Δραματικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη Συρία, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ηγούμενη συμμαχίας ανταρτών, ανακοίνωσε την είσοδό της στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

«Η Δαμασκός απελευθερώθηκε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσαν τα ξημερώματα οι αντάρτες, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το τέλος της κυριαρχίας του. Υποστηρίζουν πως ο Σύρος πρόεδρος έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό, ενώ απηύθυναν κάλεσμα στους εκτοπισμένους Σύρους να επιστρέψουν σε μια «ελεύθερη Συρία».

Άγνωστη η τοποθεσία του Άσαντ

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες, το γραφείο του Σύρου προέδρου διατείνεται ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει στη Δαμασκό. Ωστόσο, η απουσία της προεδρικής φρουράς από το συνηθισμένο σημείο διαμονής του ενισχύει τις φήμες για διαφυγή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα με αεροσκάφος προς άγνωστο προορισμό, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν κάθε ισχυρισμό περί φυγής.

Κατάληψη στρατηγικών σημείων

Οι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από μαχητές της HTS, κατέλαβαν την φυλακή Σεντνάγια στα προάστια της Δαμασκού, απελευθερώνοντας χιλιάδες κρατουμένους. Η φυλακή, γνωστή ως «ανθρώπινο σφαγείο», αποτελεί σύμβολο της καταστολής του καθεστώτος.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την απόσυρση κυβερνητικών δυνάμεων από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Προσωρινή διοίκηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό

Ο Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι δήλωσε πως παραμένει στη Δαμασκό και είναι έτοιμος να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Ο ηγέτης της HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, ανακοίνωσε πως οι κρατικές δομές θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Μέτρα αυτοσυγκράτησης από τους αντάρτες

Ο Αλ Τζαουλάνι κάλεσε τις δυνάμεις του να μην πλησιάζουν δημόσιους θεσμούς και να αποφεύγουν τους πυροβολισμούς. «Η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ομαλά και χωρίς προκλήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω Telegram.

Η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τους αντάρτες να ελέγχουν πλέον την πρωτεύουσα, ενώ το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο.

Μπασάρ αλ-Άσαντ: Ο ηγέτης που κυβέρνησε τη Συρία για 25 χρόνια με σιδηρά πυγμή

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, πρόεδρος της Συρίας για ένα τέταρτο του αιώνα, υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Οφθαλμίατρος στο επάγγελμα, ανέλαβε την εξουσία το 2000, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Χαφέζ αλ-Άσαντ, και κυβέρνησε τη χώρα μέσα από καταιγιστικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Από οφθαλμίατρος σε πρόεδρος

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1965, ο Μπασάρ δεν ήταν αρχικά ο προοριζόμενος διάδοχος του πατέρα του. Η πορεία του όμως άλλαξε ριζικά όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μπασέλ, σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1994. Τότε, ο Μπασάρ εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Λονδίνο και επέστρεψε στη Συρία για να προετοιμαστεί για τη διαδοχή.

Μετά τον θάνατο του Χαφέζ αλ-Άσαντ το 2000, ο Μπασάρ έγινε πρόεδρος με δημοψήφισμα, σε ηλικία 34 ετών. Στην αρχή της προεδρίας του, πολλοί τον έβλεπαν ως μεταρρυθμιστή, ελπίζοντας ότι θα εγκαθιδρύσει περισσότερες ελευθερίες και μια πιο φιλελεύθερη οικονομία.

Η καταστολή της Άνοιξης της Δαμασκού

Παρά τις ελπίδες για αλλαγή, η εικόνα του μεταρρυθμιστή δεν κράτησε πολύ. Μετά από μια σύντομη περίοδο χαλάρωσης των περιορισμών, γνωστή ως «Άνοιξη της Δαμασκού», ο Άσαντ επανέφερε σκληρά μέτρα, φυλακίζοντας διανοουμένους και αντιφρονούντες.

Η εμφάνιση της Αραβικής Άνοιξης

Το 2011, όταν η Αραβική Άνοιξη έφτασε στη Συρία, ειρηνικές διαδηλώσεις απαιτούσαν πολιτική αλλαγή. Ο Άσαντ απάντησε με βίαιη καταστολή, πυροδοτώντας έναν εμφύλιο πόλεμο. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο πόλεμος μετατράπηκε σε μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι σύμμαχοι και η εξουσία

Ο Άσαντ διατήρησε την εξουσία χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Παρά τις έντονες στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας. Εμφανιζόταν ως προστάτης των μειονοτήτων της Συρίας, καταγγέλλοντας τις αντιδράσεις ως «τρομοκρατικές ενέργειες».

Παρά την πτώση του, η διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα παραμείνει σημείο αναφοράς για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα για