Προανακριτική σε Τουλουπάκη: Παραδώστε τα έγγραφα του FBI: Νέα επιστολή της επιτροπής

138

Να διαβιβάσει άμεσα όλα τα κρίσιμα έγγραφα που επιμένει να κρατά, καλεί εκ νέου την Ελένη Τουλουπάκη η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την σκευωρία Novartis.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πλειοψηφία της επιτροπής καλεί, με επιστολή της, εκ νέου, την εισαγγελέα Διαφθοράς να στείλει όλες τις εκθέσεις του FBI και την αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές έως τις 3 το μεσημέρι, σημειώνοντας, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν ούτε κι αυτήν τη φορά πράξει τα δέοντα η κ. Τουλουπάκη, θα θεωρηθεί ότι αρνείται να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας με ότι αυτό νομικά συνεπάγεται.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή ήδη έχει το θέμα της στάσης της Ελένης Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει απάντηση από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. Τα μέλη της επιτροπής πάντως εκτιμούν ότι ο κ. Μπρακουμάτσος θα ζητήσει από την Ελένη Τουλουπάκη να τηρήσει την υποχρέωσή της και να αποστείλει όλα τα επίμαχα έγγραφα.

Η συνεδρίαση της προανακριτικής

Οι καταθέσεις των θα γίνουν στη ΓΑΔΑ, του μεν «Μάξιμου Σαράφη» στις 16:00 και της δε «Αικατερίνης Κελέση» στις 20:30.

Οι δύο μάρτυρες θα καταθέσουν με προστασία της ταυτότητάς τους και του προσώπου τους. 

 

Στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που συζήτησε νωρίτερα το πρωί την επικείμενη εξέταση στη ΓΑΔΑ και διαδικαστικά ζητήματα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διευρυνθεί το κλιμάκιο που θα μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Η απόφαση που είχε ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες όριζε ότι στη ΓΑΔΑ θα μεταβεί ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας και ο εισηγητής κάθε κόμματος που μετέχει στην επιτροπή.

«Εξαιτίας της πλειοψηφίας, η επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σχολίασε με την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, αναφερόμενος στην απάντηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν γνώμη στον τρόπο εξέτασής τους. Οι βουλευτές Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Γκιόλας πρότειναν να πάει το σύνολο των μελών της επιτροπής στη ΓΑΔΑ για την εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

«Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο αντεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία, ωστόσο, θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μάς λέει να λάβουμε υπόψη την επιθυμία των μαρτύρων, οφείλουμε να σεβστούμε αυτήν τη θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο προτείνουμε, οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή έγγραφα».

«Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς θα έχουν μαζί τους κινητό και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας», επισήμανε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Αν ο κ. Λάππας θέλει να λάβει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων, ας το κάνει», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης.

Από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την διατήρηση της “κουκούλας” στους προστατευόμενους μάρτυρες. «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής» αναφέρει ανακοίνωση ο Περισσός και επισημαίνει ότι η στάση του κόμματος θα επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Επίσης, έντονη διαμαρτυρία για την μη άρση του καθεστώτος προστασίας εξέφρασε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανακοινώνοντας ότι υπο αυτές τις συνθήκες δεν θα μετέχει στην εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.