μεταβεί ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας, ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Οι μάρτυρες θα καταθέσουν με «κουκούλα», όπως κατέληξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

O «Μάξιμος Σαράφης» θα εξεταστεί μόνο με ηχητικά μέσα και αλλοίωση της φωνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχει σύστημα αναμετάδοσης της εικόνας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ενώ έχει απαγορευτεί και η χρήση κινητού από τον μάρτυρα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας θα βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και στον 14ο τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Καθώς η διαδικασία της εξέτασης «είναι μία δυναμική διαδικασία», δεν αποκλείεται να ζητηθεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων ή και εξέτασή τους κατ’ αντιπαράσταση με άλλα πρόσωπα. Για κάτι τέτοιο δεν έχει ληφθεί απόφαση από την επιτροπή. Δεν αποκλείεται, όμως, να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή τους από το κλιμάκιο που θα πάρει μέρος στην εξέταση.

Θα παραμείνουν προστατευόμενοι;

Ενώ, όμως, η πολυπόθητη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» προσδιορίστηκε για σήμερα, και ο κ. Μπρακουμάτσος επέτρεψε τις «κουκούλες», η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τελεί σε αναμονή των απαντήσεων κ.  Μπρακουμάτσου, για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και αν πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Στο διάβημα που είχε κάνει η προκαταρκτική επιτροπή στον Άρειο Πάγο, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα, για τα οποία ζητούσε απαντήσεις. Ζητούσε, δηλαδή, να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και σε μία τέτοια περίπτωση αν θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η απάντηση από τον Άρειο Πάγο δεν έχει διαβιβαστεί, ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα.

«Μάξιμος Σαράφης»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Αικατερίνη Κελέση»

Η «Αικατερίνη Κελέση», με όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίζεται ως ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι το πρόσωπο που έβαλε στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και πολλούς πρώην υπουργούς, τους εμφανίζει δωροδοκούμενους αλλά δεν εξηγεί την πηγή γνώσης των περιστατικών που παραθέτει στις καταθέσεις της.

Έχει καταθέσει για τις μίζες ότι «προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας όπου είχε δικαίωμα υπογραφής ο τότε αντιπρόεδρός της, όπου αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ. Ο κ. Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε».

Ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας όσων περιγράφει ενώπιον των εισαγγελέων ενώ σε κάποια σημεία επικαλείται «διαδόσεις» ή «εκτιμήσεις» που είχαν περιέλθει σε γνώσης της.

Σε βάρος των δύο προστατευομένων μαρτύρων έχει στραφεί και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νικόλαος Μανιαδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει ότι «συνέπεσε» μαζί τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι καταγγελίες του εμπλέκουν άλλο στέλεχος της Novartis, που πιθανολογείται ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας στον κύκλο ξεπλύματος χρήματος που κατευθύνθηκε σε μίζες.

Όμως, σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων έχουν στραφεί και τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» έχουν ονομάσει στις καταθέσεις που είχαν δώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής

Κατά την πρωινή της συνεδρίαση, η προανακριτική αποφάσισε να ζητήσει εκ νέου, από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όλα τα στοιχεία της δικογραφίας που αναφέρονται στο FBI και τις αμερικανικές αρχές.

Από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την διατήρηση της “κουκούλας” στους προστατευόμενους μάρτυρες. «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής» αναφέρει ανακοίνωση ο Περισσός και επισημαίνει ότι η στάση του κόμματος θα επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Στην εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» δεν προσήλθε ούτε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.