«Μεγάλος στόχος είναι να διαχειριστούμε και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Σε εκδήλωση με θέμα Οικονομία, Παιδεία και Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με ομιλητές τον υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, που μίλησαν για το έργο της κυβέρνησης αλλά κυρίως για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών και τη συμμετοχή των πολιτών, σε αυτές.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι η λαϊκή εντολή και η λαϊκή ετυμηγορία πριν από ένα χρόνο "ήταν η Ελλάδα να πάει αταλάντευτα μπροστά, πιο ευρωπαϊκά, να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς και τις πληγές της υπερδεκαετούς κρίσης" επισημαίνοντας ότι εκτός από το να καλυφθεί η απόσταση που δημιουργήθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλος στόχος είναι "να διαχειριστούμε και ένα θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας, να μην επιτρέψουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε μία τέτοια δεκαετία βαθιάς κρίσης, μία δεκαετία τοξικότητας, κοινωνικού και πολιτικού διχασμού".
Σε ό,τι αφορά όπως είπε το βασικό διακύβευμα και βασική αποστολή της κυβέρνησης είναι όπως είπε, να αποκατασταθεί αυτό που χάθηκε την περασμένη δεκαετία και δεν είναι άλλο από το να μπορεί κάθε επόμενη γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη.
Ποιος μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο
«Αυτό κρίνεται σε αυτή την κάλπη, αυτό κρίθηκε στην κάλπη του 2023 και του 2019. Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις, το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στα νέα παιδιά και στη γενιά της δεκαετίας της κρίσης, που είδε πάρα πολλές ευκαιρίες να χάνονται» συμπλήρωσε ο 'Ακης Σκέρτσος.
Με επίκεντρο όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, το μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από το να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου και των ίσων ευκαιριών, ο 'Ακης Σκέρτσος αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο».
«Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά δεν είναι ανέφικτος» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αν μπορεί κάποιος να το επιτύχει, αυτή είναι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτός ο πρωθυπουργός, διότι είναι η μόνη πολιτική παράταξη που έχει συνδεθεί στα 50 χρόνια ζωής της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας, με την κοινωνική συνοχή, με την κοινωνική αλληλεγγύη, με την ελευθερία, με την ευθύνη, με το μέτρο, με τον υπεύθυνο πατριωτισμό, με την αγάπη τόσο για το έθνος και την πατρίδα, αλλά και με την Ευρώπη και εν τέλει με την προκοπή και την πρόοδο για την Ελλάδα».
Για τις ευρωεκλογές είπε πως «είναι αναγκαίο να πάμε να ψηφίσουμε, γιατί από αυτή την ψήφο θα επιβεβαιωθεί ξανά η εντολή που πήραμε πέρυσι να κάνουμε την Ελλάδα μία πιο ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε ο κ Σκέρτσος, ενώ πρόσθεσε πως μια χαλαρή ψήφος, είτε καταγγελίας, είτε αποχής, «θα στείλει το λάθος μήνυμα, ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν φρένο, δεν θέλουν Ευρώπη, ότι δε θέλουμε μεταρρυθμίσεις» και πως ως πολίτες θέλουν να ξανασκεφτούν λύσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, δημιουργώντας τρομερή ανασφάλεια.
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, ο 'Ακης Σκέρτσος, στην ομιλία του είπε ότι «αντιπολιτεύεται με ανεύθυνο τρόπο» και πως κάνει το λάθος στο ζύγι και στο στάθμισμα του πολιτικού της λόγου, να δείχνει ότι υπερτερεί «το αντιπολιτευτικό μένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, από την αγάπη της για τη χώρα».
«Όταν η αντιπολίτευση αλλάξει αυτή την ισορροπία» τόνισε ο κ.Σκέρτσος και «όταν ιεραρχήσουν ως σημαντικότερη την αγάπη για την πατρίδα και την ανάγκη να επιλύουμε από κοινού τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους, τότε θα γίνει μια πιο χρήσιμη αντιπολίτευση μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, που τη χρειαζόμαστε για να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι ως κυβέρνηση».
Ο υπουργός Επικρατείας τέλος, αναφέρθηκε συγκινημένος στην τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας ότι «είναι ένα θέμα που δεν το συζητήσαμε όπως έπρεπε, όσο έπρεπε, όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα να αφήσουμε να γιγαντωθούν "ζιζάνια" και θεωρίες συνωμοσίας που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημοκρατία και προς τη δικαιοσύνη» διευκρινίζοντας ωστόσο, κάνοντας μάλιστα επίθεση στην αντιπολίτευση ότι «δεν έχει το μονοπώλιο στη κοινωνική ευαισθησία» και πως «όλοι πονέσαμε γι' αυτό το δυστύχημα και δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουμε».
«Να μη μείνει καμία σκιά, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αισθανθούν οι πονεμένες οικογένειες ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί στη χώρα μας και φυσικά, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο, να κάνουμε και εκεί το άλμα, που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια».