Σκευωρία Novartis: Ο Αγγελής εκθέτει Τουλουπάκη, Ρασπούτιν και ΣΥΡΙΖΑ: Tο tomanifesto.gr αποκαλύπτει τα πρακτικά από την κατάθεσή του στην Προανακριτική

1021
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Novartis: «Βόμβες» Μανιαδάκη κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι σε Ελλάδα και ΗΠΑ και επιζητούν αμοιβή 10-30% του προστίμου

Πυρά κατά της Ελένης Τουλουπάκη και κατά όσων συμμετείχαν στην σκευωρία Novartis, εξαπέλυσε, στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, αποσπάσματα της οποίας φέρνει σήμερα αποκλειστικά στη δημοσιότητα το tomanifesto.gr, ο ανώτατος δικαστικός διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, ενώ για τον περίφημο λογαριασμό πολιτικού στην Ελβετία τονίζει ότι οι Αμερικάνοι του FBI τους είπαν στην συνάντηση που είχαν στη Βιέννη ότι “έχει τριάντα χιλιάδες και είναι δικαιολογημένα”.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για φοιτητικό λογαριασμό που διατηρούσε για τις σπουδές του στη Βοστόνη ο γιος του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του στην εισαγγελέα Διαφθοράς, ο κ. Αγγελής ήταν καταπέλτης: “Η κ. Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής και οι γύρω από αυτήν –να μην παρεξηγηθώ. Θα πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί, για να ερευνηθεί. Αυτή είναι η άποψή μου” τόνισε.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την κατάθεση του Γ. Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ θέλω να διευκρινίσω το εξής. Εγώ δεν αντιδικώ με κανέναν. Δεν έχω προσωπικές διαφορές με κανέναν. Έκανα την ανοησία να κάνω την αναφορά κατ’ άρθρο 37. Το έχω μετανιώσει. Δεν θα το ξανακάνω. Σας υπόσχομαι. Ας μην έκανα κάτι κι ας πήγαινε στο βρόντο και το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί που θα ήταν κατηγορούμενοι κλπ. Εάν δεν θέλετε να προστατεύσετε εσείς το πολιτικό σύστημα, θα βάλω εγώ το κεφάλι μου στο ντορβά; Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καθένας έχει ατομική ευθύνη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Έκανα ό,τι λέει η συνείδησή μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ σέβομαι την άποψή σας. Αυτό είναι δικαίωμά σάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τώρα, για τις επιθέσεις που μου γίνονται, τη σπίλωση του ονόματός μου, τι να σας πω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Για πείτε μου κάτι. Με πολύ μεγάλη, εκτεταμένη αναφορά είπατε χθες ότι οι Αμερικάνοι από τα στοιχεία που έδωσαν «έκαναν μια τρύπα στο νερό», σε μια άλλη…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η Τουλουπάκη έκανε μια τρύπα στο νερό μέχρι τώρα. Αυτό είπα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, είπατε και οι Αμερικάνοι δεν έδωσαν τίποτα απολύτως…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Α, όχι. Κύριε Πρόεδρε, δεν είπα εγώ ότι οι Αμερικάνοι…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μα, δεν κάθεστε να ακούσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μην τα διαστρεβλώνετε! Και να μην διαγραφεί, παρακαλώ, από τα πρακτικά. Μην τα διαστρεβλώνετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Σας κάνω εγώ μήνυση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αφού τα διαστρεβλώνετε. Τι να ακούσω;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μα, δεν ακούσατε την ερώτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πείτε τη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βάζετε πολλές λέξεις στην ερώτηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είδατε που δεν ακούσατε την ερώτηση;
Είπατε σε μία φράση ότι «τα δώσαμε όλα στο FBI και δεν πήραμε τίποτα απ’ αυτούς».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, έτσι πιστεύω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τι εννοείτε; «Δεν πήραμε τίποτα απ’ αυτούς». Τι εννοείτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εννοώ ότι δεν πήραμε κανένα νόμιμο αποδεικτικό μέσον. Και είπα και χθες ότι όλα αυτά που μας έχουν δώσει από το FBI, αν προσκομιστούν στα δικαστήρια…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν αξιοποιούνται αποδεικτικά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): …όλα θα κηρυχθούν παράνομα αποδεικτικά μέσα.
Και μάλιστα, είπα και χθες, κύριε Πρόεδρε, αν εσείς νομίζετε ότι υπάρχει έστω και ένα αποδεικτικό μέσο, παρακαλώ να μου το δείξετε, γιατί μπορεί να μου έχει διαφύγει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν αφορά αν η δική μας κρίση και οι γνώμες επ’ αυτού. Άλλα ερευνούμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ε, πώς. Δικηγόροι είστε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Επίσης, για το ίδιο θέμα, σε μια άλλη αποστροφή του λόγου σας είπατε ότι οι Αμερικάνοι στα έγγραφα που έστελναν με το νι και με το σίγμα αναλύουν ποιοι γιατροί πήραν, τι ποσά ο καθένας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Α, όχι. Μην το λέτε. Είπα ότι υπάρχει ένα έγγραφο…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Από τη μια μεριά «τρύπα στο νερό» κι από την άλλη αναλυτικότατα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Είπα ότι υπάρχει ένα έγγραφο. Το έχω δει πολύ φευγαλέα. Με ρωτήσατε και τι ποσά έχει. Υπολογίζω έχει γύρω στα τεσσεράμισι χιλιάδες ονόματα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τέσσερις χιλιάδες δέκα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Σας είπα και για τον χρόνο τελέσεως. Και σας είπα ότι παρότι έδωσα εντολή στην Εισαγγελέα, την κ. Τουλουπάκη να το ψάξει, αυτή έλεγε ότι, ναι, θα το ψάξει, αλλά μέχρι που έφυγα, δεν το είχε ψάξει. Μπορεί να το έψαξε από τότε που έφυγα και ύστερα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό κατ’ αρχήν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν με νοιάζει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι αντιφατική η θέση σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πού είναι η αντίφαση;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από τη μία μεριά δεν πήραμε τίποτα, μία τρύπα στο νερό και από την άλλη, από τα έγγραφα των Αμερικάνων φαίνεται ότι με το νι και το σίγμα ποιοι και γιατί πήραν πόσα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω αν αυτό το έγγραφο με τα ονόματα τα πήραμε από τους Αμερικάνους…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από πού το πήραμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Το πιο πιθανό είναι να το έχουμε πάρει από τις τράπεζες. Θέλω να το δω να σας πω. Δεν μπορώ να θυμάμαι. Χωρίς να το αποκλείω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Και γιατί δεν είπατε….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εσείς τα λέτε. Εγώ δεν είπα ότι πήραμε τα ονόματα των γιατρών από τους Αμερικάνους, χωρίς να αποκλείεται κιόλας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αγγελή, αυτό πώς το πήραμε; Τι συναλλαγή έγινε; Μέσα από δικαστική συνδρομή δεν έπρεπε να το πάρουμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ό,τι έγγραφο έχει έρθει, κύριε Πρόεδρε, μέσω δικαστικής συνδρομής ήρθε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, για να είναι νόμιμο ένα αποδεικτικό μέσο, πρέπει να είναι διαμέσου δικαστικής συνδρομής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σύμφωνοι. Άρα, όταν λέτε ότι πήραμε έγγραφα από τους Αμερικάνους, τι εννοείτε; Πώς θα μπορούσαμε να τα πάρουμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι, είπα ότι δεν πήραμε τίποτα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακριβώς. Για αυτό θέλω να διευκρινιστεί. Αφήσατε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως και να πήραμε έγγραφα από τους Αμερικάνους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αυτό το έγγραφο το συγκεκριμένο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πώς θα το έχουμε πάρει αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ακούστε, αυτό το έγγραφο με τα ονόματα των γιατρών ομολογώ ότι δεν το θυμάμαι. Το έχω δει πολύ φευγαλέα. Δεν μου προξένησε καμία εντύπωση για να το θυμάμαι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το δέχομαι, κύριε Εισαγγελέα και δεν αμφισβητώ αυτό που μου λέτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει, όμως, μεγάλη σημασία αν έχει ληφθεί από αμερικανική Αρχή ή αν έχει ληφθεί από τράπεζα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Έχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, το έχετε πρόχειρο να το δούμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το έχετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Θεωρώ ως πιο πιθανό ότι το έχουμε πάρει…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην παίρνετε, όμως, ως δεδομένο ό,τι σας λέει καθένας από μας. Μην παίρνετε δεδομένα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν το ξέρω. Μην πω κάτι που δεν ξέρω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι κάτι επείγον, κύριε Κεγκέρογλου;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ναι. Νομίζω.
Προηγουμένως που σας είπα για να κάνουμε και εμείς τις ερωτήσεις απόψε, ρώτησα στη συνέχεια τους υπαλλήλους και τους γραμματείας για το τι γίνεται. Μου είπαν ότι έχουν εξαντληθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να μπει ένα όριο μέχρι τις 21.00΄ και να σταματήσει η διαδικασία απόψε. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι μετά τις 20.00΄ να συνεχίζουν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι ο κ. Λάππας μέχρι τις 21.00’ θα έχει τελειώσει. Αλίμονο ένας έμπειρος δικηγόρος να μην μπορεί να ολοκληρώσει την εξέτασή του μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Σας είπα και πριν, όταν επανήλθαμε, ότι οι ερωτήσεις μου είναι ενός λεπτού και οι απαντήσεις είναι δεκαπέντε λεπτών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μήπως μπερδεύετε τους χρόνους;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην το σχολιάζετε, κύριε μάρτυς.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ δέχομαι το αντίστροφο και αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη εγώ.
Όταν πήγατε στους Αμερικάνους είδα σε ένα έγγραφο ότι υπήρχαν κάποιες υποψίες και για ξέπλυμα; Για τους λογαριασμούς κ.λπ.. Χωρίς να δώσω κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Είπαν κάτι για ξέπλυμα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι μιλήσαμε απειροελάχιστα και «σχεδόν όρθιοι». Για το ξέπλυμα δεν ασχοληθήκαμε καθόλου, ούτε με την κυρία Τουλουπάκη. Απλώς είχαμε συζητήσει ότι για να τους πιάσεις τους πολιτικούς, πρέπει να τους βρεις λογαριασμούς. Επομένως, να παρακολουθήσουμε την πορεία των χρημάτων. Έτσι και βρούμε λογαριασμό, «τελείωσε η υπόθεση». Γιατί έχουμε και ξέπλυμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν είπατε τίποτα για ξέπλυμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Στους Αμερικάνους; Όχι. Απολύτως τίποτα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όταν πήγατε για τέταρτη φορά στη Βιέννη, ήσασταν επόπτης Εισαγγελέας της Διαφθοράς και ταυτόχρονα είχατε και τον τίτλο του Αναπληρωτή της Προέδρου κ. Ζαϊρη, της Επιτροπής για το Ξέπλυμα και τις Εγκληματικές Δραστηριότητες. Εσείς τις απαντήσεις των Αμερικανών ότι, «Υπάρχει λογαριασμός, αλλά δεν σας τον δίνω», θεωρήσατε ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ερευνήσει και η δική σας η Υπηρεσία, η αυτοτελής, του Ξεπλύματος; Και εάν ενημερώσατε την κ. Ζαΐρη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι η εξής: Τι έκανα όταν έμαθα για τον λογαριασμό. Ζήτησα ή, αν θέλετε, έδωσα εντολή στην κ. Τουλουπάκη να στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία. Δεν ξέρω αν το έκανε. Το πιο πιθανόν είναι να μην το έκανε. Για το αν έκανα έρευνα κατά του πολιτικού, όχι δεν έκανα γιατί μας είπαν ότι έχει τριάντα χιλιάδες και είναι δικαιολογημένα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα, για εσάς δεν ήταν αντικείμενο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι,
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν το θεωρήσατε αντικείμενο και της Αρχής Ξεπλύματος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Για πείτε μου, κύριε Αγγελή, τις αναφορές που είχε ασχοληθεί ο κ. Πεπόνης… Είχε βάλει στην αρχειοθέτηση κάποιες αναφορές σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι αναφορές μου. Είχε μία παραγγελία…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Έχω εδώ μία πράξη αρχειοθέτησης για τέσσερα αδικήματα. Πρώτον, τυχόν παράβαση διάταξης που αναφέρεται στην απονομή δικαιοσύνης. Δεύτερον, την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων. Τρίτον, αδικαιολόγητη καθυστέρηση και τέταρτον, υπηρεσιακή εχεμύθεια, παραβίαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Άρα, λέμε το ίδιο πράγμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τι αφορά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Έχει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: 1/3/2019.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αν έχει 1/3/2019 έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Της Εισαγγελέως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς):…της κυρίας Εισαγγελέως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η καθ’ εαυτού αρχειοθέτηση έχει την ημερομηνία που είπατε. Τι αφορούσε αυτή του κ. Πεπόνη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Την αναφορά μου…. Μάλλον, επιτρέψτε μου πιο αναλυτικά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, μην λέτε πιο αναλυτικά. Τι αφορά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μα, πως θα δικαιολογήσετε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ε, δεν σας λέω να πείτε την ιστορία της ζωής σας, κύριε Αγγελή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Στις 7 Ιανουαρίου κάνω μία αναφορά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τι αφορά η απόφαση αρχειοθέτησης του κ. Πεπόνη; Μία απάντηση θέλω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι ότι αφορά την αναφορά μου με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου και την άλλη με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτά προκύπτουν από τα ίδια τα έγγραφα. Ας μην κάνουμε τώρα ασκήσεις μνήμης. Λέει τι αρχειοθετεί ο Εισαγγελέας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όλες οι αναφορές μου με λίγα λόγια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν αναφέρεται στο έγγραφο το δημόσιο…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αφορά αποκλειστικά δική σας αναφορά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, έχουμε τα έγγραφα τα δημόσια. Γιατί ρωτάμε τον μάρτυρα; Ασκήσεις μνήμης του κάνουμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αφήστε, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ αφήνω, αλλά δεν έχει νόημα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, έχει νόημα. Δεν μπορεί εκατόν πενήντα αποφάσεις δικαστικών οργάνων να είναι όλες αντίθετες με τις απόψεις του κ. Αγγελή και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον κ. Αγγελή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όταν τον ρωτάτε, όμως, τι αφορά η αναφορά, έχει καμία σχέση με αυτό…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Βεβαίως έχει. Αν μιλάμε για το ίδιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό προκύπτει από το έγγραφο. Δεν θα σας το πει ο μάρτυρας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τόση ώρα που διαλεγόμαστε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, αν σας πει ο μάρτυρας ότι αφορά κάτι διαφορετικό, θα αλλάξει το περιεχόμενο του εγγράφου;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Την απάντηση την έδωσε ήδη ο μάρτυρας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν κατάλαβα, όμως, που υπάρχει αντίθεση μεταξύ αυτών που λέω και των εγγράφων, αν εννοείτε αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτό λέω, κύριε Αγγελή. Μπορεί να υπάρχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πείτε μου πού, να το διορθώσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μα, δεν μιλάμε για έγγραφα. Μιλάμε για πράξεις που αποδίδονται σε κάποιον και πάει στο αρχείο η υπόθεση και αυτή από έναν Πεπόνη που δεν αναμειγνύεται στην αντιδικία σας με την Τουλουπάκη πουθενά. Πρέπει να εκτιμήσουμε κάποιες συμπεριφορές. Και ο Πεπόνης στο κόλπο μέσα για να σας βλάψουν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ:Ο Δασούλας το καταλαβαίνω, έχει τη νύφη του στον Ρασπούτιν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Είπα εγώ ότι θέλει κανένας…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η Δημητρίου το καταλαβαίνω, γιατί ήταν στο κόλπο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον να απαντήσει.
Με τον Εισαγγελέα Πεπόνη είχατε κάποια αντιδικία, ο οποίος να ήθελε να μεροληπτήσει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Το αντίθετο. Είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις και εξακολουθούμε να έχουμε. Η απάντηση είναι ότι εγώ δεν είχα αντιδικία με κανέναν…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τελείωσε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι ότι εγώ αναφορές έκανα. Άλλοι τις αξιολογούν τις αναφορές που έκανα. Τις έβαλαν στο αρχείο, αλλά είδατε και την τύχη τους μετά. Όμως, δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να μην εντοπίσω το εξής…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αφορά αυτή την υπόθεση εδώ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, αυτή την υπόθεση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι στο αρχείο. Τελείωσε. Τα είπατε αυτά που θέλατε να πείτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον ρωτάτε όμως…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ δεν τον ρωτάω αυτό. Ρωτάω αν έχει κάποια σχέση με Πεπόνη, αν φταίει ο Πεπόνης. Αυτό ρωτάω, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, εδώ στη σελίδα 19 της δεύτερης αναφοράς μου λέω ότι «Εκκρεμότητες από το 2013 έχουν έξι αντιεισαγγελείς. Δεν ψάχτηκαν οι τέσσερις. Και ξέρετε γιατί δεν ψάχτηκαν; Ούτε ο κ. Πεπόνης λέει τίποτα, ούτε η κυρία….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, εσείς με λίγα λόγια λέτε ότι έγινε πλημμελής έρευνα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πλημμελέστατη, όχι πλημμελής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Για μία ακόμη φορά πλημμελής έρευνα από τη Δικαιοσύνη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αφήστε με να τελειώσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ας πάμε στο ζουμί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι, αφήστε με να τελειώσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Γιατί; Αφού μπήκε και στο αρχείο τι να μου λέτε τώρα; Ιστορίες θα λέμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ξέρετε γιατί δεν τα έψαξα; Διότι αν τα έψαχνα, όπως είπα και χθες, όπως είπα και χθες, θα αμαυρωνόταν η εικόνα της κ. Τουλουπάκη ως προϊσταμένης. Όταν η κ. Δημητρίου ερευνούσε έναν Αντιεισαγγελέα για την καθυστέρηση, ταυτόχρονα ερευνούσε πειθαρχικώς και τον προϊστάμενό της. Να η αιτία που δεν ψάχτηκε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, γιατί ήθελαν, με λίγα λόγια, να καλύψουν την Τουλουπάκη, κυρίως όμως, για να καλύψουν την προϊσταμένη της Τουλουπάκη. Ποια ήταν η προϊσταμένη της Τουλουπάκη που ήθελαν να καλύψουν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι, ήθελαν να καλύψουν την ίδια την Τουλουπάκη, γιατί για τις εκκρεμότητες αυτές υπεύθυνη είναι και η Τουλουπάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί να θέλουν να την καλύψουν την Τουλουπάκη;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα, και ο Πεπόνης στο κόλπο!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Διότι αν ασκείτο πειθαρχική δίωξη κατά της Τουλουπάκη, θα έπρεπε να φύγει από αυτή τη θέση και τότε θα χάλαγε η σούπα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία, το καταλάβαμε αυτό. Το εμπεδώσαμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο Πεπόνης γιατί θέλει να μη χαλάσει η σούπα; Αυτό θα σας ρωτήσει ο κ. Λάππας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ο Πεπόνης είπε ότι για να ψάξω τους άλλους δεν έχω εντολή. Μου το είπε και εμένα. Τον ρώτησα εσύ γιατί δεν ψάχνεις και τους άλλους τέσσερις; Μου λέει «δεν έχω εντολή». Εγώ, του λέω, έχω την άποψη ότι η παραγγελία σε καλύπτει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η παραγγελία ακριβώς, δεν τον κάλυπτε για να ερευνήσει την υπόθεση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): «Όχι, δεν με καλύπτει. Της το είπα αυτηνής» -η «αυτηνή» είναι η κ. Δημητρίου- και μου είπε να μην τις ψάξω. Δεν έχω αρμοδιότητα».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς έτσι έγιναν.
Στον Πεπόνη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Είμαστε -όπως και με τους άλλους βέβαια- φίλοι παλαιόθεν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μην γυρνάμε πίσω. Είπατε -και αυτό το έχω εμπεδώσει βέβαια- ότι στις 4/12/2018 όταν γυρνάτε από τη Βιέννη…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Στις 5/12/18.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Στις 4/12/2018 ήταν η συνάντηση.
Γυρνάτε από τη Βιέννη, λοιπόν, και διαπιστώνετε ότι και στις 4/10 είπαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς στους Αμερικάνους ότι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν το είπαν. Πήγαν να το πούνε και τους είπα «μην το πείτε».
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Που το ξέρατε ότι θα το πουν εάν δεν το είπαν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Του το είχαν πει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το είχαν πει σε εσάς;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Φυσικά, το είπαμε κάτω, εκεί που λέω ότι κάναμε το simulation.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία, εντάξει. Άρα μου είπατε ότι ήταν αποφασισμένοι να ασκήσουν ποινική δίωξη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εκατό τα εκατό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία, λοιπόν. Μέχρι τότε δεν είχαν επίδραση οι πιέσεις του «Ρασπούτιν», στους Εισαγγελείς Διαφθοράς να ασκήσουν μετά από την δική σας αντίδραση; Είναι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, από την μια μεριά έχουν τις δικές σας αντιδράσεις και από την άλλη έχουν τις πιέσεις του «Ρασπούτιν». Ποιος κέρδισε τελικά, κύριε Αγγελή;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, οι δικές μου αντιδράσεις άρχισαν μετά τις 5/12 που βεβαιώθηκα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει, διότι η ηθική αυτουργία θέλει επίδραση και πρόκληση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Το ερώτημα όμως, δεν κατάλαβα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το ερώτημα είναι: Υπερίσχυσαν οι δικές σας αντιδράσεις ή οι πιέσεις του «Ρασπούτιν» για να καθοδηγήσουν τους Εισαγγελείς Διαφθοράς; Δεν μπορεί και τα δύο να συμβαίνουν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, απάντησα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είπατε ότι θέλουν να ασκήσουν ποινική δίωξη. Και γιατί θέλουν; Γιατί τις πιέζει ο «Ρασπούτιν». Ωραία. Αντιδράτε εσείς και δεν ασκούν ποινική δίωξη. Άρα, λοιπόν, κατά ποια –και εδώ αναλύοντας την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που επικαλείστε στο έγγραφο σας η 1 του 5 τα λέει μια χαρά- δεν θέλει ενίσχυση απόφασης προειλημμένης, να δημιουργήσει αυτοτελώς απόφαση. Άρα, ποια είναι λοιπόν, η ηθική αυτουργία; Να καταλάβουμε, κύριε Αγγελή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Απάντηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Και νομική απάντηση θέλω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ναι, έτσι που τα λέτε, διαμορφωμένα τα πράγματα. Επομένως, κάποιο εμπόδιο υπήρχε στο σχέδιο «Ρασπούτιν», επομένως αυτό το εμπόδιο έπρεπε να φύγει από τη μέση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μάλιστα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Και έφυγε με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 4/1/2019. Αυτό δείχνει, το ψέμα της «Δημοκρατίας», ότι ο «Ρασπούτιν» πρέπει να έχει μεγάλη πρόσβαση στη «Δημοκρατία».
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου, κύριε Αγγελή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω. Εάν αυτό συνδέεται με …
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εσάς, την αντιδικία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ενδιαφέρει και εμάς.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Εμάς μας ενδιαφέρει εάν προκάλεσε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, αν ο «Ρασπούτιν» έχει πρόσβαση στον Τύπο και με δημοσιεύσεις διαμορφώνει καταστάσεις που οδηγούν σε παραίτηση έναν Αντιεισαγγελέα…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτό ερευνά η Επιτροπή μας;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, αυτό ερευνάται.
Εσείς τι νομίζετε ότι ερευνάται τώρα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ερευνά εάν προκάλεσαν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς νομίζετε ότι ερευνάται το τι λέει το έγγραφο της αρχειοθέτησης; Αυτό ακριβώς, ερευνάται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ερευνά εάν προκάλεσαν συγκεκριμένη πράξη των Εισαγγελέων. Αυτό ερευνάμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτή είναι η μεθόδευση όμως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εντάξει, καλά! Κρατήστε την για τον εαυτό σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η χρήση του Τύπου μέσω δημοσιευμάτων που προκαλούν παραίτηση εντός Αντιεισαγγελέα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία, εάν ερευνάμε αυτό, τι θα πει η «άλφα» ή η «βήτα» εφημερίδα, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα δείτε πώς συνδέονται αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Οι Εισαγγελείς και μετά την επιστροφή από τη Βιέννη συνέχισαν την ίδια τακτική απέναντί μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Γιατί δεν άσκησαν μετά την παραίτησή σας ποινική δίωξη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Γιατί με γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Που φύγατε εσείς, η αντίδραση! Φεύγετε εσείς στις 7/1. Γιατί λοιπόν μέχρι τέλος του έτους, μέχρι σήμερα, δεν άσκησαν ποινική δίωξη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Γιατί δεν άσκησαν εναντίον μου;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ναι. Αφού ο «Ρασπούτιν» συνέχιζε να επιδρά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι η εξής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ποια είναι; Να την ακούσουμε. Να είναι και λογική όμως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αφού έγινε φανερό το σχέδιό τους με τις δικές μου αναφορές, εάν την ασκούσαν τη δίωξη θα υπήρχε καραμπινάτη κατάχρηση εξουσίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Και προσθέτω…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Φανταζόσαστε να ασκούσαν δίωξη κατά του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Πικραμένου;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, δεν το φαντάζομαι, κύριε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εγώ το φαντάζομαι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ δεν το φαντάζομαι όχι για αυτό που λέτε εσείς, αλλά γιατί διενεργούνταν προκαταρκτική που διέταξε η Εισαγγελέας, η ίδια. Και δεν υπάρχει πρακτική στην εισαγγελική από καταβολής του ελληνικού κράτους να διατάζει ο Εισαγγελέας προκαταρκτική για ένα θέμα που ερευνά και να ασκεί δίωξη πριν περατωθεί η προκαταρκτική. Το λέτε τώρα, εδώ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Λυπάμαι που το λέτε. Λυπάμαι που το λέτε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τελειώσατε, κύριε Λάππα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα γιατί λυπάστε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Λυπάμαι πολύ που το λέτε ως νομικός ότι μπορεί ο Εισαγγελέας που διατάσσει έρευνα για το θέμα που θέλει να ασκήσει δίωξη και πριν περατωθεί η έρευνα λέτε ότι έχει πρόθεση να ασκήσει ποινική δίωξη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν χρειάζεται τώρα να απαντήσουμε σε αυτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Λυπάμαι που το λέτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν κατάλαβα ούτε την ερώτηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εκφράζω τη λύπη μου. Και έχω το δικαίωμα να το κάνω. Και το εκφράσω δημοσία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σας παρακαλώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Στις 21.00΄ εμείς βάζουμε θέμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στις 21.00΄ πρέπει να ολοκληρώσουμε και πρέπει να ολοκληρώσετε και εσείς, κύριε Λάππα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Στις 21.15΄.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν έχει. Στις 21.00΄ θα βγάλω ανακοίνωση, γιατί η διαδικασία κρατάει πάνω από οκτώ ώρες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Γιατί εσύ τι είσαι; Αφαιρέστε μου τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θα σας αφαιρέσω τον λόγο. Αλλά, δεν μπορούμε να καταπονούμε και τους Στενογράφους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δέκα λεπτά να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τέλος!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώστε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αφαιρέστε μου τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν σας αφαιρώ τον λόγο. Δεν αφαιρώ τον λόγο σε κανέναν. Εσείς πρέπει να ολοκληρώσετε. Θα πρέπει να σεβαστείτε και την κόπωση των εργαζομένων.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κόπτεστε για τους εργαζόμενους, κύριε Λάππα, σε άλλες περιπτώσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώστε παρακαλώ, για να μην έχουμε εντάσεις.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ Έχουν εκφράσει μια άποψη. Σεβαστείτε την, κύριε Λάππα. Επιτέλους!
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είσαι πολύ ΠΑΣΟΚ, κύριε. Έτσι έχεις μάθει να βρίζεις.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είμαι, γι’ αυτό δεν είμαι μαζί σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Και χαίρομαι γι’ αυτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι άλλοι, είναι άλλοι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Χαιρόμαστε που δεν είστε μαζί μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Λάππα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Αγγελή, δύο ερωτήσεις έχω να σας κάνω ακόμα. Πριν τις 19/6 που κάνατε την ανάσυρση, την αίτηση, υπάρχει μία ανακοίνωση του κ. Σαμαρά, απειλητικότατη στο πρόσωπό σας. Ακούστε τον συλλογισμό μου. Είναι του κ. Σαμαρά εναντίον σας. Το έχω εδώ. Θα σας το δώσω να το διαβάσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εγώ τα έχω ακούσει από όλες τις πλευρές.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Νομίζω στις 16/9, τέσσερις-πέντε μέρες πριν, έχουμε μία απειλητική επιστολή δημόσια εναντίον σας. Την ξέρετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι, πείτε μου, τι λέει περίπου; Ότι την έβαλα στο αρχείο και δεν…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Πρώτον, καταγγέλλω ότι ο Αντιεισαγγελέας Αγγελής δεν εξέτασε καθόλου τη μήνυση μας, δεν έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις και δεν μας ζήτησε να προσκομίσουμε κανένα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πείτε μου παρακάτω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτά που κατηγορείτε την Τουλουπάκη, σας τα κατηγορεί τώρα ο Σαμαράς κατά πρόσωπο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εμένα όλοι με έχουν κατηγορήσει. Και πάνω από όλα…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν θέλετε να το δείτε; Εμένα όμως το ερώτημα μου είναι άλλο. Είναι απειλητικό το δημοσίευμα στο πρόσωπό σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν το έχω πάρει είδηση. Μου το δίνετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δώστε τον στον κ. μάρτυρα να το δει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εγώ από απειλές δεν φοβάμαι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ξέρω ότι δεν φοβάστε. Απλά εγώ λέω ότι το δημοσίευμα είναι απειλητικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Και επί τη ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι εγώ είμαι από τους Εισαγγελείς που δυστυχώς μου έχουν βάλει και όπλο εδώ πέρα στο κεφάλι, κατά την έναρξη των καθηκόντων μου στις φυλακές το έτος 1993, όπου έκανα έρευνες. Και θα ήμουνα πεθαμένος τώρα, αλλά ζω μόνο με θεϊκή βοήθεια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τώρα φεύγουμε από το ερώτημα όμως, και περνάει η ώρα και θα μου κάνει παρατήρηση εμένα ο Πρόεδρος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αν δείτε τις εφημερίδες το 1993 έκανα έρευνα για ναρκωτικά και όπλα μέσα στις φυλακές και ζω με θεϊκή βοήθεια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εντάξει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να μην ξεφεύγουμε όμως, από τις ερωτήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αυτά τα λέω για να δείτε ότι δεν φοβάμαι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Στις 19/6, λοιπόν, κάνετε την αίτηση ανάκλησης των μηνύσεων. Λίγες μέρες πριν κάνει δημόσια ανακοίνωση ο κ. Σαμαράς, νομίζω στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Δεν είμαι σίγουρος. Ένα αυτό.
Επίσης, λίγες μέρες πριν κάνετε την ανάσυρση, δεκαπέντε μέρες πριν περίπου, ανακοινώνει ο Πρόεδρος, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου, τα πρόσωπα που προτείνει για τη θέση του Αρείου Πάγου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και λίγες μέρες μετά εσείς παίρνετε πρωτοβουλία και κάνετε μια αυτεπάγγελτη ανάκληση. Μήπως έπαιξαν ρόλο τα δύο αυτά γεγονότα στο να προβείτε στην ανάσχεση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τι σχέση μπορεί να έχουν;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Λέω αν έπαιξαν ρόλο. Αυτό ρωτάω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Σε εμένα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Πε καθέναν! Επηρέασαν καθόλου;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εμένα να επηρέασαν; Με ποια έννοια; Να φοβήθηκα την αναφορά;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, μήπως ότι τα εκτιμήσατε αυτά ως γεγονότα, που σας ενίσχυσαν στο να οδηγηθείτε στην ανάσυρση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τα συνδέσω μεταξύ τους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τέλειωσε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αν μπορείτε να με βοηθήσετε, θα σας είμαι ευγνώμων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι δύο γεγονότα που προηγούνται λίγες μέρες της ανάσυρσης. Λέω εάν έπαιξαν κάποιο ρόλο, τόσο απλά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Καμία σχέση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τελείωσε. Το σβήνω και το πάω παραδίπλα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πάντως για την ανάσυρση θα πρέπει να διευκρινίσω και να το επαναλάβω, για τρίτη φορά αν δεν κάνω λάθος, ότι από το μήνα Ιανουάριο ήθελα να κάνουμε την ανάσυρση. Δεν συμφωνούσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μου είχε ξεκόψει ότι δεν θα κάνεις τίποτα εάν δεν στο πω εγώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τα είπατε και εχθές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μέχρι τότε ήμουν υπάκουος.
Επίσης, ήθελα να κάνουμε και πειθαρχική έρευνα για το αν πίεσε η κ. Τουλουπάκη τον κ. Μανιαδάκη, γιατί υπήρχαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων -δεν ξέρω τι- στο διαδίκτυο. Μου είπε «δεν θα κάνεις τίποτα». Της είπα «εγώ δεν μπορώ να είμαι επόπτης σε μια τέτοια υπηρεσία. Θα σηκωθώ να φύγω» και σηκώθηκα και έφυγα. Αυτό θα έκανε κάθε μέσος, συνετός και έντιμος Εισαγγελέας. Αυτό έκανα και εγώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μακάρι να έκανε και το ίδιο η κ. Τουλουπάκη, ύστερα από τόσες αναφορές.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν υπερασπίζομαι την κ. Τουλουπάκη. Σας το έχω πει. Για δέκατη φορά σας το λέω, δεν υπερασπίζομαι καμία κ. Τουλουπάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Την Δικαιοσύνη υπερασπιζόμαστε εδώ, κύριε Αγγελή. Δεν μας είναι κάτι, σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Άλλωστε συμφωνήσαμε πριν για την κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Θα σας ήμουν υπόχρεος, αν μου λέγατε πού διαφωνούμε, αλλά αφήστε να τα πούμε μετά εκτός μικροφώνου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Θα τα πούμε μετά πού διαφωνούμε για τη δικαιοσύνη.
Τις ενέργειες της κ. Ράικου ως πρώτη εισαγγελέας διαφθοράς που είχε στείλει την αίτηση… Ξέρετε εάν υπάρχει σήμερα ενεργή αίτηση δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ; Είπατε χθες κάτι το οποίο δεν είναι αληθές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι η εξής: Η αίτηση που είχε κάνει η κ. Ράϊκου εξακολουθεί να είναι ενεργή, δηλαδή να αιωρείται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το ερεύνησα γι’ αυτό ρωτάω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αλλά θα πρέπει να την κινήσει αυτός που έχει συμφέρον από αυτήν. Επίσης, ξέρω -το έμαθα από την κατάθεση της κ. Τουλουπάκη- ότι υπάρχει και μια άλλη αίτηση με ημερομηνία 7-1-2019 που εκκρεμεί και αυτή στη Eurojust. Τι διαφορές έχουν αυτές οι δύο αιτήσεις; Η μια έγινε διαμέσου Eurojust, η άλλη έγινε διαμέσου των λεγόμενων ειδικών αρχών.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Επειδή το είπατε εσείς…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τι απήντησαν οι Αμερικανοί, όπως σας είπα χτες; Διπλωματικά, για να κερδίσουν χρόνο. Αφήστε και θα δούμε. Άρα, εμείς θα πρέπει…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Πληροφορηθήκατε μετά την αποχώρησή σας πόσα χιλιάδες έγγραφα έστειλαν οι Αμερικανοί στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Καμμία πληροφόρηση. Και μακάρι να υπάρχει, για να τελειώνει αυτή η υπόθεση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα σε αυστηρό νομικό επίπεδο, κύριε εισαγγελέα και παρακαλώ πάρα πολύ προσέξτε με.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι τέσσερις: το ένα πλέγμα είναι κατάχρηση εξουσίας, 339 του ποινικού κώδικα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ηθική αυτουργία. Μας τα είπε χθες ο κύριος Πρόεδρος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όλα είναι ηθική αυτουργία σε αυτά. 339 κατάχρηση ποινικού κώδικα και 259 παράβαση καθήκοντος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Πάλι ηθική αυτουργία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εδώ πρέπει να σας πω ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου…Το είπα και συμφώνησε ο κ. Πλεύρης, δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Γιατί όταν συρρέεις το ίδιο πρόσωπο, συρρέει φαινομενικώς…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ή το ένα ή το άλλο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Απορροφάται από την κατάχρηση, άρα σβήνει το ένα αδίκημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Αρχή επικουρικότητας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Έτσι, ωραία το είπατε, αρχή της επικουρικότητας. Άρα, δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Υπάρχουν τρία αδικήματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Θα υπάρξει, αν δεν υπάρξουν όλα τα άλλα. Για να καταλάβουν όσοι δεν είναι νομικοί, είναι σαν το κερασάκι της τούρτας είναι η παράβαση καθήκοντος, ή εάν θέλετε σαν την coca-cola, πηγαίνει με όλα, ταιριάζει παντού.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εδώ πάντως δεν πάει, γιατί απορροφάται από την κατάχρηση εξουσίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τι θα δείξει, δεν ξέρω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Το δεύτερο αδίκημα που θέλω να σας ρωτήσω, είναι το 186, πρόκληση με αμοιβή. Όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή για να προκαλέσει κάποιος ένα αδίκημα, κακούργημα ή πλημμέλημα είναι το αδίκημα 186. Το «αμοιβή» προστέθηκε με τους ποινικούς κώδικες του Ιουνίου. «Όποιος δίνει με αμοιβή». Το «αμοιβή» είναι στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν θέλω να σας απαντήσω, γιατί δεν ξέρω τα πραγματικά περιστατικά. Μην με ρωτάτε. Με βάζετε σε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Σας λέω τη διάταξη. «Όποιος δίνει ή υπόσχεται αμοιβή»…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να μας φτιάξει και το πόρισμα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τότε γιατί τον ρωτάτε σε αυτήν τη βάση;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είπα να μιλήσουμε νομικά. Τελευταία ερώτηση. Είναι στοιχείο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Η απάντηση μου είναι: Ρωτήστε τον δικηγόρο σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ποιόν δικηγόρο να ρωτήσουμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εμένα μην με ρωτάτε. Αφού είναι νομική ερώτηση, δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είστε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ασχολείστε με το ποινικό τμήμα και είμαστε μια επιτροπή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ήρθε ως μάρτυρας. Δεν ήρθε για να γνωμοδοτήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ήρθατε για να γνωμοδοτήστε. Πραγματικά περιστατικά καταθέτετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Για την ιστορία, για να μάθετε τι γίνεται, έρχονται πολλοί στον Άρειο Πάγο και μας ρωτάνε διάφορες νομικές ερωτήσεις. Τους λέω κάντε μου γραπτώς την ερώτηση για να σας απαντήσω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αγγελή, επειδή υπάρχει ένα θέμα με την ώρα, παρακαλώ ακούστε την τελευταία ερώτηση για να ολοκληρώσουμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Αγγελή, επειδή είπα ότι η τελευταία ερώτηση θα είναι νομικού χαρακτήρα….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να σας απαντήσω για λόγους συνειδήσεως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι η αμοιβή που προστέθηκε είναι πλέον στοιχείο της…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Φτάνει, κύριε Λάππα. Αυτό θα το κρατήσουμε για εμάς.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα, μένει μια πράξη, κατάχρηση εξουσίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Μην νομίζετε ότι δεν την ξέρω την απάντηση. Την ξέρω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είμαι σίγουρος ότι την ξέρετε, γι’ αυτό σας την κάνω. Είμαι 100% σίγουρος.
Και μια τελευταία ερώτηση: Η ηθική αυτουργία σε όλα αυτά τα αδικήματα.. Εσείς είστε ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι ολομέλειες του Αρείου Πάγου, έχουν πει τη φράση –έχω εδώ μπροστά μου δέκα αποφάσεις- ότι ο ηθικός αυτουργός είναι ο διαφθορέας του φυσικού αυτουργού περίπου. Είναι αυτό το πράγμα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εάν το έχουν πει οι αποφάσεις, γιατί να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί ο μάρτυρας;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Για να κάνω τη δεύτερη ερώτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάντε τη δεύτερη ερώτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ακούστε. Σε αυτά που με ρωτάτε η θέση μου είναι αυτή που έχει και ο Άρειος Πάγος. Ακόμα και διαφορετική να είχα, εγώ θα συμβάδιζα με τον Άρειο Πάγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Εμένα με κάνει υπερήφανο αυτό που λέτε.
Αφού, λοιπόν, είναι ο φυσικός διαφθορέας του φυσικού αυτουργού ο ηθικός αυτουργός, μπορείτε να μου πείτε μέχρι σήμερα που μιλάμε, ποιο είναι το αποτέλεσμα της ηθικής αυτουργίας για την κατάχρηση εξουσίας που δεν υπάρχει φυσικός αυτουργούς που να έχει τελέσει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ποιος είναι ηθικός αυτουργός λέτε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτόν που ερευνάμε σήμερα, τον Παπαγγελόπουλο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω εάν είναι ο Ρασπούτιν ο κ. Παπαγγελόπουλος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τον Παπαγγελόπουλο ερευνάμε ότι είναι ηθικός αυτουργός. Έχετε βρει εσείς; Με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μιλάω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, τι απάντηση μπορεί να δώσει σε αυτό;
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτά ερευνούμε, κύριε εισαγγελέα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι απάντηση περιμένετε ως νομικός να σας δώσεις σε αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Σας υπενθυμίζω την ερώτηση που μου έκανε ο κ. Ζαχαρής, αν η κ. Τουλουπάκη έχει δόλο, κατάχρηση εξουσίας. Η απάντηση μου είναι: Αυτό δεν είναι δικιά μου δουλειά να το κρίνω. Σε αυτήν την υπόθεση είμαι μάρτυρας και ως μάρτυρας καταθέτω. Αν ήμουν εισαγγελέας, να ξέρετε ότι θα μπορούσα…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κλείνω με μια ερώτηση που ενδιαφέρει εμένα ως πολίτη, ως Βουλευτή και ως νομικό. Η υπόθεση Novartis έχει ψωμί για έρευνα ή όχι, κύριε Αγγελή;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι την είπα χθες την άποψή μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Θέλω να κλείσω με αυτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η κανονική ερώτηση είναι η εξής: Είχε ψωμί να ερευνήσει η κ. Τουλουπάκη και δεν το ερεύνησε; Αυτή είναι η κανονική ερώτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Είναι μια σοβαρή ποινική υπόθεση. Εάν ανατεθεί σε ένα άξιο δικαστικό λειτουργό, θα μπορέσει να την ερευνήσει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Που να θέλει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εννοείται. Η κ. Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής και οι γύρω από αυτήν –να μην παρεξηγηθώ. Θα πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί, για να ερευνηθεί. Αυτή είναι η άποψή μου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Έχει βάση, δηλαδή, λέτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το πει αύριο η ολομέλεια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Για εμένα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση που κάποιοι δεν θέλουν να διερευνηθεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Συνεχίζουμε αύριο την ώρα που έχει ανακοινωθεί.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 21.08΄.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr